Forlaget, 07.04.2025

Ny bok om jus ved utredning og oppfølging av personer med demens

I denne nye boka kan du blant annet lese om samtykke og vurdering av samtykkekompetanse, taushetsplikt og unntak, hvem som regnes som pasientens nærmeste pårørende, og deres rettigheter, regler om fremtidsfullmakt, legalfullmakt og vergemål og praktiske tips til planlegging av fremtiden. Heftet er først og fremst rettet mot helsepersonell som jobber i demensomsorgen, men kan være aktuell også for andre interesserte. Jurist i Aldring og helse, Oda Vestby Hansen, er redaktør og forfatter
Aldring, 04.04.2025

Vestre vil flere skal ta i bruk Digihelse

Digihelse er et digitalt verktøy som forbedrer kommunikasjonen mellom brukere, pårørende og hjemmetjenesten i kommunene. Helseminister Jan Christian Vestre oppfordrer flere kommuner til å ta i bruk løsningen, som allerede er implementert i over 120 kommuner. Digihelse gir brukerne bedre kontroll, økt trygghet og effektivitet. Løsningen sparer tid og reduserer administrasjon, samtidig som den gir pårørende mulighet til å følge med på besøk og endringer, uavhengig av avstand.
Forskning, 04.04.2025

Hvordan kan helsetjenester bli mer inkluderende for en stadig mer mangfoldig eldre befolkning?

En ny studie, i regi av Aldring og helse, NTNU og Akdeniz universitet i Tyrkia, viser at eldre tyrkiske immigranter ofte møter utfordringer i møtet med helsevesenet. Språkbarrierer, kulturelle forskjeller og manglende tilpasning kan føre til redusert tilgang på nødvendig helsehjelp. Forskerne anbefaler derfor å redusere språkbarrierene, styrke helsepersonellets kulturelle kompetanse, tilpasse tjenestene til kulturelle behov, fremme sosial inkludering og styrke samarbeidet med innvandrermiljøer.
Aldring, 21.03.2025

Podkasten Generasjon: Ola Svenneby. Surrogati – konservatisme – gammel mann i ung kropp

Er unge konservative politikere egentlig bare gamle menn i ung kropp? Det lurer Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle på når de får besøk av leder for unge Høyre, Ola Svenneby. Hva er egentlig konservatisme og hva gjør en homofil politiker når han ønsker seg barn, men er skeptisk til surrogati som politiker? Tre generasjoner prøver å forstå hverandre i podkasten Generasjon!
Alders-og sykehjemsmedisin, 05.03.2025

Stipend til demensforskning 2025

Leon Jarners Minnefond utlyser stipend på inntil 250 000 kroner til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens i Norge. Det kan søkes om hele eller deler av beløpet, men studentprosjekter støttes ikke. Midlene kan brukes til ulike formål, som laboratorieanalyser, lønn til egen forskning eller forskningsassistanse. Studentprosjekter støttes ikke. Søknad på engelsk (maks. 2 sider) og CV (1 side) sendes til knutengedal@outlook.com innen 31. mai 2025. Tildeling skjer i september 2025.
Aldring, 04.03.2025

Ny Generasjon nærmer seg

Aldringsfestivalen Generasjon er tilbake og har akkurat sluppet en første smakebit på årets program. Tema for 2025 er Gutter og menns aldring: Hvordan eldes gutter og menn? Hvorfor er det flest menn som begår selvmord? Hvordan kan vi realisere menns omsorgsressurser i møte med en vaklende velferdsstat? Her blir det samtaler om hvordan mannen ble det svake kjønn, og om mindreverdighetskompleks og stormannsgalskap, for å nevne noe. I tillegg blir det konserter, debatter, verksteder og mye mer.
Aldring, 03.03.2025

Kompetente og engasjerte eldre frykter å skvises ut først

Vi blir stadig fortalt at vi må regne med å stå lenger i jobb og pensjonsreformen har fått færre til å gå av ved 62 år. Allikevel opplever mange eldre arbeidstagere et pensjonspress og føler seg utsatte i omstillings- eller nedbemanningsprosesser. Dette kommer frem i en ny stor rapport utgitt av NOVA og OsloMet. Forskerne mener arbeidsplassene har en jobb å gjøre med å gjenvinne tilliten til seniorene.
Forskning, 27.02.2025

Eldre kan ha andre symptomer på psykiske lidelser enn yngre

Psykiske lidelser rammer både unge og eldre. Selv om det er mange likheter, er det også både symptomer og konsekvenser som kan være ganske forskjellige. Mens unge oftere har emosjonelle reaksjoner, opplever eldre oftere tretthet og kroppslige plager som vanlige symptomer. I tillegg oppstår oftere psykiske symptomer av fysiske årsaker hos eldre. På våre fagsider lærer du mer om eldre og psykiske lidelser.
Aldring, 26.02.2025

Friske folk får også dårlig hukommelse

Det trenger ikke være demens eller kognitiv svikt selv om hukommelsen begynner å svekkes. En ny studie av friske voksne (30-89 år) viser at det er helt vanlig at hjernen jobber litt tregere og at hukommelsen blir dårligere med årene. Vi mister rett og slett hjerneceller og nervetråder etter hvert som vi blir eldre. Fenomenet er kjent som hjernesvinn og øker spesielt på fra 50 års alder. Tapet av hjerneceller skjer kontinuerlig og kan begynne allerede ved 30 års alder.