
Foto: Martin Lundsvoll
Omsorgen for personer med demens og deres pårørende har utviklet seg betydelig siden 90-tallet. Kunnskap og utvikling var påkrevet på
feltene Funksjonshemning og aldring samt Utviklingshemming og aldring. Alderspsykiatri har også vært et fokusområde. Oppsummert trengte norsk eldreomsorg solide løft.
Dette har Aldring og helse bidratt til. Med utgangspunkt i praksis har kompetansemiljøets satsing på forskning, utvikling og opplæring fornyet fagfeltene. Formidling av kunnskap har vært en vesentlig del av arbeidet. På dette området har tjenestens nasjonale bibliotek, forlag, kurs/konferanser samt tidsskriftet DEMENS (nå D&A) spilt viktige roller.
Uten støtte fra våre eiere og deres oppdragsgivere; direktorat, departement og i siste instans, politikerne, hadde ikke Aldring og helse kunnet være en endringsfaktor på våre felt. Deres ønske om å heve kvaliteten på tjenestene har vært en forutsetning for arbeidet.
Underveis har kompetansetjenestens hovedfokus flyttet seg, fra å ha det meste av oppmerksomheten rettet mot demens til å favne vidt og helhetlig på eldrebefolkningens helse- og aldersrelaterte utfordringer. Arbeidet med
å sikre at tjenestene jobber ut fra verdiene i personsentrert omsorg har vært et viktig fokus på alle våre områder. Kortformen av navnet speiler godt den mer helhetlige tilnærmingen tjenesten i dag har til sitt oppdrag. Aldring og helse er og vil være en institusjon som påvirker og forandrer norsk eldre- omsorg i positiv retning.