Forskning, 04.04.2025

Hvordan kan helsetjenester bli mer inkluderende for en stadig mer mangfoldig eldre befolkning?

En ny studie, i regi av Aldring og helse, NTNU og Akdeniz universitet i Tyrkia, viser at eldre tyrkiske immigranter ofte møter utfordringer i møtet med helsevesenet. Språkbarrierer, kulturelle forskjeller og manglende tilpasning kan føre til redusert tilgang på nødvendig helsehjelp. Forskerne anbefaler derfor å redusere språkbarrierene, styrke helsepersonellets kulturelle kompetanse, tilpasse tjenestene til kulturelle behov, fremme sosial inkludering og styrke samarbeidet med innvandrermiljøer.
Forskning, 27.02.2025

Eldre kan ha andre symptomer på psykiske lidelser enn yngre

Psykiske lidelser rammer både unge og eldre. Selv om det er mange likheter, er det også både symptomer og konsekvenser som kan være ganske forskjellige. Mens unge oftere har emosjonelle reaksjoner, opplever eldre oftere tretthet og kroppslige plager som vanlige symptomer. I tillegg oppstår oftere psykiske symptomer av fysiske årsaker hos eldre. På våre fagsider lærer du mer om eldre og psykiske lidelser.
Forskning, 18.02.2025

Hvorfor øker forekomsten av depresjon hos de over 80, når den faller hos resten av befolkningen?

- Nære venner faller fra og mange blir mer isolerte, kanskje mister de funksjoner og roller de har bygd opp livet og identiteten sin rundt, sier fagsjef Eivind Aakhus og legger til at det samtidig gjerne dukker opp flere helseutfordringer og plager som påvirker livskvaliteten. Han mener det å få eldre inn i aktiviteter som gjør at de beholder sosiale nettverk og opplever mening i hverdagen bør være en viktig prioritet fremover. – Jeg tror frivilligheten kan spille en viktig rolle her, sier han.
Forskning, 14.02.2025

Utvikler KI-app som skal forbedre hjemmetrening for MS- og Parkinson-pasienter

Forskere utvikler en app som skal hjelpe pasienter med MS og Parkinson til å trene intensiv styrke hjemme. Appen, som bruker kunstig intelligens (KI), registrerer bevegelser og gir tilbakemeldinger. Styrketrening med høy belastning aktiverer nervesystemet og bremser sykdomsforløpet. Målet er at appen skal bli godkjent som medisinsk hjelpemiddel, tilgjengelig på resept, og bidra til bedre helse for brukere globalt.
Aldring, 07.02.2025

Føler du deg eldre når du sover lite?

Ny forskning publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B viser nemlig dette - at vi føler oss eldre om vi sover dårlig. Artikkelen legger frem resultater fra to ulike, svenske studier. Den ene viste at for hver dag med dårlig søvn følte deltakerne seg et kvart år eldre i snitt. Den andre studien viste at to netter med fire timer i senga gjorde at de følte seg 4,5 år eldre i snitt. Samtidig viste begge studiene at deltakerne følte seg i snitt ti år eldre da de ble stuptrøtte.
Aldring, 29.01.2025

Hjernen renses tregere med alderen – forskere på sporet av løsning

En ny studie viser hvorfor hjernens avfallssystem svekkes med alderen, og hvordan dette kan reverseres. Det skriver forskning.no. Studien testet dette ved at mus behandlet med medikamentet prostaglandin fikk gjenopprettet hjernens rensekapasitet, som er avgjørende for å forhindre sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Selv om resultatene er lovende, er det et langt steg til behandling for mennesker. Oppdagelsen gir likevel håp om fremtidige løsninger for aldersrelaterte hjernesykdommer.
Forskning, 22.01.2025

Felles sykdomsmekanismer bak hjerte- og demenssykdommer

En ny vitenskapelig uttalelse fra den amerikanske hjerteforeningen viser en sterk sammenheng mellom hjerte- og hjernehelse. Resultatene understreker at tidlig oppdagelse og behandling av hjertesykdom kan ha en positiv effekt på hjernens helse. Forskerne mener at et sterkt fokus på kardiovaskulær helse allerede i ung alder kan forsinke utviklingen av kognitiv svikt senere i livet. Det skriver danske Vitensenteret for demens.
Forskning, 10.01.2025

Ny studie avdekker forbedringspotensial i kreftomsorgen

En fersk studie blant 373 kreftpasienter i strålebehandling, avdekket at selv om de fleste hadde en positiv opplevelse, var det behov for bedre informasjon, involvering og samordning. Studien er omfattende, og den første av sitt slag som kartlegger pasienters erfaringer med strålebehandling i Norge. Det å ha en partner og å ha en opplevelse av sammenheng i tilværelsen, var forbundet med bedre erfaringer med behandlingen. Alder spilte overraskende nok ingen rolle for opplevd behandlingskvalitet.
Forskning, 16.12.2024

Skadelig alkoholbruk nedprioriteres av helsepersonell på norske sykehus

En ny studie ved et Oslo-sykehus viser at helsepersonell ikke prioriterer screening og oppfølging av skadelig alkoholbruk. Basert på intervjuer med 13 leger og sykepleiere i 2022, finner forskerne spenninger mellom standardiserte og kliniske vurderinger, uformelle praksiser og mangel på opplæring. Helsepersonell etterspør tydeligere retningslinjer for alkoholbehandling. Forskerne anbefaler økt fokus på nulltoleranse og enklere prosedyrer for pasientoppfølging.