
Forfatter: Petter Hveem, 30. jul 2024, Fagskolen | Foto: Petter Hveem
Ledige plasser på utdanningsmodulen Miljøbehandling i praksis
Miljøbehandling i praksis skal bidra til å utdanne reflekterte yrkesutøvere, som tar initiativ til å kartlegge, planlegge, iverksette og evaluere miljøtiltak i samarbeid med pasienter, andre yrkesgrupper og eventuelt pårørende og frivillige. Modulen er gratis, gir 10 studiepoeng, går over 12 uker, har to fysiske samlingsdager og ni nettsamlinger. Modulen kan inngå i en fagskolegrad i eldrehelse i regi av Fagskolen Aldring og helse og Fagskolen Vestfold og Telemark. Oppstart i uke 35 på Notodden.
Aldring, 21.03.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Podkasten Generasjon: Ola Svenneby. Surrogati – konservatisme – gammel mann i ung kropp
Kopier lenke
Lenke kopiert
Er unge konservative politikere egentlig bare gamle menn i ung kropp? Det lurer Trond-Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle på når de får besøk av leder for unge Høyre, Ola Svenneby. Hva er egentlig konservatisme og hva gjør en homofil politiker når han ønsker seg barn, men er skeptisk til surrogati som politiker? Tre generasjoner prøver å forstå hverandre i podkasten Generasjon!
Alders-og sykehjemsmedisin, 05.03.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Stipend til demensforskning 2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Leon Jarners Minnefond utlyser stipend på inntil 250 000 kroner til forskning om Alzheimers sykdom og andre former for demens i Norge. Det kan søkes om hele eller deler av beløpet, men studentprosjekter støttes ikke. Midlene kan brukes til ulike formål, som laboratorieanalyser, lønn til egen forskning eller forskningsassistanse. Studentprosjekter støttes ikke. Søknad på engelsk (maks. 2 sider) og CV (1 side) sendes til knutengedal@outlook.com innen 31. mai 2025. Tildeling skjer i september 2025.
Aldring, 04.03.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny Generasjon nærmer seg
Kopier lenke
Lenke kopiert
Aldringsfestivalen Generasjon er tilbake og har akkurat sluppet en første smakebit på årets program. Tema for 2025 er Gutter og menns aldring: Hvordan eldes gutter og menn? Hvorfor er det flest menn som begår selvmord? Hvordan kan vi realisere menns omsorgsressurser i møte med en vaklende velferdsstat?
Her blir det samtaler om hvordan mannen ble det svake kjønn, og om mindreverdighetskompleks og stormannsgalskap, for å nevne noe. I tillegg blir det konserter, debatter, verksteder og mye mer.
Aldring, 03.03.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Kompetente og engasjerte eldre frykter å skvises ut først
Kopier lenke
Lenke kopiert
Vi blir stadig fortalt at vi må regne med å stå lenger i jobb og pensjonsreformen har fått færre til å gå av ved 62 år. Allikevel opplever mange eldre arbeidstagere et pensjonspress og føler seg utsatte i omstillings- eller nedbemanningsprosesser. Dette kommer frem i en ny stor rapport utgitt av NOVA og OsloMet. Forskerne mener arbeidsplassene har en jobb å gjøre med å gjenvinne tilliten til seniorene.
Forskning, 27.02.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Eldre kan ha andre symptomer på psykiske lidelser enn yngre
Kopier lenke
Lenke kopiert
Psykiske lidelser rammer både unge og eldre. Selv om det er mange likheter, er det også både symptomer og konsekvenser som kan være ganske forskjellige. Mens unge oftere har emosjonelle reaksjoner, opplever eldre oftere tretthet og kroppslige plager som vanlige symptomer. I tillegg oppstår oftere psykiske symptomer av fysiske årsaker hos eldre. På våre fagsider lærer du mer om eldre og psykiske lidelser.
Aldring, 26.02.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Friske folk får også dårlig hukommelse
Kopier lenke
Lenke kopiert
Det trenger ikke være demens eller kognitiv svikt selv om hukommelsen begynner å svekkes. En ny studie av friske voksne (30-89 år) viser at det er helt vanlig at hjernen jobber litt tregere og at hukommelsen blir dårligere med årene. Vi mister rett og slett hjerneceller og nervetråder etter hvert som vi blir eldre. Fenomenet er kjent som hjernesvinn og øker spesielt på fra 50 års alder. Tapet av hjerneceller skjer kontinuerlig og kan begynne allerede ved 30 års alder.
Demens, 21.02.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Lanserer bok om demensens virkelighet
Kopier lenke
Lenke kopiert
Dasha Kiper kommer til Oslo. Hun er forsker og psykolog og har behandlet både demenspasienter og deres pårørende. Nå lanserer hun boken "Reisende til ukjente riker". Boken handler om demensens virkelighet – slik den arter seg både for den syke og dem som er rundt.
Onsdag 26. februar klokken 18.00 kan du bli med på boklanseringen. Der vil lege Karin Persson, fra Aldring og helse, være Kiper sin samtalepartner. Arrangementet foregår på engelsk og finnes sted i Bernhard Getz’ gate 3.
Forskning, 18.02.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Hvorfor øker forekomsten av depresjon hos de over 80, når den faller hos resten av befolkningen?
Kopier lenke
Lenke kopiert
- Nære venner faller fra og mange blir mer isolerte, kanskje mister de funksjoner og roller de har bygd opp livet og identiteten sin rundt, sier fagsjef Eivind Aakhus og legger til at det samtidig gjerne dukker opp flere helseutfordringer og plager som påvirker livskvaliteten. Han mener det å få eldre inn i aktiviteter som gjør at de beholder sosiale nettverk og opplever mening i hverdagen bør være en viktig prioritet fremover. – Jeg tror frivilligheten kan spille en viktig rolle her, sier han.
Aldring, 17.02.2025
Kopier lenke
Lenke kopiert
Kan høyere utdanning merkes på kroppen når du blir eldre?
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny forskning viser at helseforskjellene mellom de med høy og lav utdanning øker med alderen. Blodprøver og målinger fra over 8.000 voksne, tatt med sju års mellomrom, viser at personer med lavere utdanning fikk dårligere helse raskere enn de med høyere utdanning. Forskerne peker på mer røyking, mindre fysisk aktivitet og mer økonomisk stress hos gruppen med lavere utdanning som mulige forklaringer.