Helt åpent Kulturhus: Aldring, kroppen og åpenheten

På Kulturhuset presenterte Helt åpent om aldring et fyldig og variert program om aldringens ulike aspekter. Hvordan kan vi møte egen aldring med et åpent sinn, men samtidig være åpne om de utfordringene vi har med et aldrende samfunn?

Tidligere i livet forbinder vi ofte alderdommen med utfordringer, men med alderen kommer også erfaring, frihet og muligheter.

Trond Viggo Torgersen snakket med datteren Anna Helle-Valle om den aldrende kroppen på Kulturhuset i går. I dag kommer blant annet Ingebrigt Steen Jensen og Ivar Dyrhaug for å snakke åpent om sin sykdom.

Hva skjer under Helt åpent om aldring?

Gårsdagens Helt åpent om aldring var spekket med spennende innslag. Blant annet fikk vi være med på en tankevekkende, skarp og lattermild prat om den aldrende kroppen med Anna Helle-Valle og hennes far Trond Viggo Torgersen.

Prat om mat

Det er mye vi kan gjøre for å holde på matlysten og trives. Erlend Eliassen, en av dem som satt i panelet under temaet Prat om mat, er med i denne filmen. Han er kostøkonom, og vinner av matglede-prisen.

Alderens vår med Scenefryd

– 5. og 6. desember fylles hele Kulturhuset i Oslo med spennende foredrag og samtaler, kulturelle innslag og aktiviteter rundt temaet aldring. Arrangementet Helt åpent om aldring blir akkurat det – helt åpent. Vi går inn i det med en åpen tilnærming, et åpent sinn, det er åpent for alle og helt gratis. Vi inviterer til deltagelse i aktiviteter, det blir kurs, tango og jazz. Det er fotoutstilling og filmfremvisning, sier daglig leder i Nasjonalt senter for Aldring og helse, Kari Midtbø Kristiansen.

– Det er to hovedtemaer vi tenker det er svært viktig å løfte opp under disse dagene på Kulturhuset, og vi er så heldige å ha fått mange spennende og dyktige gjester, fortsetter Midtbø Kristiansen. 

Helt åpent med program. Plakat
Du finner også programmet på nettsiden vår

Trond Viggo Torgersen og Anna Helle-Valle: Hva gjør aldringen med kroppen vår? 

– Vår hovedgjest på mandag er Trond Viggo Torgersen, som inviterer til en faglig og personlig samtale på tvers av generasjonsskillet med sin datter, Anna Helle-Valle. 

Trond Viggo Torgersen og datteren Anna Helle-Valle snakker om den aldrende kroppen på Helt åpent om aldring. Foto: Seminarpartner/Monika Kolstad

Torgersen er aktuell med boka Kroppen for voksne der han gir sine personlige refleksjoner i en munter og opplyst språkdrakt. Han ønsker å gi et godt utgangspunkt for å ta kloke valg om egen helse inn i alderdommen.

Far og datter snakker om den aldrende kroppen og kroppens plass i et aldrende Norge. Hva skjer i den aldrende kroppen? Hvordan har fokus på kropp endret seg de siste femti årene? Og er det viktig eller bare kleint for far og datter å snakke om kroppen?

Ivar Dyrhaug og Ingebrigt Steen Jensen: Hvordan får vi åpenhet om sykdom ved aldring?

Full åpenhet fra Ivar Dyrhaug og Ingebrigt Steen Jensen. Foto: Martin Lundsvoll.

– Tirsdagens hovedgjester byr på en samtale om livet med Parkinsons og Alzheimers. Ivar Dyrhaug og Ingebrigt Steen Jensen møter Geir Selbæk. De forteller om livet etter diagnosen, og deler sine erfaringer, sier Midtbø Kristiansen.

Ingebrigt Steen Jensen fikk diagnosen demens for ca. ett år siden, og kom med bok om temaet i høst. Den tidligere NRK-profilen Ivar Dyrhaug, som ledet programmet Beat for Beat i mange år, fortalte åpent om sin Parkinsonsykdom tidligere i år.

Begge to ønsker å bidra til å øke oppmerksomhet og redusere fordommer rundt sykdommene de er rammet av. Jeg tror mange vil ha nytte av å høre deres historie. 

Geir Selbæk

Han er opptatt av at samtalen skal være åpen og ærlig, og at den skjer på Steen Jensen og Dyrhaugs premisser.

Ønsker å fremme dialog

– Vi ønsker å få opp en dialog om aldring i samfunnet når vi nå går inn i en tid med flere eldre enn yngre. FN sier at dette vil påvirke alle samfunnsområder. Hvordan skal vi møte dette? Det spør Anna Helle-Valle om, som nå jobber i Aldring og helse. 

– Jeg tror det handler om brobygging, om åpenhet og om å fjerne fordommer mot alderdommen. Alderdommen er en utrolig spennende tid flere og flere av oss får oppleve mer av. Så vi må lære oss å snakke om den og møte den med åpent sinn, sier hun.

Helt åpent om aldring skjer i samarbeid med Pensjonistforbundet.