Forfatter: Petter Hveem, 07. des 2020, Forskning
Disputerer om eldre og velferdsteknologi
Velferdsteknologiens bidrag til aktivitet og deltakelse blant eldre er temaet når Aldring og helses Torhild Holthe disputerer til doktorgraden fredag 11. desember ved Oslo Met. Det melder ergoterapeutene.no. Holthe er ergoterapeut, og har stilling som forsker ved Aldring og helse. Tittelen på avhandlingen er “Older Adults and Assistive Technology to Facilitate Occupation and Participation: A complex intervention.”
Fysisk helse, 21.07.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
God kondisjon kan påvirke språkforståelsen hos eldre
Kopier lenke
Lenke kopiert
En ny studie fra Universitetet i Agder viser at seks måneder med kondisjonstrening forbedrer språkforståelsen hos eldre som trener. Blant de 160 deltakerne over 60 år økte den gjennomsnittlige kondisjonen med 7 prosent og ga merkbar forbedring i språkoppfatning hos de som kun snakket ett språk. Studien er den første som tydelig dokumenterer sammenhengen mellom bedre form og bedre språkforståelse hos eldre, i følge professor Wheeldon ved UiA.
Aldring, 18.07.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
6 prosent står for halvparten av helseutgiftene
Kopier lenke
Lenke kopiert
Tall fra SSB viser at 6 prosent av pasientene sto for halvparten av kostnadene i spesialisthelsetjenesten i 2024. Det tilsier 125.000 av totalt 2,15 millioner pasienter. – Det kan høres dramatisk ut, men det er faktisk et godt dokumentert mønster i helsesystemer over hele verden, sier professor Adnan Kisa til forskning.no. Kisa forklarer at det ofte er eldre med flere eller alvorlige helseproblemer som bruker mer sykehusbehandling enn gjennomsnittet, mange av disse var over 70 år.
Aldring, 15.07.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Kommunene styrker tjenestekvaliteten for hjemmeboende eldre
Kopier lenke
Lenke kopiert
Statens helsetilsyn melder at et landsdekkende tilsyn fra 2025 fokuserer på om kommunene oppdager og følger opp forverring hos eldre over 75 år som bor hjemme. Det skriver Helsetilsynet. En undersøkelse viser at de fleste kommuner tar dette på alvor, men at mange sliter med mangelfull helseinformasjon, dokumentasjon og oppfølging – noe som kan føre til forsinket eller utilstrekkelig hjelp. 94 prosent av de som deltok i undersøkelsen vil bruke svarene i eget kvalitetsforbedringsarbeid.
Aldring, 10.07.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Spiser du mye frukt, grønnsaker og fullkorn òg magre meieriprodukter?
Kopier lenke
Lenke kopiert
Kosthold med mye plantebasert mat er knyttet til sunn aldring i ny studie. Forskerne definerte sunn aldring som å nå 70 år uten noen større kroniske sykdommer og med kognitiv, fysisk og mental helse intakt. Deltakerne i studien fulgte åtte dietter med høyt inntak av frukt, grønnsaker, fullkorn, umettet fett, nøtter, belgfrukter og meieriprodukter med lite fett. En egen diett for å forebygge kroniske sykdommer viste seg å gi 86 prosent større sjanse for sunn aldring ved 70 års alder.
Demens, 03.07.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Gode råd og inspirasjon til bruk for Demenskor landet over
Kopier lenke
Lenke kopiert
Nylig møttes over 60 fagfolk, ildsjeler, frivillige og pårørende i Trondheim. De tok med seg ulike erfaringer, praksis og konkrete tiltak med hjem. Blant annet delte Tone Kvamme, førsteamanuensis i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole, faglige råd fundert i forskningen på NRKs Demenskoret og andre forskningsprosjekter om musikk og demens. Hun er forfatter av boka «Å finne tonen – om musikk og demens». Hun understreket at rådene må tilpasses til hver enkelt kommune og til hvert enkelt kor.
Fysisk helse, 30.06.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Regjeringen vil styrke hørselsomsorgen med garanti
Kopier lenke
Lenke kopiert
I Hørselsforbundet mottar de nyheten med jubel. – Hørselsforbundet har løftet dette over lang tid. Nå står vi foran en hørselsrevolusjon, sier generalsekretær Inger Helene Venås. Ventetidene for å få høreapparat har økt de siste årene, og det er meldt om ventetider på opptil to år. Nå skal maksimal ventetid for å få høreapparater være på fire måneder. Flere andre tiltak inngår også i den varslede styrkingen av hørselsomsorgen, blant annet en utredning av ny fagskoleutdanning i audiologi.
Aldring, 24.06.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Nyt morgenkaffen med god samvittighet
Kopier lenke
Lenke kopiert
Er du kvinne og elsker å drikke kaffe om morgenen? Da kan dette være godt nytt for aldringen din, i følge nhi.no. En ny studie viser sammenheng mellom morgenkaffen og sunn aldring for kvinner midt i livet. Kvinner med denne vanen holder seg i større grad sterke og mentalt friske når de blir eldre - når dette blir kombinert med regelmessig trening, et sunt kosthold og å unngå røyking. I studien ble 50 000 kvinner fulgt i 30 år, og de drakk ca. tre små kopper kaffe per dag.
Aldring, 23.06.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny nettressurs om korleis helsepersonell best mogleg kan ta vare på skeive eldre
Kopier lenke
Lenke kopiert
Korleis kan sjukeheimar, seniorsenter og andre som yter tenester til eldre, arbeide aktivt for å sikre at skeive eldre kjenner seg trygge i møtet med dei? Offentlege verksemder og andre som utøver offentleg mynde, er i tillegg til arbeidsgivar si aktivitets- og utgreiingsplikt òg omfatta av likestillingsplikta. Likestillings- og diskrimineringsombodet har laga nokre døme på korleis dette likestillingsarbeidet kan sjå ut.
Forskning, 18.06.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Delirium kan skade hjernen, viser ny studie
Kopier lenke
Lenke kopiert
En studie ved Sykehuset i Vestfold viser at delirium – en akutt forvirringstilstand – kan gi varig hjerneskade. Tidligere ble tilstanden sett på som fullt reversibel, men mange eldre får ikke tilbake sitt kognitive nivå etter et delirium, ifølge forsker Maria Krogseth.
For å undersøke dette fulgte forskerne 210 hjemmeboende eldre i Sandefjord over to år. De som utviklet delirium, hadde redusert kognitiv funksjon og forhøyede nivåer av biomarkøren NfL – et tegn på nevronal skade.