Fagskolen Aldring og helse får opprette nye studietilbud uten forhåndsgodkjenning fra NOKUT
Fagskolen Aldring og helse kan nå kan raskere tilby nye utdanninger, og foredle eksisterende utdanninger i takt med nye utfordringer i helse- og omsorgstjenestene.
Sammen for bedre aldring
Bølge, pandemi eller tsunami? Slike ord brukes verden over for å beskrive en sterkt økende eldrebefolkning. Det pågår en intens…
Torleif (76) om livet med Alzheimers sykdom: – Viktig med åpenhet
Når Torleif Sandnes på den internasjonale Alzheimerdagen blir bedte om nevne én hjertesak, er han ikke i tvil: – Jeg er veldig opptatt av at Liv…
Nytt intervju i Årringer-serien: Møt 90-årige Knut, som var japansk krigsfange som barn
Knuts sterkeste minne fra barndommen er familiens år i en japansk konsentrasjonsleir (1941-45). – Før det husker jeg at ambassadens bil måtte…
Setter bærekraftig matomsorg på dagsordenen
14 000 eldre har sykdomsrelatert underernæring. – Og fortsatt ser vi bare toppen av isfjellet, sier prosjektleder Erlend Eliassen.
Ny Psyk-it: Tvungen helsehjelp på sykehjem i Oslo
Typen tvang som utøves har endret seg og blitt mer pleieorientert i løpet av de siste 20 årene . Allikevel er låste dører en utfordring man bør…
Rekordmange deltakere på årets Hukommelsesteam-konferanse
Over 400 var på plass da den 15. Hukommelsesteamkonferansen startet tirsdag. – Det er flott! Hukommelsesteamenes rolle vil bli enda viktigere i…
Pårørendedagen 2023: Kan pårørendes engasjement maskere behovene til personer med demens?
Mange pårørende står i en vanskelig spagat mellom å være engasjert pårørende, stå i arbeid og leve sitt eget liv. Sykepleier og forsker Kristin Häikiö minner helse- og omsorgsarbeidere om å være bevisste på at pårørendes store engasjement utilsiktet kan dekke over behov hos pasienten. Det er mye pårørende gjør som ikke er synlig for helse- og omsorgspersonell. Å stille spørsmål og å invitere pårørende inn i planlegging og evaluering av tiltak overfor pasienter er derfor viktig, mener Häikiö.
Webinar om forebygging av demens hos personer med utviklingshemning
Tirsdag 10.oktober 2023 arrangerer Nordens velferdssenter et webinar om forebygging av demens ved utviklingshemming. Er det mulig å forebygge demens? Målet med webinaret er å undersøke hva forskning sier, og presentere nordiske eksempler på hvordan det jobbes med forebygging av demens hos personer med utviklingshemming.
Å beherske to språk kan beskytte mot kognitiv svikt
En ny studie viser at personer som aktivt brukte to språk fra tidlig alder, presterte bedre enn enspråklige på læring og hukommelse, arbeidsminne,…
PORT – nytt redskap for personsentrert omsorg
Det nye observasjons- og refleksjonsverktøyet PORT er et bidrag til bedre omsorg for personer med demens.
Andelen ensomme blant eldre over 70 år i Norge har gått ned, men antallet vil øke framover
Andelen eldre i alderen 70 år og over i Norge, som opplever mild til alvorlig grad av ensomhet har gått ned siden midten av 1980-tallet. Likevel vil…
Kognitiv stimuleringsterapi kan gjøre en forskjell for personer med demens
To medarbeidere ved Aldring og helse appellerer til andre fagfolk. – Bruk kognitiv stimuleringsterapi i arbeid med personer med demens! Forskning…
Delirium kan forbindes med økt demensrisiko
Nylig publisert forskning viser at delirium kan knyttes til økt demensrisiko og varige skader på hjernen hos personer i alderen 65+. – En viktig…
Fagskolen er en nøkkel til god kompetanse i eldreomsorgen
Noe av det første Sandra Borch gjorde som forsknings- og høyere utdanningsminister var å besøke Fagskolen Aldring og helses desentraliserte…
Lesing for livsglede: – De sover bedre og flirer mer
De leser skjønnlitteratur for en gruppe personer med demens. “Shared reading” er i utgangspunktet en enkel metode, som gir deltagerne mye glede.
Løftet de eldres stemme
Tre livshistorier ble løftet som bakteppe for Arendalsukas arrangement Hvem er det vi jobber for i eldreomsorgen?