Brukermedvirkning er noe myndighetene og samfunnet er opptatt av. Nasjonalt senter for aldring og helse ønsker en mer systematisk implementering av brukermedvirkning virksomhetens forsknings- og utviklingsprosjekter.
Aldring og helse arbeider med systematisk brukermedvirkning i forsknings- og utviklingsprosjekter med utgangspunkt i retningslinjene i Brukermedvirkning i helseforskning i Norge, utarbeidet for Regionalt helseforetak gjennom Helse- og omsorgsdepartementet. Vi tilstreber å ta spesifikke hensyn til personer med demens som brukergruppe etter anbefalinger fra tilsvarende arbeid i Skottland. Vi har fått innspill og latt oss inspirere av Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering sin erfaring med å opparbeide og implementere brukermedvirkning i forskning gjennom ansatte og brukere i deres Pasientråd. Nasjonalforeningen for folkehelsen og andre brukerorganisasjoner har kommet med innspill er orientert, og vi vil fortsatt dra nytte av andres erfaringer i det videre arbeidet.
Aldring og helse ønsker å styrke og kvalitetssikre brukermedvirkningen i våre utviklings- og forskningsprosjekter ved å legge til rette for et systematisk samarbeid mellom et brukerråd, forskningsgruppene, ledelsen og forskningssjef.
Et brukerråd i forskning- og utviklingsprosjekter hos Aldring og helse vil kunne:
- Ha innvirkning på prioritering i forskning og utvikling: hvilke forsknings- og utviklingsfelt er viktig for brukerne?
- Forbedre planlegging og gjennomføring av forskningsprosjekter: studiedesign, informasjonsmateriell, praktiske forhold og belastning for forsøkspersoner, innspill til økt rekruttering og redusert frafall, nye perspektiver i analyser og fortolkning
- Prioritere formidling og implementering av forsknings- og utviklingsresultater: innspill til fremstillingsmåter, formidling og implementering