Psykisk helse, 13.01.2025

Selvmordsforebygging hos eldre

Kunnskapsoppsummeringen Selvmordsforebygging hos eldre i kommunale helse- og omsorgstjenester, viser at selvmordsrisikoen øker med alderen og knyttes til depresjon, isolasjon og helseproblemer. Det skriver NTNU. Tiltak som bedre kommunikasjon, trygghet, sosiale initiativer og støtte til pårørende er sentrale. Prosjekter som Zero Suicide har redusert selvmord i enkelte kommuner.
Forskning, 16.12.2024

Skadelig alkoholbruk nedprioriteres av helsepersonell på norske sykehus

En ny studie ved et Oslo-sykehus viser at helsepersonell ikke prioriterer screening og oppfølging av skadelig alkoholbruk. Basert på intervjuer med 13 leger og sykepleiere i 2022, finner forskerne spenninger mellom standardiserte og kliniske vurderinger, uformelle praksiser og mangel på opplæring. Helsepersonell etterspør tydeligere retningslinjer for alkoholbehandling. Forskerne anbefaler økt fokus på nulltoleranse og enklere prosedyrer for pasientoppfølging.
Psykisk helse, 31.10.2024

70-åringer er faktisk blitt mindre deprimert

Eivind Aakhus og Maria L. Barca, begge fra Aldring og helse, forsker på psykisk helse blant eldre. De forteller at forekomsten av depresjon har gått kraftig ned de siste 20 årene både blant kvinner og menn i 70-årene. Spesielt fra 1995-2018 har nedgangen vært tydelig. Den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser at risikoen for depresjon synker med alderen, men etter fylte 80 år øker den betydelig. Depresjon henger ofte sammen med ensomhet, og de som har størst risiko er menn over 85 år.
Psykisk helse, 04.10.2024

Når ringte du sist en eldre som du bryr deg om?

Torsdag er Verdensdagen for psykisk helse. – Gamle som opplever å bli skrøpelige, få mindre fremkommelighet og interesse, kanskje som del av en psykisk lidelse, er spesielt utsatt for å havne i den såkalte glemmeboka. Ved å gjenoppta kontakten kan du bidra til å redusere risikoen for depresjon, og til og med selvmordstanker. Er det noen du ikke har snakket med på lenge? Tiden er inne til å bruke av 8 minutter daglig for å gjøre noe med det, oppfordrer vår fagsjef i psykisk helse, Eivind Aakhus.
Demens, 20.08.2024

Disputas: Alkoholbruk hos eldre med kognitiv svikt og demens

Doktorgraden til Ben Kamsvåg ved NTNU, har Anne-sofie Helvik, som hovedveileder, og flere fra Aldring og helse er involvert. Han så på drikkevanene til eldre over 60 år, som er henvist til utredning av kognitiv svikt og demens. Studien viste at ca. 20 prosent av dem drakk 1-3 ganger ukentlig og over 10 prosent 4-7 ganger. Kamsvåg fant ikke en sammenheng mellom frekvensen og tiden mellom debut av demenssymptomer og utredning eller med helsetjenestekostnader. Dette kan skyldes metodebegrensninger.
Aldring, 14.05.2024

Om aldring: Nytt foredrag om eldre og alkoholvaner

Flere eldre drikker oftere enn før. De drikker også mere. Alkoholvanene kan være hovedårsaken eller en medvirkende årsak til eldres helseproblemer. – Det er derfor viktig at alle eldre som jobber med eldre tilegner seg kompetanse og trygghet til å bli gode helserådgiverne om alkoholbruk, sier Line T. Selander i det nye foredraget i serien Om aldring. Selander kommer med tips om strategier som kan være nyttige i arbeid med denne problemstillingen.
Psykisk helse, 15.04.2024

Rabatt på to sentrale bøker ifm. Landskonferansen i alderspsykiatri

Skaff deg viktige bøker til en rimelig pris. Koden LK2024 gir deg 30 prosent avslag på to av de mest sentrale bøkene innen alderspsykiatri og psykisk helse hos eldre, fram til og med 30. april. Landskonferansen i alderspsykiatri arrangeres i Trondheim 22.-24. april.
Psykisk helse, 23.02.2024

Husk: medisinene du tar og doseringen av disse, kan avgjøre om du kan kjøre bil

– Det mange ikke er klar over er at hvis man kombinerer beroligende midler, må man halvere dosene for begge for å for å kunne kjøre bil, sier Eivind Aakhus. Aakhus er spesialist i psykiatri og fagsjef for Psykiatri ved Nasjonalt senter for aldring og helse. Han minner både helsepersonell som forskriver, og personer som bruker beroligende midler om å være oppmerksomme på reglementet, og å sjekke Helsedirektoratets førerkortveileder.