Demens, 20.05.2022
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ledige studieplasser på Fagskolen Aldring og helse: Søk fra 25. mai
Kopier lenke
Lenke kopiert
Klokka 09.00, den 25.mai åpnes det for å søke på ledige studieplasser gjennom samordna opptak. Det er noen ledige studieplasser hos oss, og vi fyller opp plassene etter hvert som søknadene kommer inn. Fagskolen til Aldring og helse er for deg som helsefagarbeider, hjelpepleier, omsorgsarbeider eller aktivitør, og som ønsker en høyere yrkesfaglig utdanning. Fagskolen gir deg fordypning i Demensomsorg og alderspsykiatri og Utviklingshemning, miljøarbeid og aldring.
Funksjonsevne, 29.04.2022
Kopier lenke
Lenke kopiert
Nettforedrag om geriatri
Kopier lenke
Lenke kopiert
Neste Ger-IT har temaet: Inflammation in normal aging and frailty, what are the mechanisms and clinical implications? Det er lege og PhD Stein-Erik Hafstad Solvang ved geriatrisk avdeling på Haraldsplass diakonale sykehus, som holder foredraget. Det kunne følges på Zoom.
Fysisk helse, 27.04.2022
Kopier lenke
Lenke kopiert
Forskere vil ha bedre dialog i pasientforløpet til eldre
Kopier lenke
Lenke kopiert
Flere forskere er opptatt av sykehuslegers utfordrende stilling og manglende informasjon i møtet med eldre pasienter. – Selv om elektronisk kommunikasjon kan være tidsbesparende, vil trolig direkte dialog gi en raskere oppklaring av forhold som er tilknyttet eldre pasienter, skriver de blant annet i en kronikk i Dagens medisin.
Geriatri, 31.03.2022
Kopier lenke
Lenke kopiert
Forskere trenger par, for å forstå mer av hva som gjør hjemmedød mulig – eller ikke
Kopier lenke
Lenke kopiert
– Mange kreftpasienter ønsker å tilbringe siste del av livet hjemme og dø hjemme, men andelen som dør hjemme i Norge er lav, skriver forskerne i det nye forskningsprosjektet Nære relasjoners betydning for hjemmedød. Nå søker de personer med kreftsykdom som lever med en ektefelle/partner, og som ønsker å dø hjemme. Vil du vite mer og vurderer å delta i studien kan du ta kontakt med doktorgradsstipendiat Margareta Møkleby på mail e.m.mokleby@medisin.uio.no.
Demens, 24.03.2022
Kopier lenke
Lenke kopiert
Ta master i helsefremmende tjenester for eldre
Kopier lenke
Lenke kopiert
Masterstudiet på VID vitenskapelige høgskole er nylig revidert. Den tverrfaglige masteren Helsefremmende tjenester for eldre innbefatter nå to emner som Aldring og helse har utviklet sammen med VID: Eldre med demens og psykiske lidelser og Personsentrerte tilnærminger ved demens og psykiske lidelser. Kjernen i masteren er helsefremming, innovasjon og utvikling av tjenester til eldre, samt sammenhengende tjenester. Søknadsfrist er 20. april 2022.
Demens, 21.03.2022
Kopier lenke
Lenke kopiert
GerIT om legemidler ved demens
Kopier lenke
Lenke kopiert
Tirsdag 22. mars hadde GerIT-foredraget tittelen "Medication use and Prognosis in People with Alzheimer’s Disesase and Lewy Body Dementia – hospitalization and mortality». Foredragsholder var farmasøyt Ragnhild Djønne Østerhus ved Stavanger sykehus. Opptak kommer på lenken under.
Geriatri, 14.03.2022
Kopier lenke
Lenke kopiert
– Vi kan forvente flere kreftpasienter med utviklingshemning på sykehusene våre i tiden fremover
Kopier lenke
Lenke kopiert
– Stadig flere med utviklingshemning blir eldre. Økt alder regnes som en av de største risikofaktorene for å få kreft. Hvordan er dette for personer med utviklingshemning? Og hvordan kan vi følge opp best mulig når personer med utviklingshemning får kreft? Det skriver Stine Skorpen ved Aldring og helse og Heidi E. Nag ved Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser i Onkonytt. De viser til sider på nett med nye temaark og fagmateriell, som kan brukes overfor personer med utviklingshemning.
Demens, 09.03.2022
Kopier lenke
Lenke kopiert
E-læring om sex og gamle
Kopier lenke
Lenke kopiert
Forskning viser at helsepersonell synes det er vanskelig å snakke om seksuell helse med sine pasienter, og da særlig eldre voksne. Men eldre er mer seksuelt aktive enn man tidligere har trodd, og har ifølge forskning ikke noe imot at helsepersonell tar opp dette temaet med dem. Helsedirektoratet tok initiativ til et samarbeidsprosjekt om seksuell eldrehelse, som blant annet har resultert i en ny e-læring og nettstedet Uke66.no, med både eldre og helsepersonell som målgruppe.
Forskning, 23.02.2022
Kopier lenke
Lenke kopiert
Gåturer kan redusere risikoen for diabetes blant eldre
Kopier lenke
Lenke kopiert
Forskere har målt antall skritt per dag og tempo på aktiviteten hos mer enn 4800 kvinner over 65 år for å se hvordan det påvirket risikoen for å utvikle diabetes. Jo flere skritt deltakerne tok, og jo mer intens gangen var, jo lavere var risikoen for å utvikle diabetes. Forskerne understreker at alder spiller en viktig rolle når det kommer til fysisk aktivitet og intensitet. Det som er moderat intensitetsnivå for en eldre voksen, kan være veldig annerledes for en middelaldrende eller ung voksen.