Aldring og helse møter Are Andreassen på stedet han kaller «basecampen» i livet sitt; Fleinvær i Gildeskål, en samling holmer i Vestfjorden, et par mil sørvest av Bodø.

Det er til dette stedet han har tapt sjela si. Det er her han har arbeidet og bodd de siste 30 åra. 

Og det er her, i Ares grafiske verksted, at årets Huskepris-kunstverk ble til.

Huskepriskunstner Are Andreassen: – En pris helt i min ånd

Mottakeren av Huskeprisen 2024 får et kunstverk signert Are Andreassen. – Innholdet i denne prisen er fantastisk og helt i min ånd, sier den anerkjente billedkunstneren.

Kjenner du noen som bidrar til dager med mening for eldre? Vi minner om at fristen for å foreslå kandidater går ut den 23. august 2024. 

En litt lurvete hubro

Ideen til årets Huskepris-motiv hentet han her ute i det hjemlige havgapet.

– Første gang jeg kom ut her var det høst, rett inn mot mørketida. Noe av det første jeg la merke til var en rar lyd vi kunne høre av og til. Den kunne minne om ærfuglenes rumling, men det stemte jo ikke med årstida. 

Etter hvert skjønte Are at det måtte være en hubro de hørte; Europas største ugle, som trives langs norskekysten.

– Jeg dro ut sammen med den lille datteren vår for å lete. Da vi først hadde fått øye på den i bergveggen, kunne vi se den daglig. Dét er grunnen til at en litt lurvete hubro ble Huske-motivet i år, forteller han.

Artig sammentreff

Are Andreassen satt i bilen sammen med en venn da oppdraget fra Aldring og helse kom.

– Vi skulle kjøre tre opplag med trykk for Håkon Bleken til Trondheim og satt og mimret litt. Men hukommelsen er ikke hva den en gang var, så det ble mange spørsmål av typen «Hva het hun som var der..?»  Jeg satt med en følelse av å ikke huske noen ting da meldingen om Huskeprisen kom. For et sammentreff! Vi holdt jo på å flire oss i hjel. 

Slik blir Bubo bubo til

Det flotte linoleumssnittet har fått navnet Bubo bubo, som også er det latinske navnet på hubro. 

– Bildet er skåret ut på to plater, ei sort og ei fargeplate, og trykket i kun noen få eksemplarer, forteller kunstneren. 

Are Andreassen har stor sans for innholdet i selve prisen.

– Det er fantastisk og helt i min ånd. Kunstnere blir ofte sett på som selvsentrerte, med et høyt ego. Men jeg kjenner mange kunstnere som raust bidrar til noe utover seg selv. Spesielt gjelder kanskje dette de som bosetter seg i grisgrente strøk.

Om kunstneren

Are Andreassen er født i 1957 i Tromsø og oppvokst i Harstad. Han har sin utdannelse fra Faculty of Art and Design i Cardiff og Kunstakademiet i Trondheim. Andreassen hadde her ansvar for grafikkavdelingen i Lademoen kunstnerverksteder, som han også var med på å opprette. 

Andreassen har i løpet av årene holdt en rekke utstillinger i inn– og utland. Han er innkjøpt av bl.a. Nasjonalgalleriet, Norsk Kulturråd og Nord-Norsk Kunstmuseum.

Han har bygget sitt eget grafikkverksted på Fleinvær. Her bor og arbeider han for det meste, selv om han også har beholdt en leilighet i Bodø. 

Les mer om Are Andreassen her

Foreslå kandidater til Huskeprisen 2024

Huskeprisen deles ut under Aldring og helse-dagene 2024 – Godt å bli gammel?, som går av stabelen i Oslo den 25. og 26. september. 

Les mer om det spennende programmet og meld deg på Aldring- og helsedagene her.  

Are Andreassen er et aktivt innslag i samfunns- og kulturlivet i Gildeskål.