Aldring, 14.01.2025

Forventet levealder: Tilbake på nivå med før pandemien

Forventet levealder for nyfødte i 2023 økte med 0,5 år for menn og 0,3 år for kvinner sammenlignet med 2022. Nå er den 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner. Dette er nesten det samme som i 2019. Forventet levealder er et mer nøyaktig mål på dødelighetsmønstre enn antall dødsfall, fordi det tar hensyn til både alders- og kjønnsfordelingen i befolkningen. Gjennomsnittsalder ved død for menn er 76,94 år og kvinner 81,90 år.
Psykisk helse, 13.01.2025

Selvmordsforebygging hos eldre

Kunnskapsoppsummeringen Selvmordsforebygging hos eldre i kommunale helse- og omsorgstjenester, viser at selvmordsrisikoen øker med alderen og knyttes til depresjon, isolasjon og helseproblemer. Det skriver NTNU. Tiltak som bedre kommunikasjon, trygghet, sosiale initiativer og støtte til pårørende er sentrale. Prosjekter som Zero Suicide har redusert selvmord i enkelte kommuner.
Forskning, 10.01.2025

Ny studie avdekker forbedringspotensial i kreftomsorgen

En fersk studie blant 373 kreftpasienter i strålebehandling, avdekket at selv om de fleste hadde en positiv opplevelse, var det behov for bedre informasjon, involvering og samordning. Studien er omfattende, og den første av sitt slag som kartlegger pasienters erfaringer med strålebehandling i Norge. Det å ha en partner og å ha en opplevelse av sammenheng i tilværelsen, var forbundet med bedre erfaringer med behandlingen. Alder spilte overraskende nok ingen rolle for opplevd behandlingskvalitet.
Geriatri, 06.01.2025

Husk Ger-IT 7. januar!

Husk årets første Ger-IT 7. januar klokken 12.00-12.45. Temaet er «Overbehandling av geriatriske pasienter – forsøk på å se etter egne blinde flekker». Foreleser er Marte Christine Rognstad Mellingsæter, overlege/PhD ved Akerhus universitetssykehus. Ger-IT er en obligatorisk del av utdanningen for leger i spesialisering i geriatri, men alle interesserte kan delta. Velkommen! 🙂
Forskning, 16.12.2024

Skadelig alkoholbruk nedprioriteres av helsepersonell på norske sykehus

En ny studie ved et Oslo-sykehus viser at helsepersonell ikke prioriterer screening og oppfølging av skadelig alkoholbruk. Basert på intervjuer med 13 leger og sykepleiere i 2022, finner forskerne spenninger mellom standardiserte og kliniske vurderinger, uformelle praksiser og mangel på opplæring. Helsepersonell etterspør tydeligere retningslinjer for alkoholbehandling. Forskerne anbefaler økt fokus på nulltoleranse og enklere prosedyrer for pasientoppfølging.
Alders-og sykehjemsmedisin, 13.12.2024

Spørsmål om assistert død vekker usikkerhet hos sykepleiere

Norske sykepleiere får ofte spørsmål om assistert død, som er ulovlig i Norge. En ny studie viser at pleiere opplever forespørslene som etisk vanskelige. De føler seg usikre på terminologi, lovverk og grenser mellom lovlig lindrende behandling og ulovlig aktiv dødshjelp. Sykepleiere med videreutdanning i palliasjon var bedre rustet. Studien etterlyser klarere retningslinjer, mer systematisk opplæring og bedre tverrfaglig samarbeid for å styrke sykepleiernes kompetanse på feltet.
Forskning, 11.12.2024

Er du pårørende til en hjemmeboende, så kan du være med på undersøkelse

Er du pårørende til noen over 65 år, som mottar hjemmetjenester? Ønsker du å være med på å bidra til at arbeidsforholdene for helsepersonell og situasjonen for uformelle omsorgspersoner blir bedre? Forskningsprosjektet “Support4Resilience” har til hensikt å gjøre akkurat dette. Undersøkelsen tar 10-15 minutter å gjennomføre, og er i regi av Senter for omsorgsforskning. Din deltakelse er anonym. Bli med om det passer for deg.
Demens, 29.11.2024

E-læringskurs om kommunikasjon med pasienter med kognitiv svikt

Kurset er et e-læringskurs som tar 25 minutter og er relevant for helsepersonell som møter mennesker med kognitiv svikt. Dette kan være helsefagarbeidere, sykepleiere, radiografer, leger, fysioterapeuter, helsesekretærer, portører osv. Kurset skal lære deg å observere og tolke adferd ved demens og delirium, slik at du kan tilpasse egen adferd og kommunikasjon, for at personen både skal ha det bedre og kunne samarbeide bedre om aktuell behandling. E-læringskurset ble nylig ferdigstilt ved Ahus.