Da Ingebrigt Steen Jensen og Ivar Dyrhaug møtte helse- og omsorgsministeren

De har møtt mange mennesker etter at de stod fram med sine sykdommer. Denne gang skulle de møte minister Ingvild Kjerkol, for å snakke om demens, Parkinsons sykdom og eldreomsorg.

Latteren sitter løst når Ingebrigt Steen Jensen og Ivar Dyehaug er på besøk hos landets viktigste helse- og omsorgspolitiker. De fleiper om sykdommene sine, og kommer med skråblikk og innsiktsfulle betraktninger om livet og framtiden.

– Først og fremst to trivelige karer, som kommer med et kraftfullt budskap om at det er de dagene vi får som er livet, uansett, var Kjerkols første respons på sitt brede trøndermål.

Ingvild Kjerkol og Ingebrigt Steen Jensen ler. Foto
Ingebrigt Steen Jensen kom med mange treffende kommentarer på møtet med helse- og omsorgsministeren. Foto: Petter Hveem.

– Dette tror jeg betyr veldig mye for veldig mange, som er i samme situasjon som Ingebrigt og Ivar. Vi må fortsette å knuse skam, og fokusere på de meningsfulle hverdagene, fortsetter hun.

Åpne om sin situasjon

Ivar Dyrhaug forteller at ministeren var opptatt av å høre om hvordan de har det, hvordan de har opplevd ting, og hvordan livene deres er med sykdommene.

– Hun ville se om det kunne hjelpe henne i forståelsen av sånne sykdommer som vi sliter med. Men hun var nok ikke veldig interessert i våre politiske løsninger, sier han med et glimt i øyet.

– Du skal stå tidlig opp om morran for å slå skammen til en Alzheimer-pasient, fleiper Ingebrigt Steen Jensen underveis i møtet. Aller ler godt, men det ligger et alvor innbakt i latteren.

Det handler mye om åpenhet i møtet med sykdommen, mener Steen Jensen.

– Her var det to muligheter for meg. Den ene var å legge seg ned og dø, synes synd på seg sjøl, og tenke at jeg ikke har noe mer å bidra med. Og den andre muligheten var å si at jeg skal f… skjære meg gi han Alzheimer en på trynet, sier Steen Jensen, som nå er i gang med sin andre bok om sitt møte med demenssykdommen.

– Et inspirerende møte

Dyrhaug forteller om den skammen som mange Parkinson-pasienter opplever, og som han selv ikke visste var så framtredende.

– Å stå fram har blitt veldig godt tatt imot, og når det er så mye skam der ute, så hjelper det at noen står fram. Men jeg synes at jeg har fått ufortjent mye ros, jeg har jo bare gjort det som er naturlig for meg, sier han beskjedent.

Daglig leder Kari Midtbø Kristiansen var også med på møtet, som kom i stand på initiativ fra Aldring og helse.

Mennesker samlet rundet et bord. Foto
God stemning på ministerens kontor (f.v. helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, Ingebrigt Steen Jensen, Ivar Dyrhaug, daglig leder i Aldring og helse, Kari Midtbø Kristiansen og forskningssjef Geir Selbæk, også Aldring og helse. Foto: Petter Hveem

– Det at Steen Jensen og Dyrhaug ikke har blitt møtt med negative reaksjoner, og ikke har behøvd å føle på skammen, tenker jeg er fint for helse- og omsorgsministeren å høre, sier hun.

– Da kan hun bidra videre til at åpenheten blir mer naturlig for oss om ulike sykdommer, og om aldring generelt.

Ministeren forteller at hun fikk mye ut av møtet med Steen Jensen og Dyrhaug.

– Det at noen står fram med sine sykdommer, som Ingebrigt og Ivar om demens og Parkinsons, er uvurderlig. For meg har dette vært en veldig inspirerende formiddag, sier Kjerkol.