Aldring, 14.01.2025

Forventet levealder: Tilbake på nivå med før pandemien

Forventet levealder for nyfødte i 2023 økte med 0,5 år for menn og 0,3 år for kvinner sammenlignet med 2022. Nå er den 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner. Dette er nesten det samme som i 2019. Forventet levealder er et mer nøyaktig mål på dødelighetsmønstre enn antall dødsfall, fordi det tar hensyn til både alders- og kjønnsfordelingen i befolkningen. Gjennomsnittsalder ved død for menn er 76,94 år og kvinner 81,90 år.
Aldring, 05.12.2024

Gratulerer med Frivillighetens dag!

Hver uke bidrar John Rognstad (79), og flere hundre andre frivillige Sterk og stødig-instruktører, til at tusenvis av eldre over hele Norge holder seg nettopp sterke og stødige. I en ny video forteller Rognstad at datteren mente han burde bli frivillig instruktør fordi han tidligere har tatt førstegangstjenesten, og nå var det tid for "sistegangstjenesten".
Aldring, 07.11.2024

Utfordringer i helsetilbudet for personer med utviklingshemming i Norge

Til tross for universell tilgang, egne nasjonale retningslinjer og rett til individuell plan er det fremdeles brister i helsetilbudet til personer med utviklingshemming. Det viser en ny forskningsartikkel av Stine Skorpen i Aldring og helse m.fl. Få har en individuell plan som fungerer, kvaliteten på tjenestene varierer og bruk av tvang øker. Tjenestene sliter med dårlig koordinering, individuell tilpasning og kompetanse. To pilotprosjekter er i gang for bedre helseoppfølging og koordinering.
Psykisk helse, 31.10.2024

70-åringer er faktisk blitt mindre deprimert

Eivind Aakhus og Maria L. Barca, begge fra Aldring og helse, forsker på psykisk helse blant eldre. De forteller at forekomsten av depresjon har gått kraftig ned de siste 20 årene både blant kvinner og menn i 70-årene. Spesielt fra 1995-2018 har nedgangen vært tydelig. Den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser at risikoen for depresjon synker med alderen, men etter fylte 80 år øker den betydelig. Depresjon henger ofte sammen med ensomhet, og de som har størst risiko er menn over 85 år.
Fysisk helse, 30.10.2024

Styrkeuka 2024 er i gang!

Visste du at... Selv 90-åringer kan bygge muskelmasse gjennom styrketrening? Styrketrening kan forbedre søvnen din? Styrketrening kan gjøre hverdagens oppgaver enklere? Styrketrening gir bedre balanse og reduserer risiko for fall? Styrketrening reduserer risikoen for osteoporose? Styrketrening hjelper deg å regulere blodsukkeret? Styrketrening er bra for hofter og knær med artrose? Bli med i en Sterk og stødig-gruppe, du også! Styrkeuka er en landsomfattende dugnad i regi av Helsedirektoratet.
Aldring, 04.10.2024

Krever foreldregenerasjonen for mye av besteforeldrene?

Line Baugstø har skrevet boken «Evil grandma». Den handler om en usympatisk og misfornøyd blivende bestemor, og Line er tydelig på at hovedkarakteren ikke er henne. I løpet av årene har relasjonen mellom barnebarn og besteforeldre forandret seg mener Anna Helle-Valle i Aldring og helse. – Den generasjonen som gjorde opprør på 70-tallet er nå eldre og bestemødre. Kanskje tar de med seg noen perspektiver som er litt sånn anti-autoritære, anti-konvensjonelle og anti-konservative, sier Helle-Valle.
Aldring, 02.10.2024

Vi blir eldre og har flere gode år

Ny studie viser at verdens befolkning vokser, og at vi får flere år med god helse. Studien ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet. Det er også færre tilfeller av hjerneslag og hjerteinfarkt. Dette gjelder Norge, Norden og andre høyinntektsland, men også globalt opplyser FHI. I Norge har sykdomsbyrden fra hjertesykdom falt med 2,4 prosentpoeng fra 2011-2021. Norge er på topp ti i verden i forventet levealder, men lever ikke lengst i Norden, ifølge FHI.
Aldring, 30.08.2024

Taiwansk delegasjon på besøk for å lære mer om eldreomsorg

Et femtitalls personer fra Taiwan gjestet Norge og Aldring og helse denne uka for å lære mer om norske tiltak for å fremme velferd, spesielt innen eldreomsorg. Delegasjonen bestod av høytstående regjeringsmedlemmer, inkludert vise-presidenten, en minister, samt forskere og embetsmenn fra sentrale og lokale myndigheter. De sier Norge er ledende på eldreomsorg, og er svært interessert i forskning og resultater. De vil bruke kunnskapen fra besøket i utformingen av Taiwans politikk og rammeverk.