Demens, 29.11.2024

E-læringskurs om kommunikasjon med pasienter med kognitiv svikt

Kurset er et e-læringskurs som tar 25 minutter og er relevant for helsepersonell som møter mennesker med kognitiv svikt. Dette kan være helsefagarbeidere, sykepleiere, radiografer, leger, fysioterapeuter, helsesekretærer, portører osv. Kurset skal lære deg å observere og tolke adferd ved demens og delirium, slik at du kan tilpasse egen adferd og kommunikasjon, for at personen både skal ha det bedre og kunne samarbeide bedre om aktuell behandling. E-læringskurset ble nylig ferdigstilt ved Ahus.
Demens, 25.11.2024

Faren til Celine endret seg sakte, men sikkert

- Vi hadde hatt nytte av å treffe andre i samme situasjon, og å få mer informasjon og tilbud om samtaler fra helsepersonell tidligere i sykdomsforløpet, forteller Celine Haaland-Johansen i Aldring og helse til Pårørendealliansen. Faren hennes fikk demensdiagnosen frontotemporal demens da hun var ung. Hun forteller hun om hvordan faren endret seg, og lett ble sint. Det preget livet til Celine og resten av familien. Det anslås å være mellom 420.000-500.000 som blir pårørende allerede som barn.
Demens, 07.11.2024

Kan kunstig intelligens og VR gjøre demensomsorgen bedre?

Under Nordic VR-Forum på Hamarble det vist hvordan kunstig intelligens (KI) og virtual reality (VR) kan bidra til bedre demensomsorg. Making Views fagsjef Stig Ekeberg og Aldring og helses spesialrådgiver Signe Vea Tretteteig holdt foredrag om hvordan kunstig intelligens kan gi liv til virtuelle demenspasienter. Med bruk av kunstig intelligens, kan virtuelle pasienter føre en samtale i VR. Uansett hva man velger å snakke om vil de virtuelle pasientene gi relevante svar.
Aldring, 07.11.2024

Utfordringer i helsetilbudet for personer med utviklingshemming i Norge

Til tross for universell tilgang, egne nasjonale retningslinjer og rett til individuell plan er det fremdeles brister i helsetilbudet til personer med utviklingshemming. Det viser en ny forskningsartikkel av Stine Skorpen i Aldring og helse m.fl. Få har en individuell plan som fungerer, kvaliteten på tjenestene varierer og bruk av tvang øker. Tjenestene sliter med dårlig koordinering, individuell tilpasning og kompetanse. To pilotprosjekter er i gang for bedre helseoppfølging og koordinering.
Psykisk helse, 31.10.2024

70-åringer er faktisk blitt mindre deprimert

Eivind Aakhus og Maria L. Barca, begge fra Aldring og helse, forsker på psykisk helse blant eldre. De forteller at forekomsten av depresjon har gått kraftig ned de siste 20 årene både blant kvinner og menn i 70-årene. Spesielt fra 1995-2018 har nedgangen vært tydelig. Den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser at risikoen for depresjon synker med alderen, men etter fylte 80 år øker den betydelig. Depresjon henger ofte sammen med ensomhet, og de som har størst risiko er menn over 85 år.
Fysisk helse, 30.10.2024

Styrkeuka 2024 er i gang!

Visste du at... Selv 90-åringer kan bygge muskelmasse gjennom styrketrening? Styrketrening kan forbedre søvnen din? Styrketrening kan gjøre hverdagens oppgaver enklere? Styrketrening gir bedre balanse og reduserer risiko for fall? Styrketrening reduserer risikoen for osteoporose? Styrketrening hjelper deg å regulere blodsukkeret? Styrketrening er bra for hofter og knær med artrose? Bli med i en Sterk og stødig-gruppe, du også! Styrkeuka er en landsomfattende dugnad i regi av Helsedirektoratet.
Demens, 21.10.2024

Webinar: Tilpassede tilbud for yngre personer med demens og deres familier

Hele familien påvirkes når yngre personer, altså dem under 65 år, får demens. Sammenliknet med eldre er det noen viktige forskjeller når sykdommen rammer yngre personer med demens. Mange er fortsatt i arbeid, har barn og er fysisk spreke, men familiene har behov for tilpassede tjenester. Dette gratiswebinaret, den 31.10, setter derfor søkelys på tilpasse tilbud til yngre personer med demens og deres familier.
Psykisk helse, 04.10.2024

Når ringte du sist en eldre som du bryr deg om?

Torsdag er Verdensdagen for psykisk helse. – Gamle som opplever å bli skrøpelige, få mindre fremkommelighet og interesse, kanskje som del av en psykisk lidelse, er spesielt utsatt for å havne i den såkalte glemmeboka. Ved å gjenoppta kontakten kan du bidra til å redusere risikoen for depresjon, og til og med selvmordstanker. Er det noen du ikke har snakket med på lenge? Tiden er inne til å bruke av 8 minutter daglig for å gjøre noe med det, oppfordrer vår fagsjef i psykisk helse, Eivind Aakhus.