Nyheter fra pårørendeområdet

– Unge pårørende trenger å bli sett, få hjelp og støtte for å håndtere hverdagen
Tekst: Petter Hveem/Celine Haaland-Johansen, 05.07.2023 – Pårørendeundersøkelsen 2022 om unge pårørende kan bidra til mer innsikt og…
Mestring og glede i demenskoret Tiramisù
Demenskoordinator Anna Marie Laugsand har gjennom år arbeidet til beste for yngre personer med demens. Sjokket ble stort da hun selv, 59 år gammel,…

Tips for å lykkes med gruppesamtaler for personer med demens
Å dele opplevelser med andre i samme situasjon kan være forløsende og godt, selv når temaene blir vanskelige. Vi snakket med noen av dem som ledet…
Hvem kan du som pårørende kontakte?
Hvis du lurer på om du selv eller noen nær deg har demens
Å bestille time hos fastlegen er riktig sted å begynne.
Hvis du lurer på tilbud til pårørende i kommunen
Gå inn på kommunens nettside, de kan ha egne sider om demens. Ring gjerne til kommunen og spør.
Hvis du vil snakke med andre pårørende
Det er godt å snakke med andre i samme situasjon. Nasjonalforeningen for folkehelsen har en tjeneste der du finner pårørende med erfaring, som gjerne snakker med deg.
Hvis du trenger å prate med fagfolk
Ta kontakt med kommunens Hukommelsesteam eller -koordinator.
Du kan også ringe Nasjonalforeningen for folkehelsens Demenslinjen, som er åpen mandag–fredag kl. 9–15. Der får du snakke med en spesialsykepleier. Telefon: 23 12 00 40.
Hvis du ikke får hjelp
Hvis du vil klage på helse- og omsorgstjenester, skal du ta kontakt med Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen).
I tillegg kan pasient- og brukerombudet i ditt fylke hjelpe deg med å gjøre en vurdering av din sak og fortelle hvordan du bør gå videre.
Rettigheter og tjenester
I denne filmen om demens og rettigheter får du vite mer om hvilke rettigheter personer med demens og deres pårørende har til tjenester og oppfølging. Temaer som tas opp: Retten til tjenester, samtykke, medvirkning, hvilke tjenester, innholdet i tjenestene, bruk av varslingssystemer og bruk av tvang.
En pasient kan ha mange pårørende, men ikke alle har samme rettigheter. I helselovgivningen skilles det mellom pårørende og nærmeste pårørende, hvor det er nærmeste pårørende som har særskilte rettigheter.
Les mer om hvem som er nærmeste pårørende
Se også temaark (PDF) om demens og rettigheter
Kvinne (24) med pappa som har demensFørst da jeg møtte andre pårørende, skjønte jeg at
mange strever med det samme.
Aktuell informasjon
Se flere filmressurser for pårørende og helsepersonell.
Her finner du informasjon om demens på samisk.
Her finner du informasjon om demens på flere språk.
Her finner du informasjon for pårørende om utviklingshemning og demens
Tilbud til pårørende
Hukommelsesteam, koordinator eller andre i kommunen har oversikt over kommunens tilbud. De kan hjelpe deg med å få kunnskap, gi informasjon, råd og støtte. Det finnes også tilbud som driftes av frivillige organisasjoner.
Pårørendeskoler
Få den kunnskapen du trenger
Pårørendeskole er et kurs for deg som er pårørende. Gjennom forelesninger og gruppesamtaler får du kunnskap om demens. Du treffer andre i samme situasjon, og får informasjon fra fagpersoner med kompetanse på området.
Samtalegrupper
Møt andre som er i samme situasjon
Her kan du fortelle om egne og høre om andres opplevelser og erfaringer. Gruppen møtes over tid og kan bidra til at du finner løsninger og måter å mestre hverdag og familieliv på.
Dagaktivitetstilbud
God avlastning for deg som er pårørende
Dagaktivitetstilbud skal først og fremst bidra til meningsfulle dager for personen med demens. samtidig kan det gi avlastning til deg som pårørende. Alle kommuner skal ha dagaktivitetstilbud for personer med demens, men organisering og innhold varierer fra kommune til kommune.
Tilbud i regi av frivillige organisasjoner
Alt fra besøksvenn til hjelp med transport
Både frivilligsentralen i kommunene og frivillige organisasjoner har ordninger der frivillige stiller opp og bidrar med ulike oppgaver som besøks-/aktivitetsvenn, transport og kafétilbud. Sjekk om det er frivilligsentral i kommunen og hva de kan tilby.
Les mer om Norges frivilligsentralers tilbud
Nasjonalforeningen for folkehelsen har tilbud om aktivitetsvenn

Pårørende til yngre personer som får demens før 65 års alder
Møteplass for mestring er et landsdekkende kurs der personer som har fått demens før 65 års alder deltar sammen med nær pårørende, fortrinnsvis ektefelle/partner. Kurset går over to til tre dager med overnatting.

Når barn og unge er pårørende

Podkasten Tid til å være ung
Hjelp til pårørende
for helse- og omsorgspersonell
Pårørende til personer med demens har behov for informasjon og hjelp. Her er det samlet ulike ressurser til bruk i pårørendearbeid, blant annet praktisk hjelp til å starte med pårørendeskoler og samtalegrupper.
Tilskuddsordning for pårørendeskoler og samtalegrupper
Kommuner og spesialisthelsetjeneste kan søke om tilskudd til drift av pårørendeskoler og samtalegrupper. De kan samarbeide med andre, og det oppfordres spesielt til å samarbeide med frivillige organisasjoner.
Du kan motivere pårørende til å motta hjelp
Mange kan oppleve stor belastning i pårørenderollen over tid. Noen vet ikke hvilke tilbud som finnes, andre synes det er vanskelig å be om hjelp. Som helsepersonell har du plikt til å gi tilrettelagt informasjon og oppfølging til de pårørende. Pårørende trenger ofte motivasjon og støtte for å kunne motta tjenester som avlastnings- og støttetilbud i de ulike fasene av demenssykdommen.
Praktisk hjelp til å starte pårørendeskole og samtalegruppe
Helsepersonell oppfordres til å etablere tilbud selv, og til å ha oversikt over hva andre tilbyr. Aldring og helse administrerer en tilskuddsordning for etablering og drift av pårørendeskoler og samtalegrupper. Tilskuddsordningen er del av pårørendetiltakene i Demensplan 2025. Kommuner og spesialisthelsetjenester kan søke om tilskudd, og det oppfordres til samarbeid og samarbeid mellom kommuner, og med frivillige organisasjoner.

Pårørendeskole
Les mer om etablering og drift av pårørendeskole.

Samtalegrupper for pårørende
Les mer om etablering og drift av samtalegruppe.
Temakoffert med nyttig innhold
Sendes til alle som mottar tilskudd
Kofferten inneholder informasjons og undervisningsmateriell som brosjyrer, håndbøker, dvder med mer til bruk i pårørendetiltakene. Den sendes gratis til søkere som mottar midler fra tilskuddsordningen til pårørendeskoler og samtalegrupper.
Temakofferten kan også være til nytte i daglig oppfølging av pårørende og andre tiltak, og kan kjøpes.
Se innholdsliste her.
Aktuelle filmer
Se flere filmressurser for helsepersonell og pårørende
Flere ressurser
På denne siden finner du lenker til bøker, nettsteder, filmer og andre ressurser som kan hjelpe deg i arbeidet med pårørende.