
Hvor lenge har du hatt din nåværende stilling?
– I snart to år. Jeg begynte i miljøet som ekstravakt i 2003, og var godt kjent da jeg ble enhetsleder i august 2016.
Hva innebærer stillingen din?
– Det viktigste er å være tilgjengelig for de ansatte. Med kontor midt i avdelingen og såkalt åpen dør, blir det mange henvendelser og samtaler i løpet av en dag. Til mine oppgaver hører blant annet å forsøke å besvare spørsmål om utfordringer som dukker opp internt, delta på og holde møter (inntaksmøter, personalmøter, refleksjonsmøter, morgenmøter, koordineringsmøter med mere). Gjennom dette skaffer jeg meg også et helhetlig døgninntrykk.
Jarle har blant annet personalansvar, ansvar for det sykepleiefaglige, budsjett, økonomi samt å legge til rette for internundervisning.
– Jeg utarbeider også vaktlister, foretar ansettelser og gjennomfører intervjuer. Faglig forsvarlig drift av enheten er mitt ansvar, herunder å sørge for at vi har kvalifisert personell på alle vakter. Delegasjon til sykepleiere i forhold til håndtering av medikamenter og gjennomføring av nødvendige kurs for å få slik delegasjon, er mitt ansvar. Jeg skal også behandle og melde avvik og pasienthendelser.Fag og oppfølgingsansvaret for lærlinger er mitt, vi har nesten alltid én lærling, av og til to. I tillegg kommer syke fraværsoppfølging, lønnskjøring og registrering av vakter, til sistnevnte får jeg hjelp av konsulenten vi har på enheten. Jeg har HMS og brannvernansvar, rapportansvar overfor overordnet og tilsynsmyndighet.

Mellomlederen
NAVN: Jarle Johansen (46 år), sykepleier med videreutdanning i kreftsykepleie.
STILLING: Enhetsleder, Alderspsykiatri døgn, Åsgård, Universitetssykehuset i Nord-Norge.
Ved enheten med 14 sengeplasser for personer med alderspsykiatrisk sykdom ble i fjor 117 eldre med nytilkommet lidelse utredet og/eller behandlet, hvorav ni personer under 65 år. Pasienter som har hatt lidelser tidligere i livet tas unntaksvis inn, som oftest til utredning for kognitiv svikt og demens. 35 årsverk er knyttet til enheten, dette utgjør om lag 70 ansatte, inklusive ekstra- og deltidsvakter.
Hva er det beste med denne jobben?
– Uten tvil trivselen. Men også at arbeidsoppgavene er spennende og utfordrende. Jeg får anledning til å jobbe sammen med særdeles samarbeidsvillige og dyktige kolleger. I fellesskap klarer vi på en god måte å hjelpe syke mennesker som har behov for utredning og behandling. Vi er en stor og dyktig tverrfaglig arbeidsgruppe som jevnlig involverer alle som har tilknytning/relasjon, faglig eller personlig, for å oppdateres både om pasienten og det videre planlagte forløpet. Vi har også dyktige vikarer og deltidsansatte som trår til og hjelper oss på en god måte ved behov.
Hva er din største utfordring?
– Å sikre faglig forsvarlighet til alle vakter. Vi har minimum to sykepleiere på alle vakter. På dagtid mandag til fredag er det som oftest flere sykepleiere på vakt, og dyktig øvrig personell som kan jobben sin, er trygge på oppgavene og vet hva de går til. Men det er en utfordring å rekruttere nytt, dyktig personell når vi har behov for det. Markedet er presset og etterspørselen stor.