Pårørende, 17.09.2024

Pårørendeuka: E-læring og bok gir deg viktig, ny og kjærkommen hjelp

Nylig har det kommet en ny e-læring for pårørende, som også finnes i bokform. Den kan du laste ned, eller kjøpe for 100,-. Det gir deg kunnskap, som du kan trenge i påkørenderollen på en lettfattelig måte: Hva handler pårørenderollen om, hvilke rettigheter og tilbud finnes, hva er symptomene på demens og ikke minst hvordan hverdagslivet kan være for deg som er pårørende til en som er deg kjær med demens. Pårørendeuka er i regi av Pårørendealliansen, der Aldring og helse er med.
Demens, 16.09.2024

Kunstig intelligens og demens tema på Ger-IT

Tirsdag 17. september er tema for Ger-IT-undervisningen "Hvordan kunstig intelligens kan bedre diagnostiske verktøy for demens?". Foreleser er Hanneke Rhodius-Meester, geriater og senior forsker, OUS og Alzheimercenter Amsterdam. Undervisningen er en del av utdanningen for leger i spesialisering i geriatri, men alle som er interessert er velkommen.
09.09.2024

Hvordan frisklivssentraler, som i Eigersund kommune, er et gratis lavterskeltilbud for alle

Frisklivssentraler er lovbestemt gjennom folkehelseloven. Kommunene skal fremme helse og forebygge sykdom, og frisklivssentraler er en måte å oppfylle dette ansvaret på. De bidrar med veiledning og støtte til livsstilsendringer gjennom fysisk aktivitet, kostholdsråd og mestring av psykisk helse. Fire deltakere ved frisklivssentralen i Egersund har delt sine historier om helseutfordringer. De forteller hvordan frisklivssentralen, som lavterskeltilbud har vært til hjelp, støtte og motivasjon.
Demens, 03.09.2024

Demensforebygging i fokus på konferanse i Sverige

4. september arrangerer Nordens velferdssenter en fysisk og digital konferanse i Sverige om demensforebygging. På konferansen skal Grete Kjelvik fra Aldring og helse presentere noen av resultatene fra en rapport om temaet. Flere får demens i Norden, og deling av kunnskap over landegrensene er viktig. – Tilgang på kunnskap om effektive metoder er avgjørende for forebygging av kroniske sykdommer i alderdommen, for eksempel demens, sier Kjelvik.
Aldring, 30.08.2024

Taiwansk delegasjon på besøk for å lære mer om eldreomsorg

Et femtitalls personer fra Taiwan gjestet Norge og Aldring og helse denne uka for å lære mer om norske tiltak for å fremme velferd, spesielt innen eldreomsorg. Delegasjonen bestod av høytstående regjeringsmedlemmer, inkludert vise-presidenten, en minister, samt forskere og embetsmenn fra sentrale og lokale myndigheter. De sier Norge er ledende på eldreomsorg, og er svært interessert i forskning og resultater. De vil bruke kunnskapen fra besøket i utformingen av Taiwans politikk og rammeverk.
Kompetanseheving, 23.08.2024

VIPS-manualene er reviderte!

VIPS-manualene for institusjoner og for tjenester i hjemmet er reviderte. VIPS praksismodell hjelper helse- og omsorg med å jobbe personsentrert med personer med demens. På fagmøter analyseres samhandlingen mellom pasienten og personalet. Kommunen bør utdanne kursholdere, som kan ha basiskurs på arbeidsplassen og veilede personalet ved oppstart av VIPS praksismodell. Meld dere på VIPS kursholderkurs eller bestill eget kursholderkurs i kommunen. Basiskurs er forutsetning for å bestille manualene.
ABC-opplæringen, 21.08.2024

Lærer om positiv atferdsstøtte overfor personer med utviklingshemming

På en fagsamling i Asker i opplæringen Mitt livs ABC har Ulf Berge undervist tjenesteytere, som jobber med personer med utviklingshemming, i positiv atferdsstøtte (PAS). Han er førstelektor ved VID vitenskapelige høgskole, og forfatter av et hefte om PAS, som brukes i kombinasjon med Mitt livs ABC. Målsettingen er ikke primært å gjøre noe med atferd som utfordrer, men å lage omgivelser som personen liker og vil være i. – Vi må sørge for stabile omgivelser med kompetente ansatte, mener han.
Demens, 20.08.2024

Disputas: Alkoholbruk hos eldre med kognitiv svikt og demens

Doktorgraden til Ben Kamsvåg ved NTNU, har Anne-sofie Helvik, som hovedveileder, og flere fra Aldring og helse er involvert. Han så på drikkevanene til eldre over 60 år, som er henvist til utredning av kognitiv svikt og demens. Studien viste at ca. 20 prosent av dem drakk 1-3 ganger ukentlig og over 10 prosent 4-7 ganger. Kamsvåg fant ikke en sammenheng mellom frekvensen og tiden mellom debut av demenssymptomer og utredning eller med helsetjenestekostnader. Dette kan skyldes metodebegrensninger.
Demens, 31.07.2024

Vil roboter og teknologi kunne føre til et kaldere samfunn for eldre?

Det er potensial for det, mener Henrik Skaug Sætra, førsteamanuensis ved Institutt for informatikk ved universitetet i Oslo. – Bytter vi ut menneskelig kontakt blir det mye mer problematisk, men er det snakk om sosiale roboter kan det bli fristende, sier han. Forsøk med en sosial robotsel kalt Paro på eldrehjem for personer med demens viser at de trives med robotselen. I en annen studie sammenlignet forskere empati og kvalitet i rådene fra ChatGPT og leger, og ChatGPT kom faktisk best ut.