Rekordmange deltakere på årets Landskonferanse i alderspsykiatri

Landskonferansen i alderspsykiatri i Tromsø ble en stor suksess. Få med deg reportasjene og glimt fra konferansen her på aldringoghelse.no.

En brors perspektiv på demens:
John Trygve Aavik har fulgt broren sin med videokamera siden han fikk diagnosen demens. Det skal bli en film, som kommer i løpet av året. Her forteller han om filmen, og om noe av det han er opptatt av å formidle gjennom filmen.
Hva foregår på forskningsfronten innenfor alderspsykiatrien? Og hva har gubbefotball med saken å gjøre?
Det fortalte forskningssjef Sverre Bergh ved Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS) på Sykehuset Innlandet om på Landskonferansen i alderspsykiatri.
Eldre drikker oftere og mer, spesielt kvinnene. Hvordan påvirker det eldres helse? Og hva kan vi gjøre med dette? Det snakker Linn Stelander, overlege ved alderspsykiatrisk seksjon, Universitetssykehuset i Nord-Norge, om under årets landskonferanse i alderspsykiatri.
Professor Per Aslaksens foredrag om stimulering av hjernen med magnetiske pulser vakte stor interesse på Landskonferansen i alderspsykiatri i dag. Tittelen på foredraget var “Transkraniell magnetisk stimulering (TMS) – en egnet behandlingsform ved depresjon og demens?”
Trenger du avspenning, eller å vite mer om hvordan avspenning kan brukes? Psykologspesialist Martin Bystad har skrevet håndbok om temaet. Han gir tips og råd til øvelser, og forteller når avspenning er på sin plass, fra Landskonferansen i alderspsykiatri.
Kan kostholdet gjøre en forskjell for eldre med psykiske lidelser?
Det snakket Ole Kristian Grønli om på Landskonferansen.
Klinikksjef Amund Peder Teigmo på Sámi Klinihkka i Karasjok forteller om samisk kultur og psykisk helse i den samiske befolkningen. Psykisk helse blant samer er i liten grad dokumentert, og derfor må det erfaringsbasert kunnskap til.
Siren Hoven, avdelingsleder, UNN. Foto.
Velkommen til Landskonferansen 2022: Avdelingsleder Siren Hoven ved UNN ønsket salen velkommen.

– I år er vi hele 340 deltakere, sier fagsjef psykisk helse Marit Tveito i Aldring og helse.

Aldring og helse og alderspsykiatrisk seksjon ved Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker velkommen til Landskonferansen i alderspsykiatri i snødekte Tromsø.

Dette er den 29. Landskonferansen, og antallet deltakere er ny rekord siden starten i 1992.

– Det er flott å se så mange engasjerte fagfolk samlet på ett sted, vi trenger mange med kunnskap og kompetanse om eldre og psykisk helse i årene som kommer. Konferansen er en viktig arena for erfaringsutveksling og faglig nettverk, fortsetter Tveito.

Spent på Landskonferansen: Fagsjef Marit Tveito hotellet The Edge i Tromsø. Foto: Bente Wallander.

Konferanseprogrammet er tettpakket med dyktige foredragsholdere, hvor både plenum- og parallellsesjoner bidrar til at det er noe for enhver smak.

Kost og psykisk helse er et godt eksempel på foredrag som treffer bredt, og hvor mange er nysgjerrige på kunnskap som er nyttig for arbeidet, men også for egen handlekurv på matbutikken.

Marit Tveito

– Under landskonferansen vil deltakerne lære mer om alt fra virkningen av alkohol på psykiske helse, musikkbasert miljøbehandling, elektrokonvulsiv terapi (ECT), avspenning, legemiddelbehandling, til siste nytt fra forskningsfronten.

Det er også posterpresentasjon under den faglige delen av konferansen, samt sosialt program med omvisning på det lokale bryggeriet og festmiddag.

– Vi håper at konferansedeltakerne når de kommer hjem har fått med seg inspirasjon til forbedringer på egen avdeling eller nye faglige prosjekter. Alderspsykiatrien trenger vind i seilene, og det skaper vi sammen, sier Tveito.