Når en demenssykdom påvirker kognitive og fysiske funksjoner, kan de daglige aktivitetene bli vanskeligere å utføre.
Fortsett med aktiviteter som betyr noe for deg
Hvis du opplever det som utfordrende å fortsette med viktige aktiviteter, be om hjelp fra pårørende eller nettverket. Det er ikke sikkert det er så mye som skal til.
Offentlige tjenester som kan bidra til økt aktivitet er:
Støttekontakt, brukerstyrt personlig assistanse (BPA), hverdagsmestringstiltak (HVR) med mere. Kontakt kommunens hukommelsesteam eller tjenestetildelingsenhet for samtale og veiledning tidlig i sykdomsforløpet.

Dagaktivitetstilbud
Aktivitetene skal tilpasses den enkeltes ressurser, ønsker og behov.

Demensomsorg på gård
Lavterskeltilbud
Mange kommuner har aktivitetstilbud som en kan delta på uten henvisning eller vedtak. Dette kan være seniorsentre, aktivitetssentre, demenskafeer eller lavterskeltilbud spesielt for personer med demens.
Aktuelle frivillige organisasjoner som har tilbud til personer med demens og deres pårørende:
- Nasjonalforeningen for folkehelsen organiserer i samarbeid med kommunene tilbud om Aktivitetsvenn
- Røde Kors organiserer tilbud om Besøksvenn.
Aktiviteter i dagliglivet
Helse- og omsorgspersonell kan ved å observere aktivitetsutførelse følge med på funksjon og sykdomsutvikling hos personer med demens.
Når helsepersonell planlegger/skreddersyr tjenester til personer med demens bør de sikre at personene i størst mulig grad opprettholder sine funksjoner/aktiviteter, for eksempel ved å:
- følge i butikken framfor å bestille matvarer levert på døra
- ikke overta aktiviteter, gjøre sammen med (veiledning ved matlaging, morgenstell der helsepersonell har hendene på ryggen så mye som mulig).
For mer informasjon om hvordan helsepersonell kan bruke aktiviteter i kartlegging, tilrettelegge for aktivitet i hverdagen og om aktivitet som en del av personsentrert omsorg, les her: Aktivitet i dagliglivet.
