Vi har et nasjonalt forskningsmiljø innen aldring og helse, med samarbeid på tvers av land, regioner, profesjoner og tjenestenivåer. Forskningsprofilen er bred, med et særlig fokus på praksisnær forskning med klinisk relevans.
Forskningen skal bidra til nettverksbygging og økt kunnskap innen fagfeltene demens, alderspsykiatri, funksjonshemning og aldring og utviklingshemning og aldring. Forsknings- og utviklingsprosjekter Aldring og helse gjennomfører skal ha fokus på å bedre omsorgs- og behandlingstilbudet til eldre og deres pårørende. Kunnskapen som skapes, videreformidles raskt og på en forståelig måte.
Forskningsprosjekter
Forskningsnyheter

Kan en ny vitaminpille gi lengre og friskere liv?
Norske forskere prøver nå å behandle selve aldringen for å gi oss lengre og friskere liv, og håper at dette også kan motvirke blant annet…

Verdens deliriumdag 2023: –Mulig grunnlag for å utvikle medisin mot delirium
Alle kan få delirium, også kalt akutt forvirring, men høy alder og demens øker sjansen betraktelig. Delirium kan oppleves som svært skremmende.…

– Vi trenger økt bevissthet rundt seksuelle relasjoner mellom beboere på sykehjem
Demens kan påvirke behovet for nærhet og seksualitet og dette kan by på utfordringer for personen med demens, pårørende og helsepersonell. Hva…

Kan man få demens av å sove dårlig?
En ny studie kan bety en god nyhet for dem som sliter med søvnløshet i ulike former. – Overraskende nok så vi også en sammenheng mellom hyppige,…

Kunnskapshull blant folk om risikofaktorer for demens
Hva vet egentlig folk flest om hvordan levevaner påvirker risikoen for å utvikle demens? For første gang har en norsk studie undersøkt hva folk…

Riktig kosthold kan bidra til å bevare hukommelsen
En ny studie tyder på at et høyt inntak av flavonoler, et stoff funnet i mange typer frukt og grønnsaker, kan hjelpe til med å bevare blant annet…
Kan middelhavsdietten redusere risikoen for demens?
Middelhavsdietten handler om frukt og grønnsaker, fullkornsbrød, nøtter, belgfrukter og fisk, og om lite mettet fett og moderat med alkohol. En ny studie har vist at en slik diett minsket risiko for demens med 23 prosent blant deltakerne. Ekaterina Zotcheva i Aldring og helse mener det er vanskelig å si hvor mye risikoen for demens blir redusert. Hun er likevel enig i at å innta slik mat og drikke er bra for kognitiv funksjon, som hukommelse, konsentrasjon og planleggingsevne og å uttrykke seg.
Beskytter sosialt nettverk mot kognitiv svekkelse?
En ny stor analyse av resultater fra mange like studier, viser en sterk sammenheng mellom det å være sosial og kognitiv funksjon. Kognitiv funksjon handler om hukommelse, konsentrasjon og planleggingsevne, og det å uttrykke seg. – Funnene kan forklares ved at regelmessig deltakelse i sosiale aktiviteter kan øke den kognitive stimuleringen og dermed bevare kognitiv funksjon. Samtidig kan det å bo alene og føle seg ensom forårsake stress og tap av kognitiv funksjon, sier Knut Engedal.

Våre forskere
