Aldring, 04.04.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Vestre vil flere skal ta i bruk Digihelse
Kopier lenke
Lenke kopiert
Digihelse er et digitalt verktøy som forbedrer kommunikasjonen mellom brukere, pårørende og hjemmetjenesten i kommunene. Helseminister Jan Christian Vestre oppfordrer flere kommuner til å ta i bruk løsningen, som allerede er implementert i over 120 kommuner. Digihelse gir brukerne bedre kontroll, økt trygghet og effektivitet. Løsningen sparer tid og reduserer administrasjon, samtidig som den gir pårørende mulighet til å følge med på besøk og endringer, uavhengig av avstand.
Forskning, 04.04.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Hvordan kan helsetjenester bli mer inkluderende for en stadig mer mangfoldig eldre befolkning?
Kopier lenke
Lenke kopiert
En ny studie, i regi av Aldring og helse, NTNU og Akdeniz universitet i Tyrkia, viser at eldre tyrkiske immigranter ofte møter utfordringer i møtet med helsevesenet. Språkbarrierer, kulturelle forskjeller og manglende tilpasning kan føre til redusert tilgang på nødvendig helsehjelp. Forskerne anbefaler derfor å redusere språkbarrierene, styrke helsepersonellets kulturelle kompetanse, tilpasse tjenestene til kulturelle behov, fremme sosial inkludering og styrke samarbeidet med innvandrermiljøer.
Aldring, 21.03.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Podkasten Generasjon: Ola Svenneby. Surrogati – konservatisme – gammel mann i ung kropp
Kopier lenke
Lenke kopiert
Er unge konservative politikere egentlig bare gamle menn i ung kropp? Det lurer Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle på når de får besøk av leder for unge Høyre, Ola Svenneby. Hva er egentlig konservatisme og hva gjør en homofil politiker når han ønsker seg barn, men er skeptisk til surrogati som politiker? Tre generasjoner prøver å forstå hverandre i podkasten Generasjon!
Aldring, 04.03.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny Generasjon nærmer seg
Kopier lenke
Lenke kopiert
Aldringsfestivalen Generasjon er tilbake og har akkurat sluppet en første smakebit på årets program. Tema for 2025 er Gutter og menns aldring: Hvordan eldes gutter og menn? Hvorfor er det flest menn som begår selvmord? Hvordan kan vi realisere menns omsorgsressurser i møte med en vaklende velferdsstat?
Her blir det samtaler om hvordan mannen ble det svake kjønn, og om mindreverdighetskompleks og stormannsgalskap, for å nevne noe. I tillegg blir det konserter, debatter, verksteder og mye mer.
Aldring, 03.03.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Kompetente og engasjerte eldre frykter å skvises ut først
Kopier lenke
Lenke kopiert
Vi blir stadig fortalt at vi må regne med å stå lenger i jobb og pensjonsreformen har fått færre til å gå av ved 62 år. Allikevel opplever mange eldre arbeidstagere et pensjonspress og føler seg utsatte i omstillings- eller nedbemanningsprosesser. Dette kommer frem i en ny stor rapport utgitt av NOVA og OsloMet. Forskerne mener arbeidsplassene har en jobb å gjøre med å gjenvinne tilliten til seniorene.
Aldring, 26.02.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Friske folk får også dårlig hukommelse
Kopier lenke
Lenke kopiert
Det trenger ikke være demens eller kognitiv svikt selv om hukommelsen begynner å svekkes. En ny studie av friske voksne (30-89 år) viser at det er helt vanlig at hjernen jobber litt tregere og at hukommelsen blir dårligere med årene. Vi mister rett og slett hjerneceller og nervetråder etter hvert som vi blir eldre. Fenomenet er kjent som hjernesvinn og øker spesielt på fra 50 års alder. Tapet av hjerneceller skjer kontinuerlig og kan begynne allerede ved 30 års alder.
Aldring, 17.02.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Kan høyere utdanning merkes på kroppen når du blir eldre?
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny forskning viser at helseforskjellene mellom de med høy og lav utdanning øker med alderen. Blodprøver og målinger fra over 8.000 voksne, tatt med sju års mellomrom, viser at personer med lavere utdanning fikk dårligere helse raskere enn de med høyere utdanning. Forskerne peker på mer røyking, mindre fysisk aktivitet og mer økonomisk stress hos gruppen med lavere utdanning som mulige forklaringer.
Aldring, 07.02.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Føler du deg eldre når du sover lite?
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny forskning publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B viser nemlig dette - at vi føler oss eldre om vi sover dårlig. Artikkelen legger frem resultater fra to ulike, svenske studier. Den ene viste at for hver dag med dårlig søvn følte deltakerne seg et kvart år eldre i snitt. Den andre studien viste at to netter med fire timer i senga gjorde at de følte seg 4,5 år eldre i snitt. Samtidig viste begge studiene at deltakerne følte seg i snitt ti år eldre da de ble stuptrøtte.
Aldring, 29.01.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Hjernen renses tregere med alderen – forskere på sporet av løsning
Kopier lenke
Lenke kopiert
En ny studie viser hvorfor hjernens avfallssystem svekkes med alderen, og hvordan dette kan reverseres. Det skriver forskning.no. Studien testet dette ved at mus behandlet med medikamentet prostaglandin fikk gjenopprettet hjernens rensekapasitet, som er avgjørende for å forhindre sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Selv om resultatene er lovende, er det et langt steg til behandling for mennesker. Oppdagelsen gir likevel håp om fremtidige løsninger for aldersrelaterte hjernesykdommer.