Notiser - Nasjonalt senter for aldring og helse
ABC-opplæringen, 21.03.2023

Mitt livs ABC på Vernepleierpodden

I episode 156 av Vernepodden, kan du høre May Glad Lien og Aud Marie Ellinggard fra Aldring og helse fortelle om kompetansehevingstilbudet Mitt livs ABC. Tilbudet passer for alle som jobber med tjenester for personer med utviklingshemning. May og Aud Marie forteller om hvorfor Mitt livs ABC kan være viktig for å kunne utvikle fagmiljøet, for å kunne gi bedre tjenester, og om koblingen til veilederen Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming.
Aldring, 13.03.2023

Sammen for et aldersvennlig samfunn

Aldring og helse har inngått partnerskap med Senteret for et aldersvennlig Norge. − Et aldersvennlig Norge er viktig og relevant i alle våre fagområder og alt vårt arbeid, og vi er opptatt av å kunne være en «verktøykasse» for arbeidet med aldersvennlig utvikling, forklarer daglig leder Kari Midtbø Kristiansen. - De vil være viktige i arbeidet med å skape et mer aldersvennlig Norge, sier Nina Myklebust, som leder arbeidet med partnerne i Senteret for et aldersvennlig Norge.
Aldring, 10.03.2023

Er du godt voksen, kan skogsbading være noe for deg?

Ingen grunn til å droppe å ta turen ut i naturen, selv om du er blitt litt dårlig til beins, viser ny forskning fra USA og Taiwan. Såkalt skogsbading brer om seg, men gir det helsemessige gevinster? Det ville forskerne finne ut av. De grep fatt i aktive skogsbadere, og fant blant annet en kobling mellom skogsbading og positive sosiale relasjoner. Dette bør inspirere personalet i pleie- og omsorgssektoren, som har med eldre å gjøre, mener forskerne.
Aldring, 02.03.2023

Sykehjem hjelper eldre med sexlivet

På Lindgården sykehjem i Sverige får beboerne tilbud om en frivillig samtale om seksuell undervisning når de flytter inn, melder NRK. – Flere norske sykehjem jeg kjenner til har også fokus på seksualitet. Seksualitet er et grunnleggende, menneskelig behov, som jo ikke slutter selv om folk flytter på sykehjem. Det bør legges til rette for at sykehjemsbeboere lever gode, fullverdige liv der seksualitet naturlig inngår, sier Siren Eriksen, fagsjef kognisjon og demens i Aldring og helse.
Aldring, 28.02.2023

Er du godt voksen og kan holde balansen i 10 sekunder?

Da har du gode sjanser for å leve lenger. De som ikke klarer å stå på ett ben i 10 sekunder har nesten doblet risiko for å dø i løpet av de neste ti årene. – God balanse indikerer at man har god helse, forklarer professor Linda Hildegard Bergersen til forskning.no. Hennes anbefaling er å komme seg ut på tur i ulendt terreng. Men det hjelper også med en løpetur på tredemølla. Hun synes flere bør skaffe seg et balansebrett, og ta det i bruk som daglig trening.
Aldring, 22.02.2023

Hørselen kan også sitte mellom ørene

At hørselen blir dårligere med årene er et kjent problem. Årsaken har man til nå trodd at skyldtes nedslitte hårceller i sneglehuset i øret. Etter forsøk på unge og gamle mus, fant forskere ut at hjernecellene til eldre mus ikke klarte å filtrere ut støy fra relevant lyd. Dersom funnene stemmer også hos mennesker er håpet at man skal kunne trene hjernen til å fokusere på de riktige lydene igjen. På den måte vil man kunne motvirke hørselstap.
Psykisk helse, 21.02.2023

Fem grep for glede i hverdagen

– At grepene virket hver for seg, visste vi fra før, men nå ser vi en kombinasjon av fem om dagen virkelig har noe for seg, sier forsker Monica Beer Prydz ved Psykologisk institutt på UiO til forskning.no. De fem grepene man bør jobbe med er som følger: Vær oppmerksom, vær aktiv, fortsett å lære, knytt bånd, og gi. Å øve på disse aktivitetene kan bidra til økt livsglede og følelse av mestring i hverdagen.
Aldring, 08.02.2023

Er dette måten å bo på, som endrer nordmenn?

Sosiale boformer er i vinden, står det på nrk.no. Men fungerer sosiale boformer når man blander alle aldersgrupper, unge som gamle? – Nordmenn er ikke mindre sosiale enn andre folkeslag, men de kan være litt redde for å ta kontakt, mener Vetle Bringsjord i Heime, som jobber med å dra i gang sosiale nabolag.
Aldring, 07.02.2023

Dramalesning av komedien «Alderens vår»

Kjente og kjære ansikter fra norsk teaterliv i ensemblet Scenefryd gjorde en finstemt dramalesning av Alderens vår på vårt åpne arrangement på Kulturhuset i desember: Anette Hoff, Arnhild Litleré, Solfrid Heier, Ivar Nørve, Finn Schau og Filip Amundsen Stav. Komedien, som har en alvorlig undertone, slo an og høstet stor applaus. Nå kan du oppleve den på Litteraturhuset i Oslo, torsdag 9. mars kl. 12.00.