Siste nytt
Håp om at håret ikke vil grånes når du blir eldre
Hva skjer når produksjonen av pigment stopper, og håret blir grått? Og kan vi gjøre noe med gråningen av hår i fremtiden? Det snakket Geir Selbæk om på NRK P1+ torsdag. Hør praten her.
Aldring og helse 2022: Jubileum, forskningsrekord og en kommandør av St. Olavs orden
2022 ble et innholdsrikt år for Aldring og helse. I vårt 25. år fikk vi et nytt og utvidet mandat. Fokuset på kompetanseheving og…
Ensomhet i alderdommen – hva må fysioterapeuten vite?
Aldersrelatert funksjonstap øker risikoen for ensomhet. Fysioterapeuter kan behandle funksjonstap. Hva kan de gjøre med ensomheten? Det spør tre…
Nå kan de første studentene begynne på den nye fagskolegraden for eldrehelse
Pilotprosjektet med landets første fagskolegrad i eldrehelse er nå i gang for fullt, og to nye utdanningsmoduler er klare for høstens studenter.…
Ny Psyk-IT: – Visste du at personer med Downs syndrom har høyere risiko for å få demens enn noen annen gruppe?
Sjansen for at personer med Downs syndrom utvikler demens i løpet av livet er høy, ifølge forskning. Dette og mer kan du høre om i denne månedens…
Ny bok om demens: Hvordan forebygge uflaks
I sin nye bok Demens – alt du bør vite om demenssykdommer og hvordan de forhindres, lister professor Geir Selbæk opp 12 påvirkbare risikofaktorer…
Digitalt frokostmøte om aldringens påvirkning på samfunnet
Professor Naohiro Ogawa er en av verdens ledende eksperter innenfor befolkningsøkonomi. Vi har snakket med initiativtaker Vegard Fykse Skirbekk i…
Mange ville ha ABC-opplæring om utviklingshemning
ABC-opplæringen i Aldring og helse ble spurt om å komme, for å ha oppstartsseminar i Mitt livs ABC i Leknes kommune, i slutten av mai. Hele 18 deltakere var påmeldt. En uke før seminaret kom det også en forespørsel fra Nordland og Vefsn kommune om å ta en kursdag for dem, da det var så mange ansatte som ønsket å starte. Så det endte med oppstartsseminar med i underkant av 40 deltakere til sammen, 23. og 24. mai.
Totalt sett øker antallet eldre med demens, men risikoen for demens for hver enkelt går stadig mer ned
I følge Demenskartet vil det skje nær en dobling av personer med demens i 2040. Det er fordi vi blir stadig flere eldre. Nå viser nye studier en trend der risikoen for demens for hver og en av oss går nedover. Hvis trenden fortsetter, så kan det bli langt færre mennesker i vestlige land som utvikler demens de neste årene, sammenliknet med tidligere. Hvorfor det? Forskerne peker på ett utviklingstrekk; at folk har utdanning. Å bruke hjernen mye, særlig når du er ung, beskytter deg mot demens.