– Vi har hatt mistanke om at dette er et område der vi ikke har gitt et godt nok tilbud. Denne rapporten bekrefter at det er en rekke hull i tilbudet, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie til NTB ved lanseringen.
Det er Rambøll Management Consulting som på oppdrag fra Helsedirektoratet har gjennomført kartleggingen. Målet har vært å gi en dekkende, avgrenset og håndterlig beskrivelse av befolkningens hjernehelse anno 2017. Det er ifølge rapporten vanskelig å si noe om kvaliteten i tilbudet som gis til pasienter og pårørende som er rammet av en hjernesykdom. Det finnes derimot flere eksempler på tjenestesvikt kommunalt og på spesialisthelsetjenestenivå, i tillegg til store regionale forskjeller.
– Det er først når vi ser hjernehelsen under ett at vi ser omfanget av dette helsespørsmålet. Det har skapt et momentum for å gjøre noe med disse utfordringene, sa Bent Høie.

Helsedirektoratet
Svekker livskvaliteten
Begrepet hjernehelse defineres som helsetilstand knyttet til funksjoner, sykdommer, skader og tilstander i hjernen og øvrige deler av nervesystemet. Til grunn for oversikten ligger personer med medfødte sykdommer, funksjonsnedsettelser, degenerative sykdommer/ muskelsykdommer samt psykiske lidelser. Dette er pasienter med behov for livslange tverrfaglige og koordinerte tjenester, både i spesialist- og primærhelsetjenesten. Rapporten viser at samarbeidet ofte svikter, og at mange kommuner mangler et lavterskeltilbud.
– Mange mennesker har nedsatt livskvalitet som følge av tilstander knyttet til hjernehelse. Vi håper at rapporten kan være et første skritt på veien for å utvikle bedre tjenester, sa helsedirektør Bjørn Guldvog.
For følgende grupper konkluderes det med at det er behov for særlig innsats i tiden som kommer: Yngre med demens, minoritetsspråklige med demens, personer med utviklingshemming og demens, personer med utviklingshemming og psykiske lidelser. Helsedirektoratet anbefaler også at det utarbeides en strategiplan på området hjernehelse som involverer mange sektorer og tjenester, og som skal sørge for at personer med diagnoser og tilstander innen hjernehelse får et faglig nødvendig, tverrfaglig og tilstrekkelig tilbud.
Unnviker største utfordring
Forskningsleder i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Anne Rita Øksengård er nevrogeriater med doktorgrad innen demensområdet. Hun er også foreningens representant i hjernerådets arbeidsgruppe, som nå skal følge opp statusrapporten.
– Rapporten er først og fremst et løft når det gjelder å rette oppmerksomheten mot hele det nevrologiske feltet. Vi kan likevel ikke unngå å påpeke manglene i dens beskrivelse av demenssykdommene, som jo er den desidert største samfunnsutfordringen på dette området. Landets største interesseorganisasjon på demensområdet vil derfor oppfordre regjeringen til å løfte forskning og innovasjon som ikke dekkes av Demensplan 2020 inn i rapporten.
– Vi vil også stille spørsmål ved manglende bruk av viktige referanser. Forekomst- og sykdomsbyrdetall ville blant annet sett helt annerledes ut om rapporten Ressursbruk og sykdomsforløp ved demens (REDIC) hadde vært lagt til grunn, sier Øksengård.