Forfatter: Petter Hveem, 28. okt 2020, Forskning
Nytt prosjektet om digitale elektroniske hjelpemidler for eldre har fått 70 millioner fra EU
– Målet er å videreutvikle smarte elektroniske løsninger som gjør at eldre kan leve aktive liv hjemme mest mulig uavhengig av hjelp fra helsetjenesten. Prosjektet er viktig for å realisere den utviklingsretningen som er ønsket for helsetjenesten generelt, sier forskningsleder Sverre Bergh ved Forskningssenter for Aldersrelatert Funksjonssvikt og Sykdom ved Sykehuset Innlandet. Han er også tilknyttet Aldring og helse som forsker.
Demens, 22.03.2023
Kopier lenke
Lenke kopiert
Beskytter sosialt nettverk mot kognitiv svekkelse?
Kopier lenke
Lenke kopiert
En ny stor analyse av resultater fra mange like studier, viser en sterk sammenheng mellom det å være sosial og kognitiv funksjon. Kognitiv funksjon handler om hukommelse, konsentrasjon og planleggingsevne, og det å uttrykke seg. – Funnene kan forklares ved at regelmessig deltakelse i sosiale aktiviteter kan øke den kognitive stimuleringen og dermed bevare kognitiv funksjon. Samtidig kan det å bo alene og føle seg ensom forårsake stress og tap av kognitiv funksjon, sier Knut Engedal.
ABC-opplæringen, 21.03.2023
Kopier lenke
Lenke kopiert
Mitt livs ABC på Vernepleierpodden
Kopier lenke
Lenke kopiert
I episode 156 av Vernepodden, kan du høre May Glad Lien og Aud Marie Ellinggard fra Aldring og helse fortelle om kompetansehevingstilbudet Mitt livs ABC. Tilbudet passer for alle som jobber med tjenester for personer med utviklingshemning. May og Aud Marie forteller om hvorfor Mitt livs ABC kan være viktig for å kunne utvikle fagmiljøet, for å kunne gi bedre tjenester, og om koblingen til veilederen Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming.
Utviklingshemning, 21.03.2023
Kopier lenke
Lenke kopiert
Verdensdagen for Downs
Kopier lenke
Lenke kopiert
Verdensdagen for Downs syndrom er i dag. Dagen markeres med rockesokker på flest mulig føtter, i tillegg til ulike internasjonale, nasjonale og lokale arrangementer. Den internasjonale kampanjen har i 2023 slagordet «With Us Not For Us».
Fysisk helse, 20.03.2023
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny fjernundervisning om geriatri: Legemidler og fall
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ger-IT vil denne gang, tirsdag kl. 12.00, handle om det viktige temaet legemidler og fall. Det er lege i spesialisering, Fredrik Selvarasa, ved St. Olavs Hospital, som foreleser. Ger-IT er et tilbud til alle som jobber med geriatri. Den viktigste målgruppen er sykehus med geriatrisk virksomhet.
Psykisk helse, 14.03.2023
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ny Psyk-IT om eldre og antipsykotiske legemidler
Kopier lenke
Lenke kopiert
– Det må være en god grunn ved bruk av antipsykotiske legemidler hos eldre, sier Marit Tveito i denne månedens utgave av Psyk-IT. Ni av ti eldre bruker reseptbelagte legemidler og bruken av såkalte psykofarmaka øker med alderen. Blant de eldste eldre kan enkelte være oppe i et tosifret antall medisiner og risikoen for at disse reagerer med hverandre øker. I tillegg er eldre mer sårbare for bivirkninger.
Aldring, 13.03.2023
Kopier lenke
Lenke kopiert
Sammen for et aldersvennlig samfunn
Kopier lenke
Lenke kopiert
Aldring og helse har inngått partnerskap med Senteret for et aldersvennlig Norge. − Et aldersvennlig Norge er viktig og relevant i alle våre fagområder og alt vårt arbeid, og vi er opptatt av å kunne være en «verktøykasse» for arbeidet med aldersvennlig utvikling, forklarer daglig leder Kari Midtbø Kristiansen. - De vil være viktige i arbeidet med å skape et mer aldersvennlig Norge, sier Nina Myklebust, som leder arbeidet med partnerne i Senteret for et aldersvennlig Norge.
Aldring, 10.03.2023
Kopier lenke
Lenke kopiert
Er du godt voksen, kan skogsbading være noe for deg?
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ingen grunn til å droppe å ta turen ut i naturen, selv om du er blitt litt dårlig til beins, viser ny forskning fra USA og Taiwan. Såkalt skogsbading brer om seg, men gir det helsemessige gevinster? Det ville forskerne finne ut av. De grep fatt i aktive skogsbadere, og fant blant annet en kobling mellom skogsbading og positive sosiale relasjoner. Dette bør inspirere personalet i pleie- og omsorgssektoren, som har med eldre å gjøre, mener forskerne.
08.03.2023
Kopier lenke
Lenke kopiert
Nye sider om overgangsalder hos kvinner med utviklingshemning
Kopier lenke
Lenke kopiert
Det er lite forskning på hvordan overgangsalderen påvirker kvinner med utviklingshemning. På vår nye sider kan du lese om hva overgangsalderen er, hvilke tegn man kan se etter og hvordan man kan følge opp kvinner med utviklingshemning i denne viktige overgangsfasen i deres liv. God lesning på kvinnedagen!
Forskning, 07.03.2023
Kopier lenke
Lenke kopiert
Kan stamceller fra befruktede egg bekjempe Parkinsons sykdom?
Kopier lenke
Lenke kopiert
Det er håpet til forskerne som nå skal sette inn stamceller fra befruktede egg i hjernene til åtte personer med Parkinson. Målet er at stamcellene skal produsere dopaminet de eksisterende hjernecellene ikke lenger klarer å lage. Dopamin er nødvendig for at hjernen skal kunne sende signalene, som forvandler tanke til konkret reaksjon i en muskel. Det er snakk om en regenerativ behandling der man kan gjøre noe med bestemte symptomer, spesielt bevegelsesforstyrrelser, men ikke helbrede sykdommen.