Ny studie: Kurs kan gjøre at unge mestrer foreldres demens bedre

Hvordan balanserer man sitt eget liv når en av foreldrene får demens? En ny studie undersøker hvordan unge omsorgspersoner finner støtte og mestring gjennom helgekurset «Tid til å være ung?» for unge voksne mellom 18 og 30 år.

For unge voksne som har en forelder med demens, er livet ulikt fra mange andre og alt annet enn normalt. Mange blir tvunget inn i en voksenrolle med mye ansvar, samtidig som de prøver å balansere sitt eget liv. Med dette helgekurset, mestrer unge voksne foreldrenes demens bedre.

Det å være alene i denne situasjonen er for mange overveldende, men et nasjonalt kurs forøker å hjelpe disse unge voksne til å lære, finne fellesskap og finne tilbake til seg selv.

På «Tid til å være ung?» får de hjelp til å håndtere følelsesmessige, praktiske og sosiale utfordringer som følger med omsorgsrollen.

Fire hovedtemaer

I studien deltok åtte tidligere kursdeltakere. De ble intervjuet i en kvalitativ undersøkelse som bruker en fenomenologisk hermeneutisk metode. Målet var å se på temaer rundt deltakernes livssituasjon som unge omsorgspersoner, hvordan de opplevde kurset og hvordan livene deres ble påvirket av kurset i etterkant.

Gjennom studien ble fire hovedtemaer trukket frem:

  • Hjelp til å akseptere situasjonen
  • En følelse av fellesskap
  • Behov for informasjon
  • Behov for å leve sitt eget liv

Studien, som er gjennomført og skrevet av Celine Haaland-Johansen ved Aldring og helse, konkluderer med at kurs som dette er viktige for å gi unge omsorgspersoner bedre mestringsstrategier og redusert stress.

Den peker også på behovet for mer kunnskap fra helsevesenet om unge pårørendes situasjon og at de tilbyr bedre støtteordninger.

Hjelp til å akseptere situasjonen

Det første hovedtemaet som ble belyst var det å få hjelp til å akseptere situasjonen, og at det var vanskelig å akseptere at en av foreldrene var syk og at fremtiden ville bli annerledes enn de hadde sett for seg.

«Tid til å være ung?» hjalp dem ved å gi informasjon om demens, noe som gjorde dem bedre rustet til å forstå endringer hos forelderen. Det å møte andre i samme situasjonen ga en følelse av å ikke være alene.

– Det hjalp virkelig (…) Det suger, men andre har klart det samme. Da kan jeg også klare det,” sa en deltaker som deltok i studien.

En følelse av fellesskap

Mange av deltakerne opplevde at de var alene i rollen som omsorgsperson, men kurset ble en arena for å dele erfaringer med andre unge som forsto deres frustrasjoner og følelser.

Flere av deltagerne rapporterte at de fikk nye vennskap med andre kursdeltakere, og noen deltok også sammen med søsken. Kurset var med på å styrke familierelasjonen.

Behov for informasjon

Før deltakerne deltok på kurset hadde flere av de lite kunnskap om demens og var usikre på hvordan sykdommen ville utvikle seg. På kurset fikk de viktig informasjon om sykdomsforløpet, rettigheter og mestringsstrategier.

Noen av de som deltok syntes det var mye informasjon på én gang, men det var samtidig nyttig for å håndtere situasjonen bedre på hjemmebane.

Behov for å leve sitt eget liv

I studien beskriver deltakerne omsorgsrollen som belastende, både når det gjelder følelser og det praktiske. De lærte de dem at det er viktig å prioritere seg selv og eget liv for å kunne mestre omsorgsrollen.

Etter å ha deltatt på kurset var det mange som fikk mindre skyldfølelse og stress, og kurslederne støttet deltakerne i at det var riktig å sette grenser.

Unge omsorgspersoner trenger mer støtte

Studien understreker at unge omsorgspersoner ofte faller utenfor helsevesenets tilbud. Kurs som «Tid til å være ung?» gir dem ikke bare praktiske verktøy, men også styrken til å ta tilbake kontrollen over eget liv.

Har du ikke hørt på podkasten “Tid til å være ung”? Hør den her!

Vil du være med på helsekurs? Les mer og meld deg på her!

Relevante linker:

Referanser

Celine Haaland-Johansen, Ingebjørg Haugen og Anne Marie Mork Rokstad: “Time to Be Young?” – A Qualitative Study Exploring the Impact of Attending a Course for Young Carers Who Have a Parent with Dementia, 2025