Årsrapport 2023

Nasjonalt senter for aldring og helse

Leders beretning

Nasjonalt senter for aldring og helse (Aldring og helse) er et nasjonalt kompetansemiljø for aldring og eldrehelse i Norge. Målgruppene er ansatte, studenter og forskere på alle nivåer i helsetjenestene. Andre viktige målgrupper er beslutningstakere, nasjonale helsemyndigheter, eldre, deres pårørende og allmennheten. 

Noen glimt fra 2023

Her finner du noen glimt fra alt det spennende vi gjorde i 2023. Det var en stor variasjon i våre aktiviteter og noen av aktivitetene fikkk mye oppmerksomhet i aktuelle fagmiljøer og i pressen. Vårt møte med Ingebrigt Steen Jensen og Ivar Dyrhaug satte søkelys på det å leve med diagnosene demens og Parkinsons sykdom. Demensfeltet er i en rivendet uvikling og vår konferanse om «Demensdiagnositikk i en ny tid» var aktuell og godt besøkt.

Da Ingebrigt Steen Jensen og Ivar Dyrhaug møtte helse- og omsorgsministeren

De har møtt mange mennesker etter at de sto fram med sine sykdommer. Denne gang skulle de møte minister Ingvild Kjerkol, for å snakke om demens, Parkinsons sykdom og eldreomsorg, i regi av Aldring og helse

Behovet for hjelp på hjemmebane blir stadig større jo eldre vi blir

En fordobling i antallet på 80-åringer i 2040 vil føre til at flere av oss vil trenge hjemmetjenester i fremtiden. – Volumet på tjenestene vil øke, og det er hendene og ikke kronene som er vanskeligst å få på plass, sier Geir Selbæk, forskningssjef i Aldring og helse.

Nye verktøy for bedre tjenester til personer med demens

Til hjelp i arbeidet med å forbedre tjenestene til personer med demens og deres pårørende er det nå lansert nye ressurser, nyttige verktøy og ulike tiltak, som del av Demensplan 2025, og ble laget på oppdrag fra Helsedirektoratet

Forskning og utvikling

Forskning og utvikling skal bidra til bedre grunnlag for beslutningstagere nasjonalt. Forskning og utvikling skal ha klinisk relevans. Kunnskapen som skapes, skal videreformidles raskt og på en forståelig måte for dem som bruker våre opplæringsressurser og våre nettsider. Forskning og utvikling ved Aldring og helse skal skape kliniske og forskningsmessige nettverk på tvers av regioner, på tvers av profesjoner og på tvers av tjenestenivåer.

Kompetanseheving

En av Aldring og helses kjerneoppgaver har alltid vært å utvikle og spre kompetanse til tjenestene gjennom ulike opplæringsmodeller på oppdrag fra myndighetene.

Hvert år gjennomfører et stort antall helse- og omsorgsarbeidere kompetanseheving og utdanning hos Aldring og helse. Tilbudet spenner fra korte introduksjonskurs til meritterende utdanning. Mange av tilbudene våre er gratis for deltakeren. Det er lønnsomt for både virksomhetene, deltakerne og kommunene at kompetansenivået heves.

Våre fagområder

Aldring og helse har ansvar for å bidra til kunnskap og kompetanse omaldring og eldrehelse. Tradisjonelt har vi nådd bredt ut med informasjon,kunnskap og kompetanse tilpasset ulike målgrupper. Vi henvender osstil alt fra allmennheten til ulike grupper ansatte i helse- og omsorgstjenesteneog ulike forskningsmiljøer. Vi har en bred tilnærming til aldringinnenfor følgende fagfelt:

  • Aldring
  • Fysisk helse
  • Psykisk helse
  • Kognisjon og demens

Kommunikasjon

Nasjonalt senter for aldring og helse er i en spennende utvikling og kommunikasjon er en helt sentral del av vår virksomhet. Vi er opptatt av å holde et høyt kommunikasjonsfaglig nivå og tar i bruk et bredt spekter av virkemidler i mange kanaler. 

1.327.920
Nettsidevisninger

36.393
Følgere på Facebook

2.200.000
Facebook videovisninger

9000
Abonnenter på nyhetsbrev

Forankring og organisasjon

Nasjonalt senter for aldring og helse (Aldring og helse) har et nasjonalt ansvar og er opptatt av å ha aktivitet i alle helseregioner. Vi har kontorer og ansatte fordelt over hele landet, men organisatorisk er Aldring og helse forankret i Helse Sør-Øst RHF, og er et sameie mellom Oslo Universitetssykehus HF og Sykehuset i Vestfold HF. Vårt eierstyre består av klinikkleder for Medisinsk klinikk ved Oslo universitetssykehus (OUS) og forsknings- og innovasjonsdirektør ved Sykehuset i Vestfold (SiV). SiV er ansvarlig for administrativ oppfølging.