Forfatter: Petter Hveem, 24. jan 2022, Demens
Har samlet forskningen på ny behandling av hjerneslag
To nye behandlingsmetoder har revolusjonert akuttmedisinen på området. – Ved et hjerneslag så dør antakelig nesten to millioner hjerneceller i minuttet. Men kommer du raskt til sykehuset og får den beste behandlingen, så er prognosene gode, forteller nevrolog og forsker Melinda Berg Roaldsen. Hun har doktorgrad i hjerneslag ved UiT, Norges arktiske universitet.
Aldring, 23.05.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Nominert til Formidlingsprisen 2025 for å ha bidratt til Hjerneløftet
Kopier lenke
Lenke kopiert
Aldring og helses fagsjef kognisjon og demens, professor Anne Marie Mork Rokstad, er nominert til Formidlingsprisen 2025 ved Høgskolen i Molde for sitt arbeid med Hjerneløftet – en lettfattelig formidling av forskning til folk flest. Hun har bidratt til både innhold og formidling i nyhetsbrevene, som er en del av et NFR-finansiert prosjekt. Målgruppen er befolkningen mellom 40 og 70 år.
19.05.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Se videoforedrag om å være "privatsjåfør" i livet til en ektefelle med demens
Kopier lenke
Lenke kopiert
Karl Laugsands kone Anna Marie arbeidet som demenskoordinator da hun fikk en demensdiagnose 59 år gammel. Under årets Hukommelsesteamkonferanse holdt Karl et foredrag om hvordan han opplever det å være "privatsjåfør" på en for han helt ukjent vei. Han snakket både til fagfolkene og Anna Marie, som selv satt i salen. Se hele det gripende foredraget på vår nettside Hjelp til pårørende.
Kompetanseheving, 16.05.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Hjerneløftet omtalt i VG
Kopier lenke
Lenke kopiert
VG omtaler nå Hjerneløftet i en større sak (bak betalingsmur) om hvordan vi kan styrke hjernehelsen. Satsingen, som Aldring og helse står bak, løfter frem fysisk aktivitet, kosthold, søvn og sosialt samvær som viktige grep. Budskapet er at det aldri for sent å ta vare på hjernen.
Se link nedenfor hvis du vil lese mer eller bli med på Hjerneløftet.
Aldring, 13.05.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Eldre i fokus under Toppmøte 2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Tirsdag ble toppmøtet 2025 arrangert, og temaet var tjenestetilbudet til eldre innen psykisk helse og rus. Møtet ble ikke sendt direkte, men legges ut som opptak i etterkant. Toppmøte er en arena hvor fag, erfaring og politikere kan møtes om temaer innenfor psykisk helse og rus. Eivind Aakhus, psykiater, ph.d., fagsjef psykisk helse, Nasjonalt senter for aldring og helse, holdt åpningsforedrag. Årets tema har vært satsingsområde for senteret helt siden høsten 2024, skriver arrangøren.
Forlaget, 07.04.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny bok om jus ved utredning og oppfølging av personer med demens
Kopier lenke
Lenke kopiert
I denne nye boka kan du blant annet lese om samtykke og vurdering av samtykkekompetanse, taushetsplikt og unntak, hvem som regnes som pasientens nærmeste pårørende, og deres rettigheter, regler om fremtidsfullmakt, legalfullmakt og vergemål og praktiske tips til planlegging av fremtiden. Heftet er først og fremst rettet mot helsepersonell som jobber i demensomsorgen, men kan være aktuell også for andre interesserte. Jurist i Aldring og helse, Oda Vestby Hansen, er redaktør og forfatter
Aldring, 04.04.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Vestre vil flere skal ta i bruk Digihelse
Kopier lenke
Lenke kopiert
Digihelse er et digitalt verktøy som forbedrer kommunikasjonen mellom brukere, pårørende og hjemmetjenesten i kommunene. Helseminister Jan Christian Vestre oppfordrer flere kommuner til å ta i bruk løsningen, som allerede er implementert i over 120 kommuner. Digihelse gir brukerne bedre kontroll, økt trygghet og effektivitet. Løsningen sparer tid og reduserer administrasjon, samtidig som den gir pårørende mulighet til å følge med på besøk og endringer, uavhengig av avstand.
Forskning, 04.04.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Hvordan kan helsetjenester bli mer inkluderende for en stadig mer mangfoldig eldre befolkning?
Kopier lenke
Lenke kopiert
En ny studie, i regi av Aldring og helse, NTNU og Akdeniz universitet i Tyrkia, viser at eldre tyrkiske immigranter ofte møter utfordringer i møtet med helsevesenet. Språkbarrierer, kulturelle forskjeller og manglende tilpasning kan føre til redusert tilgang på nødvendig helsehjelp. Forskerne anbefaler derfor å redusere språkbarrierene, styrke helsepersonellets kulturelle kompetanse, tilpasse tjenestene til kulturelle behov, fremme sosial inkludering og styrke samarbeidet med innvandrermiljøer.
Aldring, 21.03.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Podkasten Generasjon: Ola Svenneby. Surrogati – konservatisme – gammel mann i ung kropp
Kopier lenke
Lenke kopiert
Er unge konservative politikere egentlig bare gamle menn i ung kropp? Det lurer Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle på når de får besøk av leder for unge Høyre, Ola Svenneby. Hva er egentlig konservatisme og hva gjør en homofil politiker når han ønsker seg barn, men er skeptisk til surrogati som politiker? Tre generasjoner prøver å forstå hverandre i podkasten Generasjon!
Alders-og sykehjemsmedisin, 05.03.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Stipend til demensforskning 2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Leon Jarners Minnefond utlyser stipend på inntil 250 000 kroner til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens i Norge. Det kan søkes om hele eller deler av beløpet, men studentprosjekter støttes ikke. Midlene kan brukes til ulike formål, som laboratorieanalyser, lønn til egen forskning eller forskningsassistanse. Studentprosjekter støttes ikke. Søknad på engelsk (maks. 2 sider) og CV (1 side) sendes til knutengedal@outlook.com innen 31. mai 2025. Tildeling skjer i september 2025.