Hukommelsesteamkonferansen 2025: Oppdateringer og høydepunkter

Igjen var det klart for Hukommelsesteamkonferansen i Oslo. To dager pakket med et allsidig faglig program med aktuelle og relevante temaer knyttet til utredning og oppfølging. Høydepunktene får du her!

Forebygging og tilnærming til kriser hos sårbare hjemmeboende pasienter med demens – innovativ behandling og omsorg

Hvordan kan helse- og omsorgspersonell møte atferd som utfordrer hos hjemmeboende med demens? En metode som har fungert godt på sykehjem testes nå ut i hjemmetjenesten – og resultatene ser lovende ut. Stipendiat Anette Væringstad ved Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS) på Sykehuset Innlandet forklarer.

MAKS – strukturert aktivitet i dagaktivitetstilbudet

Hva er et godt dagaktivitetstilbud for personer med demens – og hva kan systematiske aktiviteter bidra med? Margit Gausdal Strandenes i Aldring og helse leder MAKS, et nytt og spennende pilotprosjekt med strukturerte aktiviteter for deltakerne.

Demenskor med 40 korister – suksesskriterier og erfaringer

Hvordan jobber Hukommelsesteamet i Fredrikstad med demenskoret – og hvilke bonuseffekter gir det for personer med demens og pårørende? Spesialsykepleier Kjersti Langli-Jørgensen i Demensteamet i Fredrikstad deler sine erfaringer.

Basal demensutredning – hvilke funn kan peke mot hvilken diagnose?

Hvilke tegn kan si noe om hvilken type demens det er? Overlege Peter Bekkhus-Wetterberg, ekspert på demenssykdommer ved Hukommelsesklinikken på OUS Ullevål, forklarer.

Hvordan oppleves det å få en demensdiagnose?

Inger Molvik har gjennomført en studie hvor hun så på opplevelsen av det å få en demensdiagnose. Hvordan reagerte de som fikk diagnosen, og hvilke bekymringer utløser det? Dette fortalte hun mer om på Hukommelseskonferansen. Les mer om studien her: – Demensdiagnosen kan være en lettelse

Personlig engasjement og individuell tilnærming: Slik jobber demenskoordinatorer og hukommelsesteam i Norge

Demenskoordinatorer og hukommelsesteam jobber tett med personer med demens og deres pårørende: Fagsjef Anne Marie Mork Rokstad i Aldring og helse forteller hvordan hjelpen tilpasses hver enkelt person og hva som kan gjøres for å styrke demensomsorgen i fremtiden.

Hvor mange av dem som har demens har fått en demensdiagnose, og hva kjennetegner dem?

Mange med demens har aldri fått en diagnose. Det har Linda Gjøra forsket på – og delt innsikt om på Hukommelsesteamkonferansen. Gjøra har tidligere jobbet som forsker i Aldring og helse. Hun er nå seksjonsleder ved alderspsykiatrisk poliklinikk ved Sykehuset i Levanger. Les mer om hennes forskning med tittelen To av tre eldre med demens har ikke fått demensdiagnose

Se bilder fra konferansen


Møtelederene Thea Bredholt og Mona Michelet på scenen under Hukommelsesteamkonferansen 2025. Foto: Martin Lundsvoll, Aldring og helse.

Foto: Martin Lundsvoll, Aldring og helse.

Foto: Erlend Kirkevold, Aldring og helse

– Deltakerne kan se frem til to dager med masse faglig påfyll. De som deltar fysisk vil også bygge nettverk og treffe nye og gamle kollegaer fra kommuner i Norge, forteller Thea Cathrine Bredholt hos Aldring og helse.

Bredholt mener Hukommelsesteamkonferansen er årets viktigste møteplassen for hukommelsesteam og andre som jobber med utredning og oppfølging av demens hos personer som bor hjemme.

Deltakerne er først og fremst fra kommunehelsetjenesten, men det er også noen fra spesialisthelsetjenesten.

Totalt er det rundt 400 påmeldte; 209 fysisk og 181 digitalt.

– Nesten 180 kommuner er representert. Fra nord til sør, og øst til vest, sier Bredholt.

Alle fylkene er representert, og til stede er også ansatte fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, USHT, universitet og høyskoler, legesentre og private aktører.