Alderspsykiatrisk spesialisttilbud i Helse Bergen opptaksområde skiller seg fra andre steder i landet. Tilbudet gis av både Seksjon for alderspsykiatri ved Psykiatrisk Klinikk som tilhører HBE, og NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus som er en privat ideell virksomhet med driftsavtale med Helse Vest. Overføring av akutt innlagte eldre med psykiske lidelser fra Psykiatrisk akutt mottak (PAM) til Seksjon for alderspsykiatri har vært regulert av deres interne rutiner, mens samarbeidet mellom PAM og Olaviken sykehus tidligere var basert på muntlige avtaler på avdelingsledernivå.
For å gjøre samarbeidet mer formalisert og systematisk ble det i 2013 inngått en avtale mellom Psykiatrisk divisjon Helse Bergen og NKS Olaviken om overføring av akutt innlagte eldre pasienter med behov for alderspsykiatrisk utredning og behandling.
Mål med avtalen var
- å sørge for at eldre pasienter med alvorlige psykiske lidelser får adekvat helsehjelp for test mulig
- bidra til effektiv pasientflyt mellom institusjoner
Aktuelle pasientgrupper ble definert til å være:
- pasienter med demens og alvorlige tilleggs symptomer som angst, depresjon, psykose, vesentlig omfang av avvikende atferd
- pasienter med uavklart kognitiv svikt/ demensdiagnose som er vanskelig å utrede innen kommunehelsetjeneste
- pasienter med alvorlige psykiatriske lidelser med debut etter 65 år
- pasienter med forverring av kjente kroniske psykiatriske lidelser der det ikke er en eta blert behandlingskontakt i voksenpsykiatri
- pasienter med nevrodegenerative lidelser med kognitiv svikt og/eller psykiatriske symptomer (for eksempel Huntingtons syk dom, Parkinsons sykdom)
- PAM kan søke om plass for pasienter som ikke kommer inn under ovenstående kriterier, men som vurderes å kunne nyttiggjøre seg opphold på Olaviken. Da gjelder ikke frist og prioritering som beskrevet videre.
Avtalen definerte at behov for alderspsykiatrisk utredning og behandling ble vurdert av spesialister på PAM. Disse pasientene fikk høyeste prioritering for innleggelse på Olaviken, og skulle overføres snarest mulig (fikk første ledig plass).
Overføring av pasienter til Olaviken skulle på grunn av vaktordning skje på dagtid mandag til fredag.
Det var også avklart at pasienter ikke skulle ha svært aggressiv atferd med fysisk utagering, eller ha behov for bruk av mekaniske tvangsmidler (på grunn av fysiske rammer på Olaviken).
Resultater av fem års samarbeid i tabellform:


Oppsummering
- 11–22 prosent pasienter på Olaviken har vært akutt innlagt på PAM i forkant.
- Ventetiden er for et flertall 2–4 dager.
- Et flertall av pasientene kommer hjemmefra.
- Kun et fåtall av pasientene var søkt til Olaviken før innleggelse på PAM. For de fleste var tiden mellom sendt søknad og akutt innleggelse så kort at det ville være vanskelig å starte med tiltak som kunne forhindre akutt innleggelse på PAM.
- Hyppigste årsaker til innleggelser er paranoide psykoser, psykoser som kompliserer nevrodegenerativ lidelse og utfordrende atferd ved demens (oftest agitasjon/aggresjon).
Temaer til oppfølging/diskusjon
- Behov for tettere samarbeid med henvisende leger i forhold til tidligere poliklinisk/ ambulant intervensjon for henviste pasienter.
- Behov for mer informasjon om eldre pasienter med psykiske lidelser som blir akutt innlagt: Problemstilling/ diagnose? Behandling og oppfølging i kommunehelsetjeneste/andre deler av spesialisthelsetjeneste? Bo og omsorgssituasjon?
- Faktorer/ situasjoner som førte til akutt innleggelse? Tiltak som kunne forhindre innleggelse?
- Pasienter som skrives ut til bosted etter innleggelse på PAM: Hva skjer med dem videre? Hvordan kan de hjelpes?