Stadig flere vil oppleve å få en demensdiagnose. Her omtaler vi tiltak og tilbud som kan bidra positivt i en utfordrende situasjon.
Lengst ned på siden kan helse- og omsorgspersonell finne nyttige verktøy til sitt arbeid med personer med demens.
Kristin lever med demens
Hverdagen etter diagnosen
Planlegg framtida
I den første tiden etter at diagnosen er stilt kan det likevel være klokt å sette ord på hva som er viktig for deg og ditt liv, nå og i fremtiden. Hvis du har ønsker om hvordan dine personlige, praktiske og økonomiske forhold skal ordnes når du selv ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser, er det lurt å sette ord på dette så tidlig som mulig.
Teknologi og hjelpemidler
Begrepene (kognitive) hjelpemidler og helseteknologi kan overlappe, men begge har som mål å støtte eller kompensere for kognitiv svikt slik at personen mestrer hverdagen bedre
Hold hodet og kroppen i gang
Å fortsette som før er noe av det viktigste alle som har fått en demensdiagnose, kan gjøre. Den som er glad i å gå på tur, skal gå flere turer. Å spille et instrument eller synge, gå på kafé eller se en fotballkamp – alt som holder hodet og kroppen i gang, er positivt.
Samtalegrupper for personer med demens
Mange personer med demens kan ha nytte og glede av å delta i egne samtalegrupper. Pårørende kan også oppleve det som en støtte når personen med demens får tilbud om å delta i en slik gruppe.
Trening og fysisk aktivitet
Hold deg fysisk aktiv
Det er mange grunner til å være aktiv etter at en har fått en demensdiagnose. Fysisk aktivitet og trening er universalmedisin.
Delta i dagaktivitetstilbud
Aktive og meningsfulle hverdager
Alle kommuner har dagaktivitetstilbud for personer med demens. Tilbudene vil variere fra sted til sted, men de gir alle personer med demens muligheter til å møtes sosialt og utføre aktiviteter de liker å holde på med.
Bli med på aktiviteter på gård
Over hele landet finnes det gårder som har tilbud til personer med demens
Dagaktiviteter på gård kan gi dagene innhold og mening for personer med demens. Deltakerne går turer, er i aktivitet på gården og har det hyggelig sammen.
Aktivitetsvenn og besøksvenn
Vær aktiv med andre utenfor hjemmet eller få besøk hjemme
Mange finner alt fra treningskamerater til samtalepartnere gjennom ordningene Nasjonalforeningens aktivitetsvenn og Røde Kors’ besøksvenn.
Tilbud til yngre personer med demens
Egne tilbud til dem som får diagnose før fylte 65 år
Personer som får diagnose før fylte 65 år, kan føle seg for unge til å delta i noen av tilbud til personer med demens. Derfor har kommunene ofte egne tilbud til denne gruppen. De får et annet aktivitetsnivå og mulighet til å treffe mennesker på sin egen alder. Ta kontakt med din egen kommune for å høre hva som finnes av tilbud.
Huskeboka
Ei bok til deg som nylig har fått en demensdiagnose.
Boka kan brukes som utgangspunkt for samtaler mellom deg, dine pårørende og/eller helse- og omsorgspersonell. Er du pårørende kan du bruke boka som en veileder til hvordan du støtter personer med demens i hverdagen.
Les mer om Huskeboka på Forlaget Aldring og helses sider. Boka kan kjøpes, men er også publisert i en digital versjon for gratis nedlasting.
For helse- og omsorgspersonell:
Å leve med demens
Denne siden er en del av Verktøykasse demens.
Her finner du guider, maler og verktøy til bruk for helse- og omsorgspersonell i arbeidet med personer med demens og deres pårørende.
Veiviser demens
Veiviseren er først og fremst rettet mot beslutningstakere og helse- og omsorgspersonell, men kan også være aktuell å lese for personer med demens og deres pårørende.
Samtaleverktøy
Samtalehjulet – hjelp til personsentrert samtale
Samtalehjulet er et verktøy som gjør det lettere for helse- og omsorgspersonell å føre involverende og meningsfulle samtaler med personer med demens. Fokus er på personens liv, personlige verdier, interesser og ønsker.
Samtalehjulet kan bidra til å sette samtalen i gang, holde fokus og skaffe oversikt. Verktøyet kan både brukes som utgangspunkt for å utføre helsefremmende rådgivning, pasient- og brukerrettet forebygging, og som rehabilitering overfor målgruppen. Samtalehjulet består av et hjul på en plate inndelt i fire emner med tilhørende hjelpekort.
VIPS praksismodell (VPM)
Verktøy for brukermedvirkning og kommunikasjonsstøtte
VIPS praksismodell (VPM) er en modell for å implementere personsentrert omsorg både i institusjoner og hjemmetjenester. VPM involverer hele personalgruppen slik at personsentrert omsorg blir innarbeidet i de daglige rutinene. VPM sikrer brukermedvirkning ved å løfte fram og legge vekt på perspektivet til personen med demens når personen med demens ikke selv lenger er i stand til å tale egen sak. VPM gir pleierne mulighet til å bedre tolke behov og lettere hjelpe personen med demens til å få rett hjelp til rett tid. . Aldring og helse tilbyr kurs til helse- og omsorgspersonell som vil utdanne seg til kursholdere i VPM.
PORT – Persons Observation Reflection Tool
Verktøy for observasjon og kommunikasjonsstøtte
Port er et observasjonsverktøy som skal bidra til å ivareta personverd hos personer med demens, særlig hos de som ikke lenger er i stand til å tale sin egen sak og regulere egne behov. Ved å styrke helse- og omsorgspersonells empatiske observasjonsferdigheter sikrer man at perspektivet til personen med demens blir ivaretatt.
Observasjonene skal danne grunnlag for refleksjon hos personalet og tas inn i utforming, gjennomføring og evaluering av tiltak. PORT skal være enkelt å bruke, slik at alle ansatte i pleie- og omsorgstjenesten skal kunne gjennomføre observasjonene under veiledning av en fagperson internt i virksomheten. PORT-modellen er derfor også et kommunikasjonsstøttende verktøy som tilrettelegger for en indirekte brukermedvirkning.
OBS-demens
Vurderingsskjema for planlegging av miljøbehandling
OBS-demens er et vurderingsskjema for personer med kognitiv svikt og demens. Skjemaet hjelper helsepersonell med å planlegge, sette i gang og å følge opp miljøbehandling.
OBS-demens gir et oversiktlig bilde av personens ressurser og på hvilke områder det er behov for miljøtiltak. I skjemaet kartlegges personens fungering i dagliglivet innen 22 definerte områder på gitte tidspunkt. Skjemaet fylles ut på grunnlag av observasjoner i den vanlige kontakten en har med personen, og gjøres uten at personen blir tatt med i testsituasjoner.
Kognitiv stimuleringsterapi
Programmer for kognitiv stimulering av personer med demens
Personer med demens som har prøvd kognitiv stimuleringsterapi rapporterer om bedre livskvalitet, selvstendighet og hukommelse.
Terapien gjennomføres i grupper med to ansatte og rundt fem-åtte personer med demens. Deltakerne gjør oppgaver og aktiviteter som passer for personer med mild til moderat grad av demens. Aldring og helse tilbyr kurs til helse- og omsorgspersonell som vil utdanne seg i kognitiv stimuleringsterapi.
Min livshistorie – Hvem er jeg?
Samtaleguide når hukommelsen svikter
Inspirasjon og gode råd til pårørende til personer med demens.
Dette er en samtaleguide som helse- og omsorgspersonell kan bruke i samtaler med personen med demens og eventuelt pårørende.
Samtaleguiden inneholder tre hovedtemaer: Hva liker jeg å gjøre?, Hvem er jeg? og Hvem har jeg i mitt nettverk?
Hensikten med samtalene er å bli kjent med personens livshistorie, verdier, interesser og nettverk – slik personen selv ønsker å fortelle om det. Opplysningene kan danne grunnlaget for å lage en aktivitetsplan, et minnealbum og et nettverkskart. Maler til disse verktøyene finnes sammen med samtaleguiden.
Min livshistorie – hvem er jeg (gratis, pdf-versjon inkludert verktøy til nedlasting).
Medvirkning for personer med demens
Viktig å fortelle “Min livshistorie»
Aktivitet i dagliglivet
Det er naturlig for mennesker å være i aktivitet. Aktiviteter som oppleves morsomme og meningsfulle vil ofte styrke identitet og mestringsfølelse.
Les mer om aktivitet i dagliglivet
Fysisk aktivitet på sykehjem
Trening er positivt for sykehjemspasienter. Det er lett å bli passiv etter å ha flyttet til sykehjem. Men regelmessig trening har vist god effekt, både på sykehjemsbeboeres fysiske helse og livskvalitet.
Les om resultatene fra Treningsstudiet EXDEM – EXercise for DEMentia
Filmer å trene til
Her er en moderne variant av den tradisjonelle «Trim for eldre» som kan utføres hjemme eller på dagsenter/sykehjem. Filmene er laget for helsepersonell, men de fungerer like godt privat. Filmene har forskjellig vanskelighetsgrad og kan brukes både individuelt og i gruppe. Øvelsene har som mål å opprettholde eller øke funksjon, styrke og balanse. Filmene er lystige og motiverende med musikk tilpasset aldersgruppen. Bevegelsene er tydelige og lette og følge. Dersom det er mulig, bør øvelsene i størst mulig grad utføres stående.
Anbefalt litteratur
Lær mer om demens
E-læring: Hva er demens
Kurs om demens om og hvordan adferdsmessige og psykologiske symptomer ved demens (APSD) kan forstås.
Kurs og foredrag
Aldring og helse tilbyr en rekke kurs og foredrag om demens.
Dette må jeg kunne – introduksjon til helse- og omsorgsarbeid
Kurset gir en kort innføring i emner en bør ha kunnskap om for å arbeide med eldre i kommunale helse- og omsorgstjenester.
Deltakerne får faglig basiskunnskap og et godt grunnlag for videre opplæring. Kurset er tenkt som et supplement til kommunens øvrige opplæringsløp.
Dette må jeg kunne – introduksjon til helse- og omsorgsarbeid
Kompetanseutvikling
ABC-opplæringen
Kompetansehevende tiltak for ansatte i kommunale helse- og omsorgstjenester
Hver opplæring er bygget opp rundt innholdet i en ABC-perm og tar rundt ett år å gjennomføre.
Fagbrev
Ta utdanning som helsefagarbeider på din egen arbeidsplass!
Vi tilbyr gratis utdanning som tilpasses deg. Opplæringen skjer på gruppesamlinger og internett – nødvendig praksis opparbeider du på egen arbeidsplass.
Fagskole
Fagskoleutdanningen er en høyere yrkesfaglig utdanning for helsefagarbeidere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og aktivitører
hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og aktivitører. Opplæringen foregår i nær samhandling med praksis, og gir en spisskompetanse som er direkte anvendbar i arbeidslivet.
Les mer om Aldring og helses fagskole i demensomsorg og alderspsykiatri
Digital læring
Aldring og helse har utviklet en rekke digitale kurs som er gratis og fritt tilgjengelige for alle
Vi har i tillegg to forelesningsserie innen psykisk eldrehelse og geriatri. Psyk-IT er en serie rene videoforelesninger, mens GerIT kan følges live annenhver tirsdag.
Konferanser
Hukommelsesteamkonferansen – viktig samlingspunkt
Konferansen er et viktig samlingspunkt for hukommelsesteam, koordinatorer og andre som bistår fastlegene i utredning av demens og jobber med oppfølging av hjemmeboende personer med demens og deres pårørende.