Hvorfor lever folk lengst i Hemsedal?

Noen steder på jorda, i såkalte blå soner, lever folk lenger enn andre steder. Er det slik at det også finnes blå soner i Norge der folk har lenger levetid? Her finner du lista over de 10 kommunene der folk har lengst forventet levealder i Norge, der Hemsedal troner øverst.

I Netflix-serien Lev til du blir hundre: De blå sonenes hemmelighet reiser forfatter Dan Buettner jorden rundt, “for å se nærmere på fem unike samfunn der mennesker lever usedvanlig lange og energiske liv” (som det blir presentert på Netflix).

Det er faktisk opprettet en egen nettside for disse blå sonene. Der fremgår det at Buettner startet sin reise allerede i 2004.

Hør tredje episode i Aldring og helse-podden her (saken fortsetter under):

Du finner den også på Apple podcasts og Spotify

Geir Selbæk og Petter Hveem i Aldring og helse-podden. Foto
Programleder Petter Hveem (t.v.) og professor Geir Selbæk, fast deltaker i Aldring og helse-podden, under innspillingen av den tredje episoden. Foto: Bente Wallander, Aldring og helse

– Dan Buettner, som også er eventyrer, forsker og forretningsmann, har virkelig investert mye i dette her. Han har satt en standard for hva det er vi skal legge i det han kaller blå soner, sier Geir Selbæk i Aldring og helse-podden.

Hør alle episodene av Aldring og helse-podden

«De blå sonene»

Selve konseptet med blå soner vokste frem fra arbeidet til demografi-forskerne Gianni Pes og Michel Poulain, som ble publisert i Journal of Experimental Gerontology i 2004. De identifiserte øya Sardinia utenfor Italia, som regionen med den høyeste tettheten av mannlige hundreåringer i landet.

Pes og Poulain tegnet konsentriske blå sirkler på kartet for å markere landsbyene på Sardinia med høy levealder. De begynte å omtale området innenfor sirkelen, som en blå sone.

Med utgangspunkt i dette identifiserte Buettner og et team av forskere, ofte sammen med Pes og Poulain, andre steder i verden der folk har lang levetid. Disse fikk også betegnelsen blå soner.

Her finner du listen over de fem opprinnelige blå sonene

Selbæk forteller videre at Buettner gjerne snakker i store bokstaver og er litt tabloid. I det aktuelle området på Sardinia har han identifisert en rekke faktorer, som skal være gunstig for å leve lenge. En av dem er det at de drikker ett til to glass rødvin per dag. Og at de bruker en drue som heter cannonau.

– Og den drua har ekstra høyt innhold av noe som kan virke som en antioksidant, som er gunstig for oss, sier Selbæk.

Han tror ikke nødvendigvis det er etablert kunnskap, men synes det er ganske morsomt den måten Buettner beskriver det på.

Finnes det blå soner i Norge?

Med hjelp fra demograf Vegard Skirbekk ved Aldring og helse, så har Aldring og helse-podden fått laget en liste over de ti kommunene i Norge der folk har lengst forventet levealder.

Norske blåkommuner 

Her er (fra kommunehelseprofilen) de kommunene med høyeste periodelevealder i Norge (2008-2022)

Hemsedal84,7
Bydel Vestre Aker84,6
Bokn84,5
Høylandet84,5
Rindal84,5
Bydel Nordre Aker84,1
Kvam84
Bydel Ullern83,9
Rennesøy kommunedel83,9
Giske83,9
Rollag83,8
Finnøy kommunedel83,8
Vik83,8
Gloppen83,8
Malvik83,8

– Hvis jeg sier Hemsedal, hva sier du da? Det er programleder Petter Hveem, som stiller Selbæk spørsmålet.

– En pinne for Hemsedal? svarer Selbæk lattermildt.

– Neida, Hemsedal er en kommune i Norge som kanskje kan defineres som en blå sone. For der lever folk gjennomsnittlig lenger enn i andre kommuner i Norge, fortsetter han.

– Ja, og vi har vært en tur i Hemsedal, vi, repliserer programleder Hveem.

– Vi har snakket med litt forskjellige folk. Vi har snakket med en gårdbruker, en prest, nåværende kommunelege, tidligere kommunelege, og vi har snakket med en forfatter og fjellentusiast. Vi ønsket å få et inntrykk av hva folk tenker om sine egne og andres liv i Hemsedal, fortsetter han…

Hør videre på praten om lange og sunne liv i Hemsedal, og hør på andre spennede temaer i den tredje episoden av Aldring og helse-podden:

Du finner den også på Apple podcasts og Spotify

Hør alle episodene av Aldring og helse-podden