Notiser - Nasjonalt senter for aldring og helse
Forskning, 07.03.2023

Kan stamceller fra befruktede egg bekjempe Parkinsons sykdom?

Det er håpet til forskerne som nå skal sette inn stamceller fra befruktede egg i hjernene til åtte personer med Parkinson. Målet er at stamcellene skal produsere dopaminet de eksisterende hjernecellene ikke lenger klarer å lage. Dopamin er nødvendig for at hjernen skal kunne sende signalene, som forvandler tanke til konkret reaksjon i en muskel. Det er snakk om en regenerativ behandling der man kan gjøre noe med bestemte symptomer, spesielt bevegelsesforstyrrelser, men ikke helbrede sykdommen.
Fysisk helse, 06.03.2023

Ny Ger-IT: Kan legemiddelsamstemming bli en fest?

Fjernundervisningen Ger-IT har i tirsdag temaet «Kan legemiddelsamstemming bli en fest?». Foredragsholder er Silje Christine Nitteberg. Hun er lege i spesialisering i geriatri ved geriatrisk avdeling på Ahus. I følge Helse Norge er legemiddelsamstemming en metode der helsepersonell i samarbeid med pasienten sikrer fullstendig informasjon om pasientens legemiddelbruk.
Aldring, 28.02.2023

Er du godt voksen og kan holde balansen i 10 sekunder?

Da har du gode sjanser for å leve lenger. De som ikke klarer å stå på ett ben i 10 sekunder har nesten doblet risiko for å dø i løpet av de neste ti årene. – God balanse indikerer at man har god helse, forklarer professor Linda Hildegard Bergersen til forskning.no. Hennes anbefaling er å komme seg ut på tur i ulendt terreng. Men det hjelper også med en løpetur på tredemølla. Hun synes flere bør skaffe seg et balansebrett, og ta det i bruk som daglig trening.
Aldring, 22.02.2023

Hørselen kan også sitte mellom ørene

At hørselen blir dårligere med årene er et kjent problem. Årsaken har man til nå trodd at skyldtes nedslitte hårceller i sneglehuset i øret. Etter forsøk på unge og gamle mus, fant forskere ut at hjernecellene til eldre mus ikke klarte å filtrere ut støy fra relevant lyd. Dersom funnene stemmer også hos mennesker er håpet at man skal kunne trene hjernen til å fokusere på de riktige lydene igjen. På den måte vil man kunne motvirke hørselstap.
Aldring, 24.01.2023

Er eldreomsorgen underernært?

– Eldreomsorgen er underernært, mener Lill Sverresdatter Larsen i Norsk sykepleierforbund, Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen og Anita Vatland i Pårørendealliansen. De har skrevet innlegg i Sykepleien: – Flere regjeringer har unnlatt å sørge for å møte det økende behovet våre innbyggere har for kommunale helsetjenester med bedre utbygde tjenester, økt kompetanse og strukturert samarbeid og oppfølging av pårørende. Resultatet er det vi ser på TV nå, mener de.
Aldring, 23.01.2023

Om nesehår og aldring

Hår i nesa kan også være et tema når vi snakker om det å bli eldre, mener Geir Selbæk. Hver første torsdag i måneden snakker han om ulike temaer relatert til aldring på NRKs P1+. – Nesehår gjør ingen skade og kan til og med ha en viktig funksjon. Fjerning av nesehår ved å rykke dem ut med rota kan imidlertid være skadelig. Jeg tror mange vil kunne kjenne seg igjen i problemstillingen rundt nesehår, sier forskningssjefen i Aldring og helse.