Forskning og utvikling

Forskning og utvikling (FoU) er to viktige og nært relaterte aktiviteter som ofte brukes sammen i sammenheng med vitenskapelig arbeid, innovasjon og produktutvikling. I Aldring og helse har vi en bred forskningsprofil, med et særlig fokus på det som er virkelighetsnært. Gjennom utviklingsprosjekter tas nye ideer og løsninger i bruk så snart de er gjennomførbare – både på helseinstitusjoner og hjemme hos folk.

Til utvikling

Forskning

Forskningen skal bidra til nettverksbygging og økt kunnskap innen våre fagområder. Forsknings- og utviklingsprosjekter Aldring og helse gjennomfører skal ha fokus på å bedre omsorgs- og behandlingstilbudet til eldre og deres pårørende. Kunnskapen som skapes, videreformidles raskt og på en forståelig måte.

Våre ansatte innen forskning

Vi har et nasjonalt forskningsmiljø innen aldring og helse, med samarbeid på tvers av land, regioner, profesjoner og tjenestenivåer. Forskningsprofilen er bred, med et særlig fokus på virkelighetsnær forskning med klinisk relevans.

Se alle våre forskere
Våre vitenskapelige artikler

Våre medarbeidere er hoved- eller medforfattere på over 50 vitenskapelige artikler hvert år. Her finner du en oversikt over alle artiklene, med sammendrag og lenke til publikasjonene.

Se alle våre vitenskapelige artikler
KVALAP

KVALAP er et register for personer som utredes og behandles ved alderspsykiatriske avdelinger i spesialhelsetjenesten. KVALAP er et kvalitets- og forskningsregister i alderspsykiatrien.

KVALAPs egne sider
NorKog

Norsk register for personer som utredes for kognitive symptomer i spesialhelsetjenesten. NorKog er et nasjonalt kvalitets- og forskningsregister.

NorKogs egne sider
Biblioteket Aldring og helse

Biblioteket hjelper deg med å finne litteratur og kunnskap innenfor våre fagområder. Biblioteket er betjent daglig 08:30-15:30.

Til biblioteket

Forskningswebinar

Med jevne mellomrom inviterer Aldring og helse til et åpent webinar, hvor en internasjonalt anerkjent forsker presenterer sitt arbeid og svarer på spørsmål.

Mer om forskningswebinaret

Søk om forskningsmidler

Leon Jarners Minnefond til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens, utlyser stipend til anvendelse i forskning om demens som skal utføres i Norge.

Stiftelsen Leon Jerners minnefond

Til forskning

Utvikling

Der forskningen vår fokuserer på å generere kunnskap og forståelse, må det også jobbes for å bruke denne kunnskapen til å skape konkrete løsninger og innovasjoner som kan brukes i det virkelige liv. Noen av utviklingsprosjektene resulterer i bokutgivelser eller kompetansehevingstiltak som kurs, e-læringer eller formelle utdanninger.

Våre ansatte innen utvikling

Vi bruker forskning og ny kunnskap som grunnlag for våre utviklingsprosjekter, som sørger for at viktig ny viten kommer i bruk i tjenestene.

Se alle ansatte innen utvikling
Forlaget Aldring og helse

Forlaget aldring og helse er sentral i formidling av kunnskap fra Aldring og helse. Forlaget utgir lærebøker, temabøker, fagrapporter og undervisningsmateriell tilknyttet våre fagområder.

Til forlaget
Hev kompetansen

Hvert år gjennomfører et stort antall helse- og omsorgsarbeidere kompetanseheving og utdanning hos Aldring og helse. Tilbudet spenner fra korte introduksjonskurs og e-læringer, til meritterende utdanning.

Hev kompetansen
Nettbutikk

Du finner en oversikt over våre utgivelser i bokhandelen. Flere publikasjoner kan lastes ned gratis.
Vi tilbyr også en rekke kurs og konferanser som avholdes enten fysisk eller digitalt. Flere av våre nettkurs er gratis.

Til nettbutikken

Utviklingsprosjekter


Nytt innen forskning og utvikling

– Må se gevinstene ved en aldrende befolkning

Verdens befolkning aldres raskt. Allerede i 2030 vil det bo flere eldre enn barn og unge i Norge. – Den store utfordringen blir å se gevinstene ved…

Eldre kvinne og helsepersonelle foran bord. Foto
Snart kan du teste om du har demens hjemmefra

Fra nyttår skal digitale, kognitive tester prøves ut i Norge. Testene vil gjøre det mulig for flere å få stilt en demensdiagnose tidlig i…

Jelena Golubovic. Foto
Jelena er verdens første med doktorgrad i delirium og musikk

Du har kanskje sett henne som pianist i demenskoret, men Jelena Golubovic er også forsker. I flere år hun har forsket på musikk og delirium – og…

De aller første Aldring og helse-dagene: –Godt å bli gammel?

Dette spørsmålet ble stilt under konferansen for 500 ansatte innen helse og omsorg nylig. Få med deg videointervjuer og bilder her, og på sosiale…

Grete Kjelvik. Foto
Presenterte rapport om demensforebygging i Norden: – Krever en helhetlig tilnærming 

Grete Kjelvik, prosjektleder hos Aldring og helse, presenterte den nye rapporten «Prevention of dementia in the Nordics» under et seminar i…

Hjerte i regnbuefarger. Foto.
Eldre skeive opplever dårligere helse gjennom livet: – På høy tid at det kom en rapport om helsetilbudet

Studier viser at kjønnsidentitet eller seksuell legning som ikke er i samsvar med konvensjonelle normer, øker risikoen for dårlig helse.

Dame med katt i fanget snakker med helsepersonell. Foto.
Eldre vil bo hjemme så lenge som mulig

En ny studie viser at eldre ønsker å bo hjemme så lenge de kan. Dette er viktige funn, mener daglig leder hos Aldring og helse.

Mannlig helsepersonell prater med eldre kvinne i rullestol. Foto
To av tre eldre med demens har ikke fått demensdiagnose

Kun 35,6 prosent av eldre med demens har fått en demensdiagnose, viser en ny, norsk studie. Personer med demens som har høy utdanning har oftere…

Se flere nyheter
Demensforebygging i fokus på konferanse i Sverige

4. september arrangerer Nordens velferdssenter en fysisk og digital konferanse i Sverige om demensforebygging. På konferansen skal Grete Kjelvik fra Aldring og helse presentere noen av resultatene fra en rapport om temaet. Flere får demens i Norden, og deling av kunnskap over landegrensene er viktig. – Tilgang på kunnskap om effektive metoder er avgjørende for forebygging av kroniske sykdommer i alderdommen, for eksempel demens, sier Kjelvik.

Mentalt krevende yrker kan gi mindre risiko for demens

En ny studie har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Den viser at de med mentalt krevende jobber i 30- til 60-årene, har mindre risiko for å utvikle demens når de blir eldre, enn de med jobb i mindre mentalt krevende yrker. De som har rutinepregede yrker, innen for eksempel renhold, kan ha 37 % høyere risiko for å utvikle demens etter fylte 70 år, enn eksempelvis lærere. Flere av forskerne bak studien jobber i Aldring og helse. Datagrunnlaget er fra folkehelseundersøkelsen HUNT4 70+.

Stipend til demensforskning 2024

Leon Jarners Minnefond til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens utlyser stipend på kr 250 000 til anvendelse i forskning om demens som skal utføres i Norge. Stipendet kan brukes til et bredt utvalg av typer prosjekter som for eksempel for å bedre diagnostikk, behandling og omsorg, herunder livskvalitet til personer med demens og/eller deres pårørende. Det benyttes ikke et særskilt søknadsskjema. Fristen er 31. mai.

Les flere notiser