Mens antallet med demens øker, blir sjansen for å få demens mindre
I dag er risikoen for å få demens lavere for en 90-åring enn den var for en 90-åring for 20 år siden. – Det handler sannsynligvis om høyere utdanningsnivå og endret livsstil, forteller Geir Selbæk i denne månedens episode av Om aldring.
Livreddende behandling uten å måtte ty til nødrett
31. mars skulle Stortinget behandle nye lovforslag om regulering av tvang i psykisk helsevern. I siste liten ble flertallets forslag nedstemt.…
Ordfører oppfordrer alle kommuner til å ta Hjerneløftet
Sandefjord kommune har meldt seg på Hjerneløftet og ordfører Bjørn Ole Gleditsch oppfordrer alle andre kommuner til å gjøre det samme.
Behandler fellestrekk ved psykiske lidelser hos eldre
Den typiske alderspsykiatriske pasienten er over 65 år og har både kroppslige plager og psykiske lidelser, eller kognitiv svikt. Nå tester forskere…
Alle trenger støtte i sorgen, også personer med utviklingshemming
Tone opplevde at søsteren Maria, som har utviklingshemming, fikk sterk støtte fra de ansatte i boligen og på dagsenteret da moren døde. – Jeg…
Geir Selbæk fikk Hjernerådets forskningspris 2025
Demensforsker, professor og forskningssjef Geir Selbæk er tildelt årets forskningspris fra Hjernerådet.
Pårørendeskole gir kunnskap og støtte til familier med demens
Pårørendeskole er et tilbud til pårørende til et familiemedlem eller en nær venn med demens. I Follo samarbeider seks kommuner.
Ny bok om jus ved utredning og oppfølging av personer med demens
I denne nye boka kan du blant annet lese om samtykke og vurdering av samtykkekompetanse, taushetsplikt og unntak, hvem som regnes som pasientens nærmeste pårørende, og deres rettigheter, regler om fremtidsfullmakt, legalfullmakt og vergemål og praktiske tips til planlegging av fremtiden. Heftet er først og fremst rettet mot helsepersonell som jobber i demensomsorgen, men kan være aktuell også for andre interesserte. Jurist i Aldring og helse, Oda Vestby Hansen, er redaktør og forfatter
Vestre vil flere skal ta i bruk Digihelse
Digihelse er et digitalt verktøy som forbedrer kommunikasjonen mellom brukere, pårørende og hjemmetjenesten i kommunene. Helseminister Jan Christian Vestre oppfordrer flere kommuner til å ta i bruk løsningen, som allerede er implementert i over 120 kommuner. Digihelse gir brukerne bedre kontroll, økt trygghet og effektivitet. Løsningen sparer tid og reduserer administrasjon, samtidig som den gir pårørende mulighet til å følge med på besøk og endringer, uavhengig av avstand.
De dyre sykdommene
Demens, hjerneslag og diabetes blir Norges dyreste sykdommer i årene som kommer. Livsstilsendringer og forebygging kan redusere risikoen for alle tre…
Sommerleir gir trygghet og fellesskap for barn med en forelder med demens
Birte er likeperson på Sommerleiren «Hvem ser meg?» for barn av en forelder med demens. På leiren lærer barna om det å være omsorgsperson og…
Bibliotekets tips til litteratur og kunnskap – Hukommelsesteamkonferansen 2025
Biblioteket har samlet tips til artikler, bøker, rapporter og nettsider som kan leses i forkant eller underveis under Hukommelsesteamkonferansen…
Hukommelsesteamkonferansen 2025: Oppdateringer og høydepunkter
Igjen var det klart for Hukommelsesteamkonferansen i Oslo. To dager pakket med et allsidig faglig program med aktuelle og relevante temaer knyttet til…
Kan mørket være medisin?
– Vi er de første i verden som undersøker effekten av mørkebehandling på agitasjon og andre adferdsforstyrrelser ved demens, forteller Line Iden…
Hjerneløftet – et løfte til deg selv og egen hjerne
Aldring og helse har nå lansert Hjerneløftet – en gratis guide som gjennom et helt år gir deg forskningsbaserte råd for en sunnere hjerne.
Mange fall kan forebygges – målet er å hindre det første
Hvert år opplever en tredjedel av alle over 65 år minst ett fall. Fallforebygging handler ikke bare om å unngå skader, men også om å…
Kan følelsen av egen alder påvirke helsen vår?
Hvordan vi opplever vår egen alder, kan henge sammen med både fysisk og psykisk helse. Føler vi oss yngre enn vi er, kan det ha positive, og noen…