En ny evalueringsrapport viser de gode resultatene: flere personer med demens fikk innvilget tjenester fra kommunen, flere fikk dagaktivitetstilbud og flere fikk ulike hjelpemidler i eget hjem. Samtidig var det gode tilbakemeldinger fra pårørende, som blant annet sa at hjemmebesøket fra primærkontakten virket avlastende i seg selv.
Videreføres i satsninger
Hovedprinsippene vil videreføres i Demensomsorgens ABC, som er Aldring og helses opplæringstilbud for kommunalt ansatt helse- og omsorgspersonell. Erfaringer fra prosjektet tas også med i Helsedirektoratets satsing på systematisk oppfølging etter diagnose, som et ledd i Demensplan 2020. Denne satsningen starter for fullt i 2017.
Evalueringsrapporten fra prosjektet “Tiltakspakke demens” har tatt for seg resultatene fra syv kommuner ved gjennomføringen av en systematisk og oppfølgingsmodell for hjemmeboende personer med demenssykdom og deres pårørende.
Det var demenskoordinator i Grimstad kommune, som i samarbeid med demensteamet (nå hukommelsesteam) og hjemmebaserte tjenester, utviklet modellen. Den kom i tillegg til de ordinære tiltakene.
Opplever trygghet og støtte
Tiltakspakken sikrer at personer med demens og deres pårørende opplever trygghet og støtte i hverdagen. Kommunen oppretter en primærkontakt, som har månedlige møter med personen med demens og pårørende. Ved hvert besøk krysser man av på en sjekkliste for helsetilstand og demensforløp, og informerer fastlegen.
Modellen ga større kontinuitet og forutsigbarhet for alle parter i prosessen, og både pasient og pårørende opplevde større tillit og trygghet. Men den ble også oppfattet som sårbar for sykefravær, til tider tidkrevende og at det var helt avgjørende at leder var tydelig, engasjert og involvert.
Gjennom Demensplan 2015 har det blitt mer fokus på utredning og diagnostisering av personer med demens. Dermed får stadig flere personer konstatert demenssykdom tidligere, og flere bor lenger hjemme. Mer enn halvparten bor i dag i eget hjem. De har behov for tettere og mer systematisk oppfølging, noe som er vektlagt i Demensplan 2020.
Positiv erfaring
Oppfølging av personer med demens er et kommunalt ansvar, og kommunene må sette inn riktig hjelp til rett tid. Det har vist seg at kommunene i mange tilfeller setter av for lite ressurser til demensomsorgen, og at hukommelsesteamene må styrkes for at tjenesten skal fungere optimalt.
Prosjektet «Tiltakspakke demens» viste seg å være en positiv erfaring for de involverte. Modellen lot seg gjennomføre i praksis, og tilbudet til hjemmeboende personer med demens og deres pårørende ble altså bedre.