Verdens kreftdag: Synet på døden sett i lys av Edvard Munch
Med Munchs malerier får de fremtidige legene oppleve en ny og annerledes tilnærming til kreft og døden.
– Musikken er unik. Den klarner hjernen!
Interessen for NRKs serie om Demenskoret er enorm. Blant seerne er Harald Berggreen, som selv har en demensdiagnose. Han spiller hver dag og opplever…
– Det burde være inne i kommunenes utdanningsplan
Det er klassens time for videreutdanningen innen utviklingshemming, miljøarbeid og aldring på Fagskolen Aldring og helse. Deltagerne har samlet seg…
Dirigent Kim Wigaard: Derfor er Demenskoret så viktig
Vi har fått et intervju med dirigenten for Demenskoret på NRK, Kim Wigaard. Han er for tiden på ferie i solfylte Thailand, men svarer sporty på…
Kunnskapshull blant folk om risikofaktorer for demens
Hva vet egentlig folk flest om hvordan levevaner påvirker risikoen for å utvikle demens? For første gang har en norsk studie undersøkt hva folk…
Formidabel interesse for Demenskoret
NRKs serie om Demenskoret vekker uvanlig sterk interesse blant seerne. Aldring og helse var til stede da koret fikk Demensprisen i Oslo 2022.
Ny Psyk-IT om helsehjelp til personer uten samtykke-kompetanse som motsetter seg helsehjelpen: Pasient- og brukerettighetsloven kapittel 4 A
Å bruke tvang mot en person er inngripende og kan være skadelig, men kan også være helt nødvendig for å sikre at en person får helt nødvendig…
Psykolog forsvarte doktorgraden sin om demens
Psykolog Ingeborg Halse i Aldring og helse fikk tirsdag sin doktorgrad, på temaet kontrollorientering ved demens. Kontrollorientering handler om hvorvidt en har forventninger til om årsakene til hendelser skyldes krefter i deg selv, eller utenfor deg selv. Hun fant at verken alvorlighetsgraden av demens eller kognitiv funksjon var forbundet med kontrollorientering. Hun fant derimot en sammenheng mellom kontrollorientering og depressive symptomer hos personer med demens.
Mediene dekker gla’saker om eldre mens aldersdiskriminering underkommuniseres
På tross av at vi får stadig flere eldre i samfunnet, er det lite fokus på de eldre arbeidstagere i mediebildet. Mediene skriver nesten aldri om aldersdiskriminering, selv om undersøkelser viser at mange eldre blir utsatt for aldersdiskriminering i arbeidslivet. I tillegg finnes det flere eksempler på eldre som skvises ut av arbeidslivet ved hjelp av sluttpakker. Allikevel er de fleste sakene i media som dekker eldre arbeidstagere vinklet som gladsaker.
Møteplass for mestring – Hjelp til å møte en ny livssituasjon
De kommer som par, én med en demensdiagnose og én i rollen som pårørende. I rolige omgivelser kan de dele sine erfaringer med andre i samme…
Gifte kan ha mindre risiko for å få demens
Folk som var gift, hadde lavere risiko for å få demens etter fylte 70 år enn de som var skilt. – Det å være gift påvirker livsstilen…
Hva med diabetes type 2 hos voksne og eldre personer med utviklingshemning?
– Vi vet at mange voksne og eldre personer med utviklingshemning har diabetes type 2 og at mange lever med sykdommen uten å vite det, sier…
Mild strømbehandling viser gode resultater mot depresjon
Ifølge FHI anslås 1 av 5 nordmenn å oppleve depresjon i løpet av livet. Nå anbefales såkalt transkraniell likestrømsbehandling (tDCS), en type…
Ressursgruppe setter viktige saker for samiske pasienter på agendaen
Samisk språk- og kulturforståelse og likeverdige helsetjenester for samiske pasienter er noen av de viktige temaene som tas opp i en egen…
Riktig kosthold kan bidra til å bevare hukommelsen
En ny studie tyder på at et høyt inntak av flavonoler, et stoff funnet i mange typer frukt og grønnsaker, kan hjelpe til med å bevare blant annet…
Tør å snakk om det: Sex over 60
På den store fagkonferansen Aldring i Norge-dagene nylig var ett av de viktige temaene seksualitet og seksuell helse når vi blir eldre. Her får du…
Når mamma eller pappa har fått demens: Hvordan håndtere sorgen over tid?
– Sorgen er ekstra vanskelig å bære og håndtere når mamma eller pappa har fått demens, forteller sorgspesialisten Knut Andersen. Han har…