Forskningswebinar
Med jevne mellomrom inviterer Aldring og helse til et åpent webinar, hvor en internasjonalt anerkjent forsker presenterer sitt arbeid og svarer på spørsmål.
⠀
Søk om forskningsmidler
Leon Jarners Minnefond til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens, utlyser stipend til anvendelse i forskning om demens som skal utføres i Norge.
Forskningsprosjekter
Utviklingsprosjekter
Nytt innen forskning og utvikling
Skrøpelighet blant eldre mer utbredt i Norge enn antatt
En forventet økning i skrøpelighet vil legge betydelig press på helsevesenet framover. – Vår studie understreker behovet for langsiktig…
– Må se gevinstene ved en aldrende befolkning
Verdens befolkning aldres raskt. Allerede i 2030 vil det bo flere eldre enn barn og unge i Norge. – Den store utfordringen blir å se gevinstene ved…
Snart kan du teste om du har demens hjemmefra
Fra nyttår skal digitale, kognitive tester prøves ut i Norge. Testene vil gjøre det mulig for flere å få stilt en demensdiagnose tidlig i…
Jelena er verdens første med doktorgrad i delirium og musikk
Du har kanskje sett henne som pianist i demenskoret, men Jelena Golubovic er også forsker. I flere år hun har forsket på musikk og delirium – og…
De aller første Aldring og helse-dagene: –Godt å bli gammel?
Dette spørsmålet ble stilt under konferansen for 500 ansatte innen helse og omsorg nylig. Få med deg videointervjuer og bilder her, og på sosiale…
Presenterte rapport om demensforebygging i Norden: – Krever en helhetlig tilnærming
Grete Kjelvik, prosjektleder hos Aldring og helse, presenterte den nye rapporten «Prevention of dementia in the Nordics» under et seminar i…
Eldre skeive opplever dårligere helse gjennom livet: – På høy tid at det kom en rapport om helsetilbudet
Studier viser at kjønnsidentitet eller seksuell legning som ikke er i samsvar med konvensjonelle normer, øker risikoen for dårlig helse.
Eldre vil bo hjemme så lenge som mulig
En ny studie viser at eldre ønsker å bo hjemme så lenge de kan. Dette er viktige funn, mener daglig leder hos Aldring og helse.
70-åringer er faktisk blitt mindre deprimert
Eivind Aakhus og Maria L. Barca, begge fra Aldring og helse, forsker på psykisk helse blant eldre. De forteller at forekomsten av depresjon har gått kraftig ned de siste 20 årene både blant kvinner og menn i 70-årene. Spesielt fra 1995-2018 har nedgangen vært tydelig. Den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser at risikoen for depresjon synker med alderen, men etter fylte 80 år øker den betydelig. Depresjon henger ofte sammen med ensomhet, og de som har størst risiko er menn over 85 år.
Demensforebygging i fokus på konferanse i Sverige
4. september arrangerer Nordens velferdssenter en fysisk og digital konferanse i Sverige om demensforebygging. På konferansen skal Grete Kjelvik fra Aldring og helse presentere noen av resultatene fra en rapport om temaet. Flere får demens i Norden, og deling av kunnskap over landegrensene er viktig. – Tilgang på kunnskap om effektive metoder er avgjørende for forebygging av kroniske sykdommer i alderdommen, for eksempel demens, sier Kjelvik.
Mentalt krevende yrker kan gi mindre risiko for demens
En ny studie har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Den viser at de med mentalt krevende jobber i 30- til 60-årene, har mindre risiko for å utvikle demens når de blir eldre, enn de med jobb i mindre mentalt krevende yrker. De som har rutinepregede yrker, innen for eksempel renhold, kan ha 37 % høyere risiko for å utvikle demens etter fylte 70 år, enn eksempelvis lærere. Flere av forskerne bak studien jobber i Aldring og helse. Datagrunnlaget er fra folkehelseundersøkelsen HUNT4 70+.