Våre fagområder

Våre fagområder

Aldring og helse har ansvar for å bidra til kunnskap og kompetanse omaldring og eldrehelse. Tradisjonelt har vi nådd bredt ut med informasjon,kunnskap og kompetanse tilpasset ulike målgrupper. Vi henvender osstil alt fra allmennheten til ulike grupper ansatte i helse- og omsorgstjenesteneog ulike forskningsmiljøer. Vi har en bred tilnærming til aldringinnenfor følgende fagfelt:

Aldring

Med aldring kommer fysiske, psykiske og sosiale forandringer, som redusert syn og hørsel. Det øker også sårbarheten for plager og sykdommer, men opplevelsen av aldring varierer individuelt og erpåvirket av samfunnet. Her er noen av områdene vi jobber med under området fagområdet aldring:

Aldring i et livsløpsperspektiv

Helse og funksjon i eldre år påvirkes av livet fra fødsel til voksen alder. Sosial ulikhet gjennom livsløpet gir ulike forutsetninger ved aldring. Det er et mål nasjonalt og internasjonalt å tilrettelegge for best mulig aldring for alle.

Folkehelse og aldring

Flere eldre lever lenger og med bedre helse. Eldrebefolkningen er mangfoldig, og behovet for hjelp er størst blant de eldste. Målet er å sikre en god alderdom med god funksjon og livskvalitet, samtidig som vi sikrer bærekraftig velferd.

Sunn aldring

FN lanserte i 2020 en global handlingsplan for sunn aldring 2021-2030. WHO beskriver sunn aldring som å utvikle og vedlikeholde funksjonsevne for å trives i eldre år. Målet er å legge til rette for best mulig funksjonsevne for alle eldre.

Funksjonsevne og aldring

Aldringsprosesser øker sannsynligheten for nedsatt funksjonsevne. Vanlige funksjonsnedsettelser skyldes nedsatt syn, hørsel, kognisjon, mobilitet, sykdommer eller psykososiale forhold.

Utviklingshemming og aldring

Vi bidrar til bedre tjenester og økt livskvalitet for eldre med utviklingshemming gjennom forskning og fagutvikling. I 2023 har vi gjennomført flere prosjekter om helse og levekår ved aldring, inkludert studier om Downs syndrom og demens, og veteraners helse.

Helt åpent om aldring

Helt åpent om aldring utfordrer etablerte oppfatninger og skaper oppmerksomhet rundt aldring. Et eksempel på aktivitet er generasjonsfestivalen.no.

Fysisk helse

God fysisk helse betyr for mange å ha en kropp som fungerer og som gir lite plager. Fysisk helse i eldre år påvirkes av naturlige aldringsprosesser, økt risiko for sykdom og av funksjonstap. Samtidig ser vi også at mange bevarer god fysisk helse i høy alder.

Fagområdet fysisk helse bidrar til forskning, kvalitetsarbeid og kompetansespredning om hvordan vi kan bevare best mulig fysisk helse og funksjon i eldre år. Vi har tett samarbeid med geriatrien i sykehusene og med primærhelsetjenesten i kommunene. Begge har tverrfaglig utredning og behandling av eldre pasienter ved akutte og kroniske sykdommer som en sentral oppgave. I 2023 har hovedsatsingen vært forskning på fysisk aktivitet og vurdering av skrøpelighet hos eldre. I tillegg har Sterk og stødig, treningsgrupper for eldre, økt i aktivitet og utbredelse. Gjennom økt kursaktivitet er det nå over 100 kommuner som har egne Sterk og stødig-veiledere, og det er over 430 treningsgrupper på landsbasis.

Mer informasjon om fysisk helse finner du på våre nettsider.

Psykisk helse

Psykiske lidelser og plager er vanlig også hos eldre. Mange kan få hjelp i primærhelsetjenesten, mens andre vil ha behov for et tilbud i spesialisthelsetjenesten. På våre nettsider kan du lese mer om utredning, behandling og de vanligste psykiske lidelsene hos eldre. Du finner også lenker til e-læring, podkast og andre kompetansehevende tilbud.

Innenfor fagområdet psykisk helse jobber vi med forskning, fagutvikling, kompetansespredning og kvalitetsregister for alderspsykiatri. Hovedsatsningene i 2023 har vært lansering av digital versjon av det nasjonale kvalitetsregisteret for alderspsykiatrien (KVALAP) og ferdigstillelse av den reviderte ABC-en «Psykiske lidelser hos eldre». I 2024 vil alle alderspsykiatriske avdelinger levere data til KVALAP og ABC-en blir sendt i trykken.

Kognisjon og demens

Fordi det blir flere eldre i Norge, øker antallet personer med demens. Vi oppfordrer alle til å lære mer om demens. Kunnskap er viktig for de som lever med demens, deres pårørende, frivillige og helse- og omsorgspersonell. På våre nettsider finner du både fakta om demens og aktuelle verktøy for helse- og omsorgspersonell. Ansatte på fagområdet demens i Aldring og helse representerer bred tverrfaglig kunnskap og kompetanse.

Til fagområdets oppgaver hører forskning, fagutvikling, kompetanseheving og formidling. Aldring og helse utfører på oppdrag fra helsemyndighetene forsknings- og utviklingsprosjekter, som de femårige demensplanene. Vi spiller en aktiv rolle i internasjonalt samarbeid om demens.

I 2023 er det ferdigstilt flere åpent tilgjengelige e-læringsprogrammer om utredning og behandling av personer med demens. Innen forskning og utviklingsarbeid har vi blant annet sett på risikofaktorer og mulighet for forebygging av demens, samt metoder for kognitiv stimulering og meningsfulle aktiviteter gjennom demensforløpet. Det er samlet inn data som vil gi oss oversikt over insidens av demens i Norge.