Omtale nye bøker D&A 3-17

Aktiv omsorg

Aktiv omsorg. Samspill mellom kultur, aktiviteter og trivsel. Per Gunnar Disch, Gro Lorentzen, Anders Midtsundstad (red.)
ISBN 978-82-450-1879-0, Fagbokforlaget 2017

Kultur- og fritidsaktivitet i omsorgssektoren

Det satses for tida mye på aktiv omsorg, et begrep som første gang ble presentert i St.meld. nr. 25 (2005-2006) Mestring, muligheter og mening. Framtidas omsorgsutfordringer. I meldingen vektlegges kultur, aktivitet og trivsel som helt sentrale og grunnleggende elementer i et helhetlig omsorgstilbud.

I boka tar man utgangspunkt i erfaringer fra det nasjonale opplæringsprogrammet i aktiv omsorg, som Senter for omsorgsforskning – Sør, ved Høgskolen i Sørøst-Norge fikk ansvaret for å tilby. Aktiv omsorg er skrevet av forfattere som selv arbeider med aktiviteter og tiltak på feltet. De beskriver hvordan en overfor mennesker i alle aldersgrupper kan tilrettelegge tjenester som kan styrke arbeidet med aktiv omsorg i frivillig og offentlig sektor. De legge vekt på at mennesker med ulike utfordringer skal ta i bruk sine ressurser og muligheter, og at deltakelse i aktiviteter skal skje med utgangspunkt i egne ønsker og behov.

Innholdet i boka er relevant både for studenter i ulike kultur-, helse- og sosialfaglige utdanninger og for praksisfeltet.

Myter om aldring

MYTER OM ALDRING. Et psykologisk perspektiv. Linn-Heidi Lunde
ISBN 978-82-05-49836-5, Gyldendal Akademisk 2017

Kunnskap mot alderisme og aldersforakt

Eldres livsutfoldelse og livskvalitet kan forringes av seiglivede myter om ensidig forfall og svekkelse i alderdommen. Det mener Linn-Heidi Lunde, som med sin bok Myter om aldring. Et psykologisk perspektiv tar et oppgjør med hvordan vi i dagens samfunn oppfatter eldre.

«Ved å betrakte og behandle eldre mennesker som mindre kompetente enn yngre, og frata dem muligheten til å bidra på ulike samfunnsarenaer, går vi som samfunn glipp av de verdifulle erfaringene og ressursene eldre besitter», sies det i vaskeseddelen.

Kunnskap må til for å motvirke og bekjempe alderisme og aldersforakt, mener forfatteren, som ved å vise til forskning som nyanserer hva det innebærer å bli eldre utfordrer utbredte oppfatninger om aldring og alderdom.

Boka er en videreføring av Alder ingen hindring. Vekst og utvikling hele livet (2012), som hadde hovedfokus på hva hver og en av oss kan gjøre for å takle de utfordringene det å bli eldre kan innebære. Budskapet var at det er mulig å påvirke egen aldring. Med den nye boka ønsker forfatteren å heve tematikken opp på et høyere politisk og samfunnsmessig nivå, samtidig som hun går mer i dybden på utvalgte problemstillinger.