Psykisk helse, 31.10.2024

70-åringer er faktisk blitt mindre deprimert

Eivind Aakhus og Maria L. Barca, begge fra Aldring og helse, forsker på psykisk helse blant eldre. De forteller at forekomsten av depresjon har gått kraftig ned de siste 20 årene både blant kvinner og menn i 70-årene. Spesielt fra 1995-2018 har nedgangen vært tydelig. Den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser at risikoen for depresjon synker med alderen, men etter fylte 80 år øker den betydelig. Depresjon henger ofte sammen med ensomhet, og de som har størst risiko er menn over 85 år.
Fysisk helse, 30.10.2024

Styrkeuka 2024 er i gang!

Visste du at... Selv 90-åringer kan bygge muskelmasse gjennom styrketrening? Styrketrening kan forbedre søvnen din? Styrketrening kan gjøre hverdagens oppgaver enklere? Styrketrening gir bedre balanse og reduserer risiko for fall? Styrketrening reduserer risikoen for osteoporose? Styrketrening hjelper deg å regulere blodsukkeret? Styrketrening er bra for hofter og knær med artrose? Bli med i en Sterk og stødig-gruppe, du også! Styrkeuka er en landsomfattende dugnad i regi av Helsedirektoratet.
Demens, 21.10.2024

Webinar: Tilpassede tilbud for yngre personer med demens og deres familier

Hele familien påvirkes når yngre personer, altså dem under 65 år, får demens. Sammenliknet med eldre er det noen viktige forskjeller når sykdommen rammer yngre personer med demens. Mange er fortsatt i arbeid, har barn og er fysisk spreke, men familiene har behov for tilpassede tjenester. Dette gratiswebinaret, den 31.10, setter derfor søkelys på tilpasse tilbud til yngre personer med demens og deres familier.
Psykisk helse, 04.10.2024

Når ringte du sist en eldre som du bryr deg om?

Torsdag er Verdensdagen for psykisk helse. – Gamle som opplever å bli skrøpelige, få mindre fremkommelighet og interesse, kanskje som del av en psykisk lidelse, er spesielt utsatt for å havne i den såkalte glemmeboka. Ved å gjenoppta kontakten kan du bidra til å redusere risikoen for depresjon, og til og med selvmordstanker. Er det noen du ikke har snakket med på lenge? Tiden er inne til å bruke av 8 minutter daglig for å gjøre noe med det, oppfordrer vår fagsjef i psykisk helse, Eivind Aakhus.
Aldring, 04.10.2024

Krever foreldregenerasjonen for mye av besteforeldrene?

Line Baugstø har skrevet boken «Evil grandma». Den handler om en usympatisk og misfornøyd blivende bestemor, og Line er tydelig på at hovedkarakteren ikke er henne. I løpet av årene har relasjonen mellom barnebarn og besteforeldre forandret seg mener Anna Helle-Valle i Aldring og helse. – Den generasjonen som gjorde opprør på 70-tallet er nå eldre og bestemødre. Kanskje tar de med seg noen perspektiver som er litt sånn anti-autoritære, anti-konvensjonelle og anti-konservative, sier Helle-Valle.
Aldring, 02.10.2024

Vi blir eldre og har flere gode år

Ny studie viser at verdens befolkning vokser, og at vi får flere år med god helse. Studien ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet. Det er også færre tilfeller av hjerneslag og hjerteinfarkt. Dette gjelder Norge, Norden og andre høyinntektsland, men også globalt opplyser FHI. I Norge har sykdomsbyrden fra hjertesykdom falt med 2,4 prosentpoeng fra 2011-2021. Norge er på topp ti i verden i forventet levealder, men lever ikke lengst i Norden, ifølge FHI.
Pårørende, 17.09.2024

Pårørendeuka: E-læring og bok gir deg viktig, ny og kjærkommen hjelp

Nylig har det kommet en ny e-læring for pårørende, som også finnes i bokform. Den kan du laste ned, eller kjøpe for 100,-. Det gir deg kunnskap, som du kan trenge i påkørenderollen på en lettfattelig måte: Hva handler pårørenderollen om, hvilke rettigheter og tilbud finnes, hva er symptomene på demens og ikke minst hvordan hverdagslivet kan være for deg som er pårørende til en som er deg kjær med demens. Pårørendeuka er i regi av Pårørendealliansen, der Aldring og helse er med.
09.09.2024

Hvordan frisklivssentraler, som i Eigersund kommune, er et gratis lavterskeltilbud for alle

Frisklivssentraler er lovbestemt gjennom folkehelseloven. Kommunene skal fremme helse og forebygge sykdom, og frisklivssentraler er en måte å oppfylle dette ansvaret på. De bidrar med veiledning og støtte til livsstilsendringer gjennom fysisk aktivitet, kostholdsråd og mestring av psykisk helse. Fire deltakere ved frisklivssentralen i Egersund har delt sine historier om helseutfordringer. De forteller hvordan frisklivssentralen, som lavterskeltilbud har vært til hjelp, støtte og motivasjon.
Demens, 03.09.2024

Demensforebygging i fokus på konferanse i Sverige

4. september arrangerer Nordens velferdssenter en fysisk og digital konferanse i Sverige om demensforebygging. På konferansen skal Grete Kjelvik fra Aldring og helse presentere noen av resultatene fra en rapport om temaet. Flere får demens i Norden, og deling av kunnskap over landegrensene er viktig. – Tilgang på kunnskap om effektive metoder er avgjørende for forebygging av kroniske sykdommer i alderdommen, for eksempel demens, sier Kjelvik.