Ny podkast med Geir Selbæk lansert: – Vi må tenke nytt om eldre og alderdommen

– Hvordan er det å bli gammel i Norge – handler det om demens, dårlig helse og tunge dager? Eller kan vi se frem til gode, aktive og meningsfylte stunder? Dette er bakteppet når professor og forskningssjef Geir Selbæk er med som fast bidragsyter i Aldring og helse-podden, som ble lansert onsdag 17. januar.

I den nye podkasten vil Selbæk og programleder Petter Hveem blant annet utfordre de vanlige oppfatningene og stereotypiene om eldre.

Programleder Petter Hveem i Aldring og helse-podden. Foto
Porgramleder Petter Hveem. Foto: Lars Bull, Aldring og helse.

– Vår misjon er å gi folk kunnskap, inspirasjon og håp for livets senere kapitler. Kanskje knuser vi også noen myter om de eldre, sier Selbæk.

Aktuelle temaer, toppforskere og ikke minst eldre selv

Geir Selbæk har selv levd en god stund. Nå vil han dele av både dyptgående fagkunnskap og livserfaring i en månedlig podkast.

– Vi skal ha intervjuer, reportasjer og analyser i spennet fra toppforskere til dem som selv er midt i alderdommen. Vi skal utforske alt fra hva sunn aldring er til nye medisiner for eldre med demens, fortsetter han.

Er demensgåten nå løst?

I første episode tar podkasten opp det brennaktuelle spørsmålet, som mange er spente på for tiden. Er nøkkelen til å bekjempe demens endelig innen rekkevidde?

Podkastinnspilling Aldring og helsepodden. Foto
Podkastinnspilling i stua til Geir Selbæk med Selbæk (t.v.) pogramleder Petter Hveem (t.h.) og lydmann Erlend Kirkevold (i midten). Foto: Lars Bull, Aldring og helse.

– Vi ser nærmere på de siste store vitenskapelige gjennombruddene innen behandling med medisiner og mulighetene for tidlig diagnose av demens. Har vi nå funnet løsningen på demensgåten?

Har Rolling Stones lurt alderdommen?

Videre går praten om hvordan medlemmene i Rolling Stones kan leve så lenge som de faktisk gjør. Vokalist Mick Jagger har fylt 80, og har personlig trener. Men hva med gitarist Keith Richards, selve inkarnasjonen på «sex, drug and rock ´n roll»? Han fylte 80 år den 18. desember.

Finnes det Blå soner i Norge?

– Og så starter vi praten om verdens såkalte Blå soner, steder i verden der folk lever lengst. Vi utforsker Netflix-serien om temaet, og hemmelighetene bak et langt og sunt liv. Kanskje kan vi finne noen Blå soner her i landet, som vi kan snakke om i senere episoder?

Geir Selbæk er fast bidragsyter, og Petter Hveem er programleder i Aldring og helse-podden. Erlend Kirkevold er lydmann/tekniker og Lars Bull er produsent. Aldring og helse-podden lages av redaksjonen i Aldring og helse.

Aldring og helse-podden kommer ut hver andre onsdag i måneden, og finnes på alle podkast-plattformer.

Her finner du første episode på Spotify om demensgåten, evigunge rockestjerner og Blå soner.