Sorgstøtte til voksne personer med utviklingshemming

Tap og sorg er en naturlig reaksjon på å miste noe eller noen som har stor betydning for oss. Når vi sørger har tidligere erfaringer med tap, personlige ressurser og støtten og omsorgen fra omgivelsene betydning for hvordan vi bearbeider sorgen. Bearbeidelse av sorg handler om å lære seg å leve med tapet og sorgen. På denne siden vil dere finne ulikt materiell som kan hjelpe dere med sorgstøttearbeid.

Bakgrunn for e-læringskurset om sorg og sorgstøtte

Aldring og helse har i løpet av de siste årene fått flere forespørsler om å undervise om sorg og sorgstøtte. For å nå ut til flest mulig med informasjon om sorgteori og erfaringskunnskap innen temaet, har vi valgt å samle alt i et gratis e-læringskurs.
E-læringskurset er utviklet med støtte fra Stiftelsen Dam og Norsk forbund for utviklingshemmede, NFU, er søkerorganisasjonen.

Sorg

De aller fleste mennesker vil oppleve flere tap og være i sorg i løpet av livet. Det vanligste er kanskje å tenke på tap og sorg i forbindelse med at noen vi er glad i, dør.

Men mange opplever også andre betydningsfulle tap, for eksempel når et vennskap tar slutt, når det blir slutt med kjæresten, når kjæledyret dør, ved alvorlig sykdom, ved dårligere helse eller når en pensjonerer seg.

Sorg er en naturlig reaksjon når vi mister noe eller noen som har stor betydning for oss. Sorg består av flere dimensjoner. Én dimensjon er å forstå tapet eller innse at noen er død. Andre dimensjoner er kroppslige som gråt, tilbaketrekning, tristhet, uro, sårbarhet og å miste matlysten eller få søvnproblemer. Det finnes også en eksistensiell dimensjon, for eksempel «Hvem er jeg uten mamma?», eller «Hvordan kan jeg leve videre uten å ha jobb?».

Personer med utviklingshemming kan oppleve flere tap enn andre.

Det kan komme av: 

  • at en ikke føler seg som alle andre
  • at en ikke klarer seg selv uten hjelp 
  • at en sjelden kan stifte familie og få barn 
  • at en mister betydningsfulle tjenesteytere som slutter i jobben eller dør 
  • at en mister medboere som flytter eller dør 
  • fordi en mister tilbud, aktiviteter eller må bytte bosted 

Toprosessmodellen

Det er bred faglig enighet om at en ved bearbeidelse av sorg må ta utgangspunkt i den individuelle situasjonen. De fleste sørgende vil veksle mellom å være i sorgen og å gradvis akseptere og venne seg til tapet. 

Psykologene Margaret Stroebe og Henk Schut har utviklet en sorgteori de kaller toprosessmodellen.

Modellen vektlegger at tap bearbeides og håndteres ved å veksle mellom en tapsorientert mestringsstil og en gjenoppbyggingsorientert mestringsstil.

Systematisk sorgarbeid

Det er nyttig å bruke sjekklister og utarbeide personlige handlingsplaner for håndtering av taps- og sorgopplevelser.

Sjekklister kan blant annet ivareta: 

  • kartlegging av utvidet nettverk
  • personens egne ønsker
  • mulige reaksjoner ved tap av nær person
  • hvilke tiltak som skal iverksettes
  • hvem som er ansvarlige for oppfølging
  • kommunikasjon og informasjon fram til et forventet dødsfall

Min OmSorgsPlan er en praktisk og personlig handlingsplan som beskriver tjenestemottakerens ønsker og behov for sorgstøtte. Planen er et hjelpemiddel i det systematiske sorgarbeidet. 

Min OmSorgsPlan utarbeides på bo- eller arbeidsstedet i samarbeid med personen selv, pårørende, primærkontakten og andre som kjenner personen godt.

Planen kan handle om praktiske oppgaver som følger med sorgstøtten, og nødvendig oppfølging og omsorg av den berørte personen. 

E-læringskurs innlogg

E-læringskurset er gratis.
For å logge inn må du ha en BankID og du må lage deg en brukerkonto.

Lenke for innlogging:
Sorgstøtte til personer med utviklingshemming – Nasjonalt senter for aldring og helse

Litteratur om sorg