De fleste gamle som får COVID-19-infeksjon blir friske igjen
Selv om COVID-19 er en alvorlig infeksjon hos eldre og folk med svekket helse, er det viktig å huske på at selv hos de mest utsatte gruppene er det vanligste at man kommer gjennom infeksjonen og blir frisk igjen.
Hva er koronaviruset og hva er COVID-19?
Utypiske symptomer hos eldre
De typiske symptomene på COVID-19-infeksjon er feber og luftveissymptomer. Ved denne infeksjonen, som ved andre infeksjoner, får eldre ofte mer utypiske symptomer. Symptomer kan være nyoppstått falltendens, nyoppstått forvirring eller forvirring som brått er blitt verre enn det pleier å være, eller plutselig redusert evne til å greie seg selv. Dette kan være symptomer på COVID-19-infeksjon hos en gammel og sårbar person, og bør føre til at man tar nødvendige skritt både for å ivareta pasienten og for å hindre evt. smitte.
Hvem bør innlegges i sykehus?
Alle som har en usikker diagnose, dårlig allmenntilstand eller plager som ikke lar seg behandle godt andre steder, må kunne bli innlagt – enten de er smittet med COVID-19 eller feiler noe annet! Det er viktig at alle som trenger sykehusene får hjelp, selv om situasjonen er spesiell. Pasienter som allerede er innlagt i sykehjem, vil i de fleste tilfeller være best tjent med å bli i sykehjemmet. Disse pasientene kan normalt få den samme behandlingen i sykehjemmet som de ville fått på sykehus. De er da ikke tjent med å bli flyttet til et annet sted.
Les mer om koronaviruset og eldre
Hvem bør innlegges i intensivavdeling?
Behandling i intensivavdeling er inngripende og dessverre ofte plagsom. Vi bruker slik behandling når det er utsikt til at det kan hjelpe pasienten til å overleve, men vi skal ikke plage pasienter i livet siste fase med plagsomme og nytteløse behandlingstiltak. For COVID-19-infeksjon som er blitt så alvorlig at intensivbehandling kunne være aktuelt, er dødeligheten dessverre høy uansett.
Gamle med reduserte reserver, som har «lite å gå på», vil i en slik situasjon ha ekstra høy dødelighet. Slike pasienter vil derfor vanligvis ikke være tjent med å komme på intensivavdeling. Spreke gamle, derimot, skal ikke nektes intensivbehandling bare fordi de er gamle av år.
Det å ha mange kroniske sykdommer, å være avhengig av hjelp i dagliglivet for å klare seg, å ikke kunne gå uten støtte, å ha gått ned 5 kg eller mer på et år, og å ha demens, er alt sammen tegn på svekkede kroppslige reserver. Jo flere av disse forholdene som er til stede, jo dårligere er reservene, og jo sterkere argument vil det være for å unngå intensivbehandling.
Kritisk syke gamle har krav på god lindrende behandling
Pasienter som har høy risiko for å ikke overleve må sikres adekvat lindring. Ingen skal ha store plager i livets siste fase. Kapasitetsutfordringer og nødvendige smitteverntiltak må ikke gjøre at lindrende behandling blir forsømt.
Avklaring av behandlingsmål er nyttig for pasient, pårørende og helsepersonell
Når en eldre og sårbar person blir alvorlig syk, melder det seg ofte spørsmål om hvor aktiv behandling som skal gis. Eldre skal få behandling de kan ha nytte av, men skal spares for behandling som ikke vil være til hjelp eller som de selv ikke ønsker. Det er viktig at lege, pasient, pårørende og annet helsepersonell snakker åpent sammen om hva som er pasientens og de pårørendes forventninger og preferanser. Dette bør helst skje i god tid, før pasienten i verste fall blir så dårlig at han eller hun ikke lenger er i stand til å gi uttrykk for sitt ønske.
COVID-19-epidemien skaper utfordringer når det gjelder å gi gamle pasienter like god behandling som ellers
Smitteverntiltak er svært viktige for gamle pasienter, fordi de er særlig utsatt hvis de blir smittet. Men smitteverntiltakenes ulemper er også potensielt ekstra skadelige for de eldste og mest sårbare. Disse pasientene trenger å bli mobilisert, å få nært og godt stell, og å ha folk de kjenner hos seg som kan berolige og trygge dem. Alt slikt blir vanskeligere med de omfattende smitteverntiltakene som nå er nødvendige. Det er en stor utfordring for helse- og omsorgspersonell å kompensere for dette så godt det lar seg gjøre, slik at gamle, til tross for epidemien, får så god behandling, omsorg og rehabilitering som det er mulig å få til.