Hvorfor lever folk lenger i Bokn kommune?

I vår podkast-serie reiser vi videre til norske blå soner, kommuner der folk lever lange og sunne liv. Denne gang reiser vi til Bokn, en liten og idyllisk øykommune mellom Stavanger og Haugesund, der øyboerne lever uvanlig lenge.

I Aldring og helse-poddens episode 4 vil du få en pekepinn på om et lite, norsk øysamfunn med i underkant av 900 innbyggere, kan gi oss noen innsikter til hvordan vi kan leve lange og sunne liv. Se også videoreportasjen fra Bokn over.

Kvinnelig bonde med lam i sauefjøs. Foto
Sauebonden Emilie Moi Eikje (36) i sauefjøset i Bokn. Foto: Petter Hveem, Aldring og helse

– Ideen er basert på Netflix-serien Lev til du blir hundre: De blå sonenes hemmelighet. Journalist Dan Buettner fant fem steder i verden der folk lever “usedvanlig lange og energiske liv”, sier programleder Petter Hveem.

Med hjelp fra demograf Vegard Skirbekk ved Aldring og helse, så har Aldring og helse-podden fått laget en liste over de ti kommunene i Norge der folk har lengst forventet levealder. Bokn ligger på en tredjeplass blant norske kommuner. Hemsedal, som ligger på førsteplass, ble omtalt i den forrige episoden av Aldring og helse-podden.

Hør videre på praten om lange og sunne liv i Bokn, og hør på andre spennede temaer i den fjerde episoden av Aldring og helse-podden (les svar på lytterspørsmål og fakta om de blå sonene under):

Du finner den også på Apple podcasts og Spotify

Kan vin fra «sunn» sardinsk vindrue skaffes i Norge?

I forrige episode fortalte Selbæk at Buettner trakk frem en faktor i blå sone-området på Sardinia, som skal være gunstig for å leve lenge. Det er at de drikker ett til to glass rødvin per dag. Og at de bruker en drue som heter cannonau, som har ekstra høyt innhold av noe som kan virke som en antioksidant, og som kan være sunt for oss.

Han tror ikke nødvendigvis det er etablert kunnskap, men synes det er ganske morsomt den måten Buettner har beskrevet det på.

Nå har en av lytterne spurt om det er mulig å finne en vin på Vinmonopolet, som inneholder druen cannonau. Og Selbæk er både glad i vin og god på vin.

– Ja, det er en veldig flott drue, frisk og litt sånn i den trenden som er nå, med litt lettere, mer fruktige viner. Den kan du få kjøpt på polet, sier han.

– Jeg vil anbefale at lytteren først og fremst prøver den fordi den er god. Jeg tror smaken er det viktigste her, sier han med et smil om munnen.

Fakta om De blå sonene

Netflix-serien Lev til du blir hundre: De blå sonenes hemmelighet reiser journalist, eventyrer, forsker og forretningsmann Dan Buettner jorden rundt, «for å se nærmere på fem unike samfunn der mennesker lever usedvanlig lange og energiske liv» (som det blir presentert på Netflix).

Det er faktisk opprettet en egen nettside for disse blå sonene. Der fremgår det at Buettner startet sin reise allerede i 2004.

– Han har satt en standard for hva det er vi skal legge i det han kaller blå soner, sa Geir Selbæk i den tredje episoden av Aldring og helse-podden.

Selve konseptet med blå soner vokste frem fra arbeidet til demografi-forskerne Gianni Pes og Michel Poulain, som ble publisert i Journal of Experimental Gerontology i 2004. De identifiserte øya Sardinia utenfor Italia, som regionen med den høyeste tettheten av mannlige hundreåringer i landet.

Pes og Poulain tegnet konsentriske blå sirkler på kartet for å markere landsbyene på Sardinia med høy levealder. De begynte å omtale området innenfor sirkelen, som en blå sone.

Med utgangspunkt i dette identifiserte Buettner og et team av forskere, ofte sammen med Pes og Poulain, andre steder i verden der folk har lang levetid. Disse fikk også betegnelsen blå soner.

Her finner du listen over de fem opprinnelige blå sonene

Hør de andre episodene i Aldring og helse-podden