Sterk og stødig: Eldre trener fremdeles på Teams - Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse
Utviklings­hemning, 11.06.2021

Erfaringer med et smitteutbrudd av covid-19 blant eldre med utviklingshemning

Høsten 2020 opplevde tjenestemottagere og ansatte ved et bofellesskap i Kristiansand et omfattende covid-19 smitteutbrudd. Historien er fortalt av avdelingsleder Elin Lode, og beskriver hvordan de håndterte utbruddet og ivaretok tjenestemottagere og ansatte. Samtidig økte de sin samlede fagkompetanse på rekordtid.
Utviklings­hemning, 02.06.2021

Personer med utviklingshemming med flere helseplager

Utfordringer med å sette ord på symptomer, ordne legetime selv og å følge legens anvisninger betyr at det er behov for et større fokus på helsetilstanden til personer med utviklingshemming. Det skriver Veerle Garrels ved OsloMet. Hun mener flere dødsfall blant personer med utviklingshemming kan forhindres.
Demens, 01.06.2021

Langtidsbruk av smertestillende hos pasienter med demens bekymrer forskere

- Smertestillende medisiner har ikke alltid samme effekt på pasienter med demens som på friske personer. Bivirkninger av medisinene kan lett forveksles med demenssymptomer, og tolkes feilaktig som en utvikling av selve demenssykdommen, sier Rune Samdal, som er brukerrepresentant ved SEFAS, Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Han var i mange år pårørende til sin kone som hadde demens.
Utviklings­hemning, 21.05.2021

Systematisk ernæringsarbeid hjelper personer med utviklingshemning som har økt risiko for helseplager

Manglende ernæringskompetanse for personer med utviklingshemming har vært en utfordring i lengre tid, og Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser bidrar med kompetanseheving. Arbeider du med helse- og omsorgstjenester til voksne og eldre personer med utviklingshemning, så kan du få mye kunnskap om mat og ernæring på deres nettside.
Demens, 18.05.2021

Regjeringen kommer med ny ernæringstrategi for eldre

Om lag 1 av 3 eldre som bor på sykehjem er underernært eller står i fare for å bli det. Blant eldre som mottar hjemmetjenester er nesten 1 av 4 i samme situasjon. Nå kommer regjeringen med en ny strategi. Strategien skal bidra til gode måltidsopplevelser og mindre feil- og underernæring blant eldre på sykehjem og eldre som mottar hjemmetjenester. Regjeringen vil be Helsedirektoratet om å kartlegge hva slags mattilbud de eldre har og hvordan sykehjem og hjemmetjenesten følger opp eldres ernæring.