Nasjonalforeningen for folkehelsen god erfaring med frivillighet gjennom våre erfaringer med tilbudet Aktivitetsvenn. For at frivilligheten og helse- og omsorgssektoren skal ha nytte av hverandre, kreves godt samarbeid og forutsigbare avtaler.

Aurora Eck Nilsen, rådgiver Aktivitetsvenn

Eline Sannes Riiser, rådgiver Aktivitetsvenn
Et fritidstilbud for personer med demens
Aktivitetsvenn er i dag etablert i 220 kommuner, og nærmere 3 000 frivillige aktivitetsvenner gjør aktiviteter sammen med personer med demens. Ved å tilby Aktivitetsvenn gir kommunen et bedre omsorgstilbud til demenssyke.
Aktivitetsvenn baserer seg på koblingen mellom den frivillige og personen med demens, på bakgrunn av felles interesser. På denne måten får personer med demens muligheten til å fortsette sine fritidsaktiviteter. Forskning viser at meningsfulle og stimulerende aktiviteter kan bidra til å bremse sykdomsutviklingen, særlig i tidlig fase. Selv i de tilfellene der sykdommen har kommet så langt at opplevelser raskt glemmes, viser det seg at de gode følelsene og stemningen varer.
Unikt samarbeid
Aktivitetsvennmodellen baserer seg på lokale arbeidsgrupper i kommunen, som tar ansvar for etablering og drift av tilbudet. Dette er kjernen i samarbeidet mellom offentlig og frivillig sektor. I en arbeidsgruppe sitter vanligvis representanter fra demensteam/hukommelsesteam, hjemmetjenesten, sykehjem, frivilligkoordinator, frivilligsentralen og frivillige fra lokale lag og foreninger.
Det er viktig å lytte til frivilliges ønsker. De må få delta på sine egne premisser. Frivillige motiveres av å gjøre noe meningsfylt for andre, og aktiviteten må oppleves lærerik og interessant. 95 prosent av våre aktivitetsvenner, som får bidra med aktiviteter de selv liker, ville anbefalt dette til andre. Det er interessene til frivillige som bør være utgangspunktet for aktiviteten, dersom engasjementet skal vedvare og blomstre.
Hvorfor fungerer det?
For å starte opp Aktivitetsvenn lokalt inngår kommunen og Nasjonalforeningen for folkehelsen en samarbeidsavtale. I samarbeidsavtalen er det en tydelig arbeidsfordeling. Typisk er det slik at f.eks. lederen av frivilligsentralen rekrutterer de frivillige, mens demenskoordinatoren rekrutterer de som ønsker seg en aktivitetsvenn. «Vi utfyller hverandre og har forskjellige vinklinger», som en leder av en lokal arbeidsgruppe uttrykte det.
Aktivitetsvenn er et viktig supplement til kommunens tjenester. Mange forteller at de endelig har fått et trivselstilbud til personer med demens.
Nasjonalforeningen for folkehelsen bidrar med administrasjonsarbeid, utvikling av tilbudet og verktøy til drift. De som driver tilbudet lokalt får rådgiving og oppfølging gjennom hele prosessen. Tilbakemeldinger fra kommunene er at Aktivitetsvenn er enkelt å drive, og at alt ligger til rette. Ved å stå sammen med en organisasjon har man fellesskapet i ryggen. Det er særlig viktig for de frivillige.
Billig, men ikke gratis
Selv om de frivillige yter en gratis innsats, må kommunen også bidra. En viktig forutsetning for å drive Aktivitetsvenn er at kommunen dedikerer ressurser til å koordinere. Det er viktig at kommunalt ansatte får bruke arbeidstid til å drive tilbudet. Når disse forutsetningene er til stede, kan det skape flott samarbeid og vi kan sammen skape bedre hverdag for personer med demens.
Tekst: Aurora Eck Nilsen og Eline Sannes Riiser, rådgivere i Aktivitetsvenn
Din helse – vår hjertesak!
Nasjonalforeningen for folkehelsen er en frivillig, humanitær organisasjon med helselag og demensforeninger over hele landet. Vårt mål er å bekjempe hjerte- og karsykdommer og demens. Det gjør vi med forskning, informasjon, forebyggende tiltak og helsepolitisk arbeid. Vi er også en interesseorganisasjon for personer med demens og deres pårørende. Vår innsats finansieres med innsamlede midler og gaver.