I den nyeste episoden av Aldring og helse-podden diskuterer Selbæk og programleder Petter Hveem hvordan kosthold kan påvirke aldringen.
Selbæk peker blant annet på mulige farer ved ultraprosessert mat.
– Forskningen viser at ultraprosessert mat kan være særlig ugunstig med tanke på en del av de prosessene, som er knyttet til aldring, sier Selbæk.
Du finner den også på Apple podcasts og Spotify
Ultraprosessert mat – en usynlig fiende
Ultraprosessert mat, som ofte har høy innhold av fett, salt og sukker og kunstige tilsetningsstoffer, har blitt en del av det daglige kostholdet til mange mennesker. Det inkluderer frossenpizza, ferdigmat, snacks, sukkerholdige frokostblandinger, brus, energidrikker og ulike typer pakkede bakevarer, som kjeks og kaker.
Selbæk beskriver hvordan disse produktene er designet for å være fristende og lett tilgjengelige, noe som gjør det enkelt å falle for fristelsen. Men han understreker at dette kan ha uønskede konsekvenser for helsen.
– Det er ikke bare det usunne fettinnholdet eller sukkeret som er problematisk. Tilsetningsstoffer kan gi økt betennelse i kroppen, noe som faktisk kan fremskynde aldringsprosessen.
Disse tilsetningsstoffene, som inkluderer konserveringsmidler, kunstige fargestoffer, smaksforsterkere og søtningsmidler, er tilsatt for å forbedre smak, tekstur og holdbarhet.
En bølge av mat fra USA
Selbæk forteller at mange av disse produktene opprinnelig kommer fra USA, der de har bidratt til den såkalte fedmeepidemien. Han advarer om at denne trenden også har nådd Norge og andre europeiske land.
– Vi ser en økende trend med ultraprosessert mat her hjemme også. Det som starter i USA, har en tendens til å komme til oss. Dette er en utvikling vi må være oppmerksomme på, sier han.
Kan vi bremse aldringen med kosthold?
Til tross for de kanskje dystre utsiktene, peker Selbæk også på at det finnes alternativer som kan bidra til å bremse aldringen. Han fremhever middelhavskostholdet, kjent for sitt høye innhold av grønnsaker, frukt, fullkorn og sunne fettkilder, som en måte å redusere risikoen for sykdommer og opprettholde god helse gjennom livet.
– Det er sterke indikasjoner på at middelhavskostholdet påvirker mange faktorer som er viktige for god helse i alderdommen, sier han.
Selbæk fremhever at de nylig oppdaterte norske kostrådene også legger vekt på å begrense inntaket av matvarer som inneholder mye sukker, salt og fett.
– Det harmonerer med middelhavskostholdet, sier han.
Kostrådene fokuserer på å spise mer grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og de understreker viktigheten av å spise variert og balansert.
– Det er verdt å merke seg at de norske kostrådene oppfordrer oss til å spise med glede, og ikke la kostholdet være en kilde til stress, sier Selbæk.
Advarer mot kosttilskudd
Selbæk er skeptisk til den økende trenden med kosttilskudd.
– Mange tror på kraften i kosttilskudd, men for de fleste er det unødvendig og kan til og med være skadelig. Unntaket er de som har mangeltilstander for eksempel ved nedsatt næringsinntak, sier han.
Han anbefaler i stedet et balansert kosthold som dekker kroppens behov uten å ty til tilskudd.
Enkle råd for bedre helse og aldring
Selbæk oppfordrer nordmenn til å følge de nasjonale kostrådene, og gjerne prinsippene i middelhavskostholdet.
Han kommer med noen enkle, men viktige råd.
– Planlegg måltidene, reduser inntaket av ultraprosessert mat og nyt maten med glede. Kostholdet bør ikke være en kilde til stress. Maten skal være noe som gir oss glede og energi i hverdagen, sier han.
Hør alt av Aldring og helse-podden
I Aldring og helse-podden får du vite mer om hvorfor folk lever lengst noen steder i Norge, trening mot depresjon, demensgåten, anti-aldring, hvordan Rolling Stones kan holde det gående som de gjør i alderdommen m.m.
Der du hører på podkast, eller her