Forskningswebinar
Med jevne mellomrom inviterer Aldring og helse til et åpent webinar, hvor en internasjonalt anerkjent forsker presenterer sitt arbeid og svarer på spørsmål.
⠀
Søk om forskningsmidler
Leon Jarners Minnefond til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens, utlyser stipend til anvendelse i forskning om demens som skal utføres i Norge.
Forskningsprosjekter
Utviklingsprosjekter
Nytt innen forskning og utvikling
Hjerneløftet – et løfte til deg selv og egen hjerne
Aldring og helse har nå lansert Hjerneløftet – en gratis guide som gjennom et helt år gir deg forskningsbaserte råd for en sunnere hjerne.
Nytt verktøy kartlegger svekket orienteringsevne. Det kan bidra til tidligere oppdagelse av demens
Svekket orienteringsevne kan være et tidlig tegn på demens, men blir sjelden undersøkt.

– Demensdiagnosen kan være en lettelse
Personer som selv opplever å ha en kognitiv svikt, kan føle lettelse når de mottar en demensdiagnose. Men med diagnosen følger også økt…

Norge deltar i omfattende EU-prosjekt om demens
Hvordan kan vi bedre livene til personer med demens og deres pårørende? Dette er utgangspunktet for et nytt EU-prosjekt, som nylig startet opp i…
Hvorfor går kombinert syns- og hørselstap blant eldre under radaren?
Så mange som 20 prosent av de eldre over 65 år i Norge kan ha kombinert syns- og hørselstap. Til tross for at verktøyene for å oppdage dette…
Ny norsk studie viser sammenheng mellom hørselstap og kognitiv svekkelse
Forskere ved Aldring og Helse har i internasjonalt samarbeid tidligere vist at det er en sammenheng mellom redusert hørsel og demens. Nå har de…

Fikk én million kroner til forskning på barnedemens
Jubelen sto nærmest i taket hjemme hos Julian og Syvers foreldre da de fikk vite at Sparebanken Møre hadde donert én million kroner til forskning…
Angst og depresjon kan gjøre middelaldrende mer utsatt for demens senere i livet
Psykiske lidelser, som angst og depresjon, kan gi økt risiko for demens, viser ny forskning. Mens angst ser ut til å være en større risikofaktor…
Eldre kan ha andre symptomer på psykiske lidelser enn yngre
Psykiske lidelser rammer både unge og eldre. Selv om det er mange likheter, er det også både symptomer og konsekvenser som kan være ganske forskjellige. Mens unge oftere har emosjonelle reaksjoner, opplever eldre oftere tretthet og kroppslige plager som vanlige symptomer. I tillegg oppstår oftere psykiske symptomer av fysiske årsaker hos eldre. På våre fagsider lærer du mer om eldre og psykiske lidelser.
Hvorfor øker forekomsten av depresjon hos de over 80, når den faller hos resten av befolkningen?
– Nære venner faller fra og mange blir mer isolerte, kanskje mister de funksjoner og roller de har bygd opp livet og identiteten sin rundt, sier fagsjef Eivind Aakhus og legger til at det samtidig gjerne dukker opp flere helseutfordringer og plager som påvirker livskvaliteten. Han mener det å få eldre inn i aktiviteter som gjør at de beholder sosiale nettverk og opplever mening i hverdagen bør være en viktig prioritet fremover. – Jeg tror frivilligheten kan spille en viktig rolle her, sier han.
Utvikler KI-app som skal forbedre hjemmetrening for MS- og Parkinson-pasienter
Forskere utvikler en app som skal hjelpe pasienter med MS og Parkinson til å trene intensiv styrke hjemme. Appen, som bruker kunstig intelligens (KI), registrerer bevegelser og gir tilbakemeldinger. Styrketrening med høy belastning aktiverer nervesystemet og bremser sykdomsforløpet. Målet er at appen skal bli godkjent som medisinsk hjelpemiddel, tilgjengelig på resept, og bidra til bedre helse for brukere globalt.