Hukommelsesteamkonferansen 2025: Oppdateringer og høydepunkter
Igjen er det klart for Hukommelsesteamkonferansen i Oslo. To dager er pakket med et allsidig faglig program med aktuelle og relevante temaer knyttet til utredning og oppfølging.
Kan mørket være medisin?
– Vi er de første i verden som undersøker effekten av mørkebehandling på agitasjon og andre adferdsforstyrrelser ved demens, forteller Line Iden…
Hjerneløftet – et løfte til deg selv og egen hjerne
Aldring og helse har nå lansert Hjerneløftet – en gratis guide som gjennom et helt år gir deg forskningsbaserte råd for en sunnere hjerne.
Mange fall kan forebygges – målet er å hindre det første
Hvert år opplever en tredjedel av alle over 65 år minst ett fall. Fallforebygging handler ikke bare om å unngå skader, men også om å…
Kan følelsen av egen alder påvirke helsen vår?
Hvordan vi opplever vår egen alder, kan henge sammen med både fysisk og psykisk helse. Føler vi oss yngre enn vi er, kan det ha positive, og noen…
Ny studie: Kurs kan gjøre at unge mestrer foreldres demens bedre
Hvordan balanserer man sitt eget liv når en av foreldrene får demens? En ny studie undersøker hvordan unge omsorgspersoner finner støtte og…
Når barn får demens
I sjeldne tilfeller utvikler barn symptomer på demens på grunn av annen sykdom. Overlege Ingrid B. Helland forklarer i denne artikkelen hva…
Stipend til demensforskning 2025
Leon Jarners Minnefond utlyser stipend på inntil 250 000 kroner til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens i Norge. Det kan søkes om hele eller deler av beløpet, men studentprosjekter støttes ikke. Midlene kan brukes til ulike formål, som laboratorieanalyser, lønn til egen forskning eller forskningsassistanse. Studentprosjekter støttes ikke. Søknad på engelsk (maks. 2 sider) og CV (1 side) sendes til knutengedal@outlook.com innen 31. mai 2025. Tildeling skjer i september 2025.
Ny Generasjon nærmer seg
Aldringsfestivalen Generasjon er tilbake og har akkurat sluppet en første smakebit på årets program. Tema for 2025 er Gutter og menns aldring: Hvordan eldes gutter og menn? Hvorfor er det flest menn som begår selvmord? Hvordan kan vi realisere menns omsorgsressurser i møte med en vaklende velferdsstat? Her blir det samtaler om hvordan mannen ble det svake kjønn, og om mindreverdighetskompleks og stormannsgalskap, for å nevne noe. I tillegg blir det konserter, debatter, verksteder og mye mer.
Har du fått demensdiagnosen i ung alder eller er du ung pårørende?
Her er en oversikt over relevante kurs i 2025.
Nytt verktøy kartlegger svekket orienteringsevne. Det kan bidra til tidligere oppdagelse av demens
Svekket orienteringsevne kan være et tidlig tegn på demens, men blir sjelden undersøkt.
– Demensdiagnosen kan være en lettelse
For personer som opplever å ha en kognitiv svikt, kan det å få demensdiagnosen være en lettelse. Men med diagnosen følger også økt bekymring.
Norge deltar i omfattende EU-prosjekt om demens
Hvordan kan vi bedre livene til personer med demens og deres pårørende? Dette er utgangspunktet for et nytt EU-prosjekt, som nylig startet opp i…
Vinn-vinn-erfaringer med Montessori for personer med demens på sykehjem
Med Montessori for personer med demens skapes magiske øyeblikk i hverdagen for beboerne ved Kvinesdal bo- og dagsenter.
– Med Montessori omsorgsfilosofi for sykehjem kan én person gjøre stor positiv forskjell
Montessori-pedagogikken er særlig egnet til bruk i personsentrert omsorg for personer med demens, sier Carolyn Magnussen.
Gåfotball mot demens – og hvordan vi opplever vår egen alder
Gåfotball har blitt et nytt og spennende tiltak for personer med demens, og Flint Tønsberg leder an som en foregangsklubb. I den nyeste episoden av…
Generasjonsprat med William Heimdal og NRK
Kunsteren og Nerdrum-eleven William Heimdal møter Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle til samtale i podkasten Generasjon.