
– Hagen er bygget opp for å kunne gi publikum gode sanseopplevelser, sier gartner og ansvarlig for Oldemors hage, Nina Myrland.
Foto: Bente Wallander
Rundt om på det fint opparbeidede området finner du over 500 planter fra oldemors tid. Blomster og prydplanter som tidligere generasjoner har beundret, stelt med og nytt duftene av.
– Alle plantene i denne hagen er minst 50 år gamle. Mange eldre prydplanter er ikke lenger i handelen og sto i fare for å forsvinne. Vi begynte derfor å samle inn planter lenge før vi anla Oldemors hage, forteller Botanisk hages gartner, Nina Myrland.
Levende kulturminner
I sansehagen vokser en rekke ulike arter som museets ansatte har samlet inn fra gamle hager over store deler av Østlandet. Ved innsamling har eierne av de ulike hagene fortalt, både om den enkelte plantens historie og hagens opprinnelse.
«Objektene» i Oldemors hage er således viktige, både naturvitenskapelig og kulturhistorisk.
– Staudene bærer på hver sine historier, og utgjør samtidig et nærmest uerstattelig klonarkiv, sier Myrland.

Foto: Bente Wallander

Avskjermet og gammelmodig
Den sentrale delen av Oldemors hage er utformet som en sansehage, spesielt tilrettelagt for personer med demens.
– Denne delen er avskjermet med gjerde, porter og busker så også personer med orienteringsproblemer kan vandre på egenhånd. Stien er utformet slik at man uansett kommer tilbake til utgangspunktet, opplyser Nina Myrland.
Anlegget er bygget opp med gammelmodige elementer som benker, lysthus, vannpumpe og stakittgjerde. Disse omgis av et tett flor av fargerike og duftende planter gjennom hele sesongen.
– Oldemors hage skal gi publikum gode sanseopplevelser. Kanskje vekker den også til live gamle minner fra barndommens hager, sier Nina Myrland.
Rett utenfor stakittgjerdet har man de siste årene samlet epletrær av gamle, tradisjonsrike sorter. Mange av de tradisjonelle nyttevekstene finner man også igjen i Urtehagen, en annen del av Botanisk hage, som velduftende krydderplanter, matplanter, fargeog medisinplanter med mere.
Oldemors hage ble til som et samarbeidsprosjekt mellom Botanisk hage, Norsk Genressurssenter og GERIA (Oslo kommunes ressurssenter for demens/alderspsykiatri).