Forskning, 10.01.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny studie avdekker forbedringspotensial i kreftomsorgen
Kopier lenke
Lenke kopiert
En fersk studie blant 373 kreftpasienter i strålebehandling, avdekket at selv om de fleste hadde en positiv opplevelse, var det behov for bedre informasjon, involvering og samordning. Studien er omfattende, og den første av sitt slag som kartlegger pasienters erfaringer med strålebehandling i Norge.
Det å ha en partner og å ha en opplevelse av sammenheng i tilværelsen, var forbundet med bedre erfaringer med behandlingen. Alder spilte overraskende nok ingen rolle for opplevd behandlingskvalitet.
Forskning, 16.12.2024
Kopier lenke
Lenke kopiert
Skadelig alkoholbruk nedprioriteres av helsepersonell på norske sykehus
Kopier lenke
Lenke kopiert
En ny studie ved et Oslo-sykehus viser at helsepersonell ikke prioriterer screening og oppfølging av skadelig alkoholbruk. Basert på intervjuer med 13 leger og sykepleiere i 2022, finner forskerne spenninger mellom standardiserte og kliniske vurderinger, uformelle praksiser og mangel på opplæring. Helsepersonell etterspør tydeligere retningslinjer for alkoholbehandling. Forskerne anbefaler økt fokus på nulltoleranse og enklere prosedyrer for pasientoppfølging.
Alders-og sykehjemsmedisin, 13.12.2024
Kopier lenke
Lenke kopiert
Spørsmål om assistert død vekker usikkerhet hos sykepleiere
Kopier lenke
Lenke kopiert
Norske sykepleiere får ofte spørsmål om assistert død, som er ulovlig i Norge. En ny studie viser at pleiere opplever forespørslene som etisk vanskelige. De føler seg usikre på terminologi, lovverk og grenser mellom lovlig lindrende behandling og ulovlig aktiv dødshjelp. Sykepleiere med videreutdanning i palliasjon var bedre rustet. Studien etterlyser klarere retningslinjer, mer systematisk opplæring og bedre tverrfaglig samarbeid for å styrke sykepleiernes kompetanse på feltet.
Forskning, 11.12.2024
Kopier lenke
Lenke kopiert
Er du pårørende til en hjemmeboende, så kan du være med på undersøkelse
Kopier lenke
Lenke kopiert
Er du pårørende til noen over 65 år, som mottar hjemmetjenester? Ønsker du å være med på å bidra til at arbeidsforholdene for helsepersonell og situasjonen for uformelle omsorgspersoner blir bedre? Forskningsprosjektet “Support4Resilience” har til hensikt å gjøre akkurat dette. Undersøkelsen tar 10-15 minutter å gjennomføre, og er i regi av Senter for omsorgsforskning. Din deltakelse er anonym. Bli med om det passer for deg.
Aldring, 07.11.2024
Kopier lenke
Lenke kopiert
Utfordringer i helsetilbudet for personer med utviklingshemming i Norge
Kopier lenke
Lenke kopiert
Til tross for universell tilgang, egne nasjonale retningslinjer og rett til individuell plan er det fremdeles brister i helsetilbudet til personer med utviklingshemming. Det viser en ny forskningsartikkel av Stine Skorpen i Aldring og helse m.fl. Få har en individuell plan som fungerer, kvaliteten på tjenestene varierer og bruk av tvang øker. Tjenestene sliter med dårlig koordinering, individuell tilpasning og kompetanse. To pilotprosjekter er i gang for bedre helseoppfølging og koordinering.
Psykisk helse, 31.10.2024
Kopier lenke
Lenke kopiert
70-åringer er faktisk blitt mindre deprimert
Kopier lenke
Lenke kopiert
Eivind Aakhus og Maria L. Barca, begge fra Aldring og helse, forsker på psykisk helse blant eldre. De forteller at forekomsten av depresjon har gått kraftig ned de siste 20 årene både blant kvinner og menn i 70-årene. Spesielt fra 1995-2018 har nedgangen vært tydelig. Den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser at risikoen for depresjon synker med alderen, men etter fylte 80 år øker den betydelig. Depresjon henger ofte sammen med ensomhet, og de som har størst risiko er menn over 85 år.
Demens, 03.09.2024
Kopier lenke
Lenke kopiert
Demensforebygging i fokus på konferanse i Sverige
Kopier lenke
Lenke kopiert
4. september arrangerer Nordens velferdssenter en fysisk og digital konferanse i Sverige om demensforebygging. På konferansen skal Grete Kjelvik fra Aldring og helse presentere noen av resultatene fra en rapport om temaet. Flere får demens i Norden, og deling av kunnskap over landegrensene er viktig. – Tilgang på kunnskap om effektive metoder er avgjørende for forebygging av kroniske sykdommer i alderdommen, for eksempel demens, sier Kjelvik.
Forskning, 25.04.2024
Kopier lenke
Lenke kopiert
Mentalt krevende yrker kan gi mindre risiko for demens
Kopier lenke
Lenke kopiert
En ny studie har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Den viser at de med mentalt krevende jobber i 30- til 60-årene, har mindre risiko for å utvikle demens når de blir eldre, enn de med jobb i mindre mentalt krevende yrker. De som har rutinepregede yrker, innen for eksempel renhold, kan ha 37 % høyere risiko for å utvikle demens etter fylte 70 år, enn eksempelvis lærere. Flere av forskerne bak studien jobber i Aldring og helse. Datagrunnlaget er fra folkehelseundersøkelsen HUNT4 70+.
Forskning, 02.04.2024
Kopier lenke
Lenke kopiert
Stipend til demensforskning 2024
Kopier lenke
Lenke kopiert
Leon Jarners Minnefond til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens utlyser stipend på kr 250 000 til anvendelse i forskning om demens som skal utføres i Norge. Stipendet kan brukes til et bredt utvalg av typer prosjekter som for eksempel for å bedre diagnostikk, behandling og omsorg, herunder livskvalitet til personer med demens og/eller deres pårørende. Det benyttes ikke et særskilt søknadsskjema. Fristen er 31. mai.