
ISBN 978-82-8061-337-0. Forlaget Aldring og helse 2017
Jubilantens navn og oppgaver har endret seg underveis, men hensikten har hele tiden vært den samme; Å bidra til økt kvalitet på tjenester som gis til eldre og deres pårørende.
For å gi leseren en dypere forståelse av utviklingen på feltet har forfatteren tatt flere skritt bakover i tid. Mye skjedde før aldersdemente på 60-tallet for første gang ble omtalt som egen pasientgruppe i helsevesenet. Milepælene er grundig beskrevet og presentert i en sammenheng.
Det er ikke mulig å nevne alt som formidles i en kort bokomtale, verken når det gjelder enkeltpersoners innsats eller utviklingen av fag- og kompetanseområder. Boka favner mange aspekter ved historien, som presenteres gjennom sju ulike bolker.
Forfatter Eva Anfinnsen kjenner historien godt, da hun fra 1990 selv har vært en del av det miljøet hun formidler fra. Fire av Aldring og helses pionérer har bistått henne i arbeidet med å samle og sortere stoffet fra den omfattende reisen; Aase-Marit Nygård, Knut Engedal, Arnfinn Eek og Per Kristian Haugen.
Forlaget håper at utgivelsen ikke bare vil være nyttig for Aldring og helses ansatte og samarbeidspartnere, men at den også vil gi andre med interesse for norsk eldreomsorg oversikt over en spennende periode der mye er gjort. På 90-tallet ble fagområdet betraktet som smalt, i dag er det både fra faglig og folkelig hold langt større interesse for personer med demens spesielt, og eldrehelsen generelt.
Men som det også sies flere steder i boken; fortsatt er mye ugjort. Historien er derfor plassert i en sammenheng som peker framover.