09.09.2024

Hvordan frisklivssentraler, som i Eigersund kommune, er et gratis lavterskeltilbud for alle

Frisklivssentraler er lovbestemt gjennom folkehelseloven. Kommunene skal fremme helse og forebygge sykdom, og frisklivssentraler er en måte å oppfylle dette ansvaret på. De bidrar med veiledning og støtte til livsstilsendringer gjennom fysisk aktivitet, kostholdsråd og mestring av psykisk helse. Fire deltakere ved frisklivssentralen i Egersund har delt sine historier om helseutfordringer. De forteller hvordan frisklivssentralen, som lavterskeltilbud har vært til hjelp, støtte og motivasjon.
Demens, 03.09.2024

Demensforebygging i fokus på konferanse i Sverige

4. september arrangerer Nordens velferdssenter en fysisk og digital konferanse i Sverige om demensforebygging. På konferansen skal Grete Kjelvik fra Aldring og helse presentere noen av resultatene fra en rapport om temaet. Flere får demens i Norden, og deling av kunnskap over landegrensene er viktig. – Tilgang på kunnskap om effektive metoder er avgjørende for forebygging av kroniske sykdommer i alderdommen, for eksempel demens, sier Kjelvik.
Aldring, 30.08.2024

Taiwansk delegasjon på besøk for å lære mer om eldreomsorg

Et femtitalls personer fra Taiwan gjestet Norge og Aldring og helse denne uka for å lære mer om norske tiltak for å fremme velferd, spesielt innen eldreomsorg. Delegasjonen bestod av høytstående regjeringsmedlemmer, inkludert vise-presidenten, en minister, samt forskere og embetsmenn fra sentrale og lokale myndigheter. De sier Norge er ledende på eldreomsorg, og er svært interessert i forskning og resultater. De vil bruke kunnskapen fra besøket i utformingen av Taiwans politikk og rammeverk.
Kompetanseheving, 23.08.2024

VIPS-manualene er reviderte!

VIPS-manualene for institusjoner og for tjenester i hjemmet er reviderte. VIPS praksismodell hjelper helse- og omsorg med å jobbe personsentrert med personer med demens. På fagmøter analyseres samhandlingen mellom pasienten og personalet. Kommunen bør utdanne kursholdere, som kan ha basiskurs på arbeidsplassen og veilede personalet ved oppstart av VIPS praksismodell. Meld dere på VIPS kursholderkurs eller bestill eget kursholderkurs i kommunen. Basiskurs er forutsetning for å bestille manualene.
Demens, 20.08.2024

Disputas: Alkoholbruk hos eldre med kognitiv svikt og demens

Doktorgraden til Ben Kamsvåg ved NTNU, har Anne-sofie Helvik, som hovedveileder, og flere fra Aldring og helse er involvert. Han så på drikkevanene til eldre over 60 år, som er henvist til utredning av kognitiv svikt og demens. Studien viste at ca. 20 prosent av dem drakk 1-3 ganger ukentlig og over 10 prosent 4-7 ganger. Kamsvåg fant ikke en sammenheng mellom frekvensen og tiden mellom debut av demenssymptomer og utredning eller med helsetjenestekostnader. Dette kan skyldes metodebegrensninger.
Demens, 31.07.2024

Vil roboter og teknologi kunne føre til et kaldere samfunn for eldre?

Det er potensial for det, mener Henrik Skaug Sætra, førsteamanuensis ved Institutt for informatikk ved universitetet i Oslo. – Bytter vi ut menneskelig kontakt blir det mye mer problematisk, men er det snakk om sosiale roboter kan det bli fristende, sier han. Forsøk med en sosial robotsel kalt Paro på eldrehjem for personer med demens viser at de trives med robotselen. I en annen studie sammenlignet forskere empati og kvalitet i rådene fra ChatGPT og leger, og ChatGPT kom faktisk best ut.
Fagskolen, 30.07.2024

Ledige plasser på utdanningsmodulen Miljøbehandling i praksis

Miljøbehandling i praksis skal bidra til å utdanne reflekterte yrkesutøvere, som tar initiativ til å kartlegge, planlegge, iverksette og evaluere miljøtiltak i samarbeid med pasienter, andre yrkesgrupper og eventuelt pårørende og frivillige. Modulen er gratis, gir 10 studiepoeng, går over 12 uker, har to fysiske samlingsdager og ni nettsamlinger. Modulen kan inngå i en fagskolegrad i eldrehelse i regi av Fagskolen Aldring og helse og Fagskolen Vestfold og Telemark. Oppstart i uke 35 på Notodden.
Demens, 12.06.2024

Nytt skjema for kartlegging av sosialt engasjement og selvstendighet hos personer med demens

Et nytt spørreskjema med 26 påstander kartlegger hvordan personer med demens i tidlig fase av demenssykdom opplever å leve med demens. Det handler om livsutfoldelse, evne til å ta beslutninger, om personen har nære støttepersoner, sosial kontakt og nettverk, samt grad av mestring og selvstendighet i daglige praktiske gjøremål. Skjemaet kan besvares enten ved at helsepersonell intervjuer personen, eller ved at personen selv fyller ut skjemaet. Skjemaet er for klinisk bruk eller til forskning.
Kompetanseheving, 10.06.2024

Digitalt foredrag om sepsis

Siste Ger-IT foredrag før sommeren skjer 11. juni kl. 12.00, og skal handle om sepsis. I følge Helsenorge er sepsis en alvorlig infeksjon som kan føre til at kroppens organer svikter. Tilstanden kan være livstruende hvis den ikke oppdages og behandles i tide. Det er Håkon Lerstad, overlege ved geriatrisk avdeling på Akerhus universitetssykehus (AHUS), som skal forelese. Velkommen skal du være!