Aldring og helse-podden

Demens, sykdom og død, eller glade, aktive og meningsfylte dager? Hvordan er det å bli gammel i Norge i dag og i framtiden? Professor og forskningssjef Geir Selbæk øser av sin kunnskap, og tenker nytt om eldre og alderdommen. Programleder er Petter Hveem.

– Vår misjon er å gi folk kunnskap, inspirasjon og håp for livets senere kapitler. Kanskje knuser vi også noen myter om de eldre, sier Selbæk.

I første episode tar podkasten blant annet opp det brennaktuelle spørsmålet, som mange er spente på for tiden. Er nøkkelen til å bekjempe demens endelig innen rekkevidde?

– Og så starter vi praten om verdens såkalte Blå soner, steder i verden der folk lever lengst. Vi utforsker Netflix-serien om temaet, og hemmelighetene bak et langt og sunt liv. Kanskje kan vi finne noen Blå soner her i landet, som vi kan snakke om i senere episoder?

Aldring og helse-podden kommer ut hver andre onsdag i måneden, og finnes på alle podkast-plattformer.

De som bidrar til å lage Aldring og helse-podden Lars Bull, som er produsent og Erlend Kirkevold, som er lydmann/tekniker. Aldring og helse-podden lages med hjelp fra redaksjonen i Aldring og helse.

Hør alle episodene til nå under:

#4: Om kreftgåten, anti-aldring og lange liv i Bokn

Du finner den også på Apple podcasts og Spotify

I denne episoden utforsker vi hvordan vi kan forstå kreft og aldring gjennom Darwins evolusjonsteori. Vi henter innsikt fra Jarle Breiviks bok, Løsningen på kreftgåten. Vi skal også diskutere hvordan anti-aldringstrender, personifisert ved den amerikanske tech-grunderen Bryan Johnson, kan påvirke vår forståelse og tilnærming til aldring i seg selv.

Vi fortsetter jakten på Norges blå soner. I øykommunen Bokn prøver vi å finne flere svar på hvordan vi kan oppnå sunne og lange liv. Vi svarer på et lytterspørsmål fra forrige episode: Er det mulig å få tak i vin av cannonau-druen fra den blå sonen på Sardinia? 

Mer om episode 4: Hvordan kan vi forstå kreft?

Mer om episode 4: Hvorfor lever folk lenger i Bokn?

#3: Om Demenskoret, stedet der folk lever lengst og grå hår og annen hårvekst

Du finner den også på Apple podcasts og Spotify

I denne episoden ser professor Geir Selbæk og programleder Petter Hveem nærmere på Demenskoret: Hvordan kan sang og samvær berøre og forbedre livene til dem som lever med demens? Deretter skifter fokus til stedet i Norge der folk lever lengst. Vi har besøkt Hemsedal. Hvordan lever hemsedølene sine liv, og hva kan vi lære av dem? Videre ser vi på aldringsprosessen og noen av dens ytre tegn, grått hår og mer hårvekst i nese og ører. Kan vi lære oss å sette pris på disse naturlige endringene? Bli med oss på ferden i den tredje episoden av Aldring og helse-podden.

Mer om episode 3: Hvorfor lever folk lenger i Hemsedal?

Mer om episode 3: Demenskoret: Musikken skaper glede og kan vekke minner

#2: Om anti-aldring, 100-åringer og badstue mot demens?

Du finner den også på Apple podcasts og Spotify

Kan vi virkelig motvirke aldringsprosessen? Vi utforsker det kontroversielle temaet anti-aldring, og tar for oss en ny bok: ‘Yngre – den nye vitenskapen om aldring og hvordan du kan motvirke den’. Vi kommer så tilbake til Blå soner – steder hvor folk lever bemerkelsesverdig lenge. Har vi slike soner i Norge? Vårt intervju med en ledende ekspert avslører svaret. Til slutt: Kan den eldgamle praksisen med å ta badstue forebygge demens? Vi snakker om hva vi selv kan gjøre for å forebygge demens, og dykker ned i den varme vitenskapen for å finne svar.

Mer om episode 2: Ny episode av Aldring og helse-podden ute med hett tema

#1: Om demensgåten, evigunge rockestjerner og Blå soner

Du finner den også på Apple podcasts og Spotify

Har vi nå funnet løsningen på demensgåten? Vi ser nærmere på de siste vitenskapelige gjennombruddene. Inkarnasjonen på «sex, drug and rock ´n roll» fylte 80 i desember. Hvordan kan Keith Richards i Rolling Stones leve så lenge? Vi begynner å utforske De blå sonene, omtalt i Netflix-serien om steder i verden der folk lever lengst. Finnes det også Blå soner her i landet?

Mer om den aller første episoden: – Vi må tenke nytt om eldre og alderdommen

Mer om episode 1: – Det har skjedd mer på demensfronten de siste 2 årene enn de 20 foregående