Oppdatert om sorgstøtte

SORG.png

Eline Grelland Røkholt, Kari Bugge, Oddbjørn Sandvik, Hege Sandanger (red.). SORG, 2. utgave, revidert, Fagbokforlaget 2018, ISBN 978-82-450-2411-1

Boken SORG ble utgitt første gang i 2003 som en grunnbok om sorg og sorgstøttearbeid for helse- og sosialarbeidere og studenter på de aktuelle feltene. Den anses som aktuell også for andre som møter mennesker i sorg, og som ønsker å lære mer om sorg og sorgstøttearbeid, et fagfelt i stadig utvikling.

Alvorlig sykdom og død var lenge tabuområder. At Stortinget nylig vedtok at helsepersonell har plikt til å følge opp barn som pårørende og etterlatte når foreldre eller søsken dør, viser hvor mye som har skjedd de siste 40-50 år. I dag snakkes det stadig oftere om sorg, både i våre private og offentlige rom, og sørgende kan i større grad oppleve seg forstått og støttet ved sykdom, dødsfall og andre tap. Forfatterne mener at vi likevel har mye å lære om å gi god støtte og om å være gode hjelpere, uansett på hvilket faglig eller medmenneskelig grunnlag vi møter andres sorg. Ved å revidere boka håper de å kunne bidra til økt forståelse for sorg, hvorfor man skal støtte, og hvordan støtten kan gis.

«Boken er skrevet med et inderlig ønske om at pårørende og etterlatte skal følges opp etter best mulig praksis, så langt fagfeltet kan se i dag», sier forfatterne, som i tillegg til å øse av egen kompetanse og erfaring tilbyr leserne faglig fordypning via andre bidragsytere. At flere har personlig erfaring med sykdom og tap, kan tilføre leseren ny innsikt og økt forståelse.

Boken er delt i to, med en i hovedsak teoretisk del, om nyere kunnskap, forhold som påvirker sorg og kulturelle forskjeller og en mere praktisk rettet bolk, som viser hvordan sorgstøttetiltak kan rettes mot individer og familier ved ulike typer tap. Oppfølging av barn og unge, familier som har mistet barn og voksne som har mistet sin partner omtales i egne kapitler. Mestringsperspektivet står hele veien sentralt. Boken er utstyrt med en rekke referanser som viser leseren vei til ytterligere kunnskap om kapitteltemaene.

Omtalt av Bente Wallander