
Ill.: Tas, BK Grafisk
– Hvor lenge har du hatt din nåværende stilling?
– Jeg begynte som avdelingsleder ved den tid ligere skjermede enheten Solstua ved Fjerding by i juni 2011. Fra desember 2015 ledet jeg både Solstua og skjermet enhet ved Løvenstad tunet. De to avdelingene skulle flytte inn under samme tak i november 2016. I byggeperioden hadde jeg ansvaret for planlegging og gjennom føring av sammenslåingen.
MELLOMLEDEREN:
Omsorg slik den beskrives i retningslinjer og rundskriv er det pleiefaglige ideal. Mellomlederne skal bidra til å gjøre helse- politiske visjoner til virkelighet. I denne nye spalten spør vi:
«Hvordan har du det på jobben?» I denne utgaven spør vi:
NAVN: Anne-Guro Høye Strøm, sykepleier med videreutdanning i organisa- sjon og ledelse samt tverrfaglig veiledningspedagogikk (veiledning og coaching).
STILLING: Avdelingsleder ved Løvenstadtoppen, en avdeling for 32 personer med demenssykdom og kognitiv svikt i Rælingen kommune, Akershus.
– Hvordan løste dere den oppgaven?
– Det var enighet om at pasienter og personale skulle settes sammen på ny, til best mulig fungerende grupper. Sammen med personalet vurderte vi blant annet pasientenes funksjons nivå, hvem som hadde glede av hverandre og total pleiebelastning i hver av gruppene. Det var en tøff prosess for personalet, som fikk nye pasienter og kolleger samtidig, men de var robuste, og tålte det bra. Det som overrasket mest var pasientenes reaksjoner på omstil lingen. De viste seg å være mye sterkere knyttet til hverandre og personalet enn vi trodde, og savnet de ga uttrykk for var sterkt. Hvis vi skulle gjort dette om igjen ville vi ha beholdt eksisterende pasientgrupper.
– Hva innebærer stillingen din i dag?
– Det finnes en lang funksjonsbeskrivelse, som i kortform kan oppsummeres slik: Personal- og budsjettansvar for 38 årsverk, eller cirka 85 ansatte inklusive vikarer og helgeansatte. Daglig drift, med faglig oppfølging, økonomistyring og
sykefraværsoppfølging er en del av oppgavene. Vi har på avdelingen 32 plasser/pasientrom fordelt på to etasjer. Pasientene er delt i fire grupper, med åtte personer på hver gruppe. To rom i den ene etasjen er til rullering/korttids opphold, mens vi i en av de andre gruppene har fire sterkplasser for spesielt krevende pasien ter, med litt høyere bemanning.
– Hva er det beste med jobben?
– Personalledelse er det jeg brenner for, og synes er gøy. Målet er at personalet skal føle seg delaktig, myndiggjort samt at de opplever å bli sett og hørt. Jeg vil også skape engasjement og faglig trygghet. Faget eldreomsorg er det jeg kan, og demensfeltet er veldig spennende.
– Hva er din største utfordring?
– En av mine viktigste verdier som leder er å være tilgjengelig, men det har vist seg å være en utfordring på en så stor avdeling. Rælingen kommune hadde nylig et prosjekt knyttet til helhetlig ledelse, der man prøvde å finne optimal størrelse på ulike enheter. Som en følge av dette skal vi nå dele avdelingen i to, og ansette en avdelingsleder til. Det gir oss muligheter til å være tett på, synlige og tydelige nok, noe jeg tror er en suksessfaktor for godt fungerende avdelinger.